Äldres hälsa

Ett generationshus för en vardag utöver det vanliga

Äldres hälsa

Ett generationshus för en vardag utöver det vanliga

Vid Lilla och Stora Rospiggen i Norrtälje är möjligheten till umgänge och aktiviteter över generationsgränserna det centrala i verksamheten. Här har man öppnat det första generationshuset i Sverige där förskola och äldreboende drivs under ett tak av en och samma aktör, Norlandia.

I Sverige är det ovanligt att våra äldre bor med sina barn och barnbarn. Men så har det inte alltid varit, och när jag berättar för min egen 97-åriga farmor om mitt stundande besök påpekar hon just precis det:

– När jag var barn så hade grannarna sin gamla mor på Undantaget på sin gård, berättar hon. Det var en fin liten stuga och hon hade oss ungar hos sig titt som tätt. 

Här närmar vi oss något som under det senaste seklet gått förlorat i Sverige. Ett naturligt dagligt umgänge i den första och sista delen av livet, en plats “där cirkeln sluts” – för att citera en av de boende i huset. Och även om huset ännu bara varit öppet ett par månader så får vi ta del av några underbara exempel på positiva effekter. Såsom äldre som plötsligt har förmågor som de inte trodde de bemästrade längre. Sång, rörelseglädje, med fri och naturlig lek – där barnen är oblyga och hoppar upp på rullatorer.

– Personalen vill verkligen komma hit, man har längtat efter den här verksamheten, säger Malin Herlin, verksamhetschef för Stora Rospiggen. Man ser att här finns det stora hälsovinster att göra för de äldre. Och även glädjemässiga vinster, både för de äldre och i det egna arbetet.

– De äldre blir yngre här i huset, fortsätter Lena Augustini som är rektor på förskolan. Och vi tror att vi kommer se ännu mer av det längre fram. Nu är vi i en inskolningsfas där barnen fortfarande huvudsakligen är väldigt små, interaktionen kommer att utvecklas när vi får in även större barn i verksamheten. Barnen och de äldre hittar varandra på ett naturligt och okonstlat sätt – så som barn gör. Det är unikt men ändå så himla o-unikt, så här har det ju varit tillbaka i tiden och är fortfarande i många andra kulturer. Men när man som i Sverige idag kanske inte ens bor nära sina egna äldre, så är det fint att barnen kan få nära interaktioner med andra.



Barnen och de äldre hittar varandra på ett naturligt och okonstlat sätt – så som barn gör.


Arbetet i huset vilar på fyra grundkoncept. Mat lagad från grunden på plats i huset av kocken Fredrik Rosell. Rörelse och fysisk aktivitet, Hållbarhetsarbete och Familjetjänster – här bjuds de anhöriga inte bara att ta del av det som händer i verksamheten på plats, utan också att ta med sig Fredriks goda mat hem i matlåda för att förenkla vardagen.

– Vårt koncept Mat med Smak handlar om att skicka med bra värderingar ut i livet för våra barn. Men också att lyfta de duktiga kockar som jobbar med offentlig gastronomi, men som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar, berättar konceptansvarige Patrik Karlberg.

– Och vi har blivit fint prisade för konceptet i till exempel White Guide Junior. Nu är det första gången vi implementerar Mat med Smak på ett äldreboende – så kan vi här kanske bli de första som kammar hem både Junior och Senior samtidigt? fortsätter Patrik med ett leende.

Det återstår att se – och vi på Frisk Mat ser fram emot att få följa hur barnen och de äldre på Lilla och Stora Rospiggen lär känna varandra och hur de faktiska hälsovinsterna kommer att se ut över tid.

Dela: