Äldres hälsa

"Jag kan inte riktigt med att köpa färdiga timbaler när jag vet att dom inte smakar någonting"

Äldres hälsa

"Jag kan inte riktigt med att köpa färdiga timbaler när jag vet att dom inte smakar någonting"

En biff som består av biff, men som har konsistensen av en omelett. Nej, det är inte en ny fantastisk sort hängmörad wagyu vi talar om – det är en av dietkocken Anna Philipssons skapelser. I sitt kök lagar hon dagligen till 150 portioner timbalkost som är så slående lika den mat som övriga matgäster serveras att man inte ser skillnad utan att titta riktigt noga. Vi pratar med Anna om hur det är att vara en konsistenskonstnär och vad som ligger bakom hennes engagemang.

Hej Anna! Berätta lite om din bakgrund, hur kommer det sig att du började arbeta med mat till äldre? Varifrån kommer ditt engagemang för konsistensanpassade måltider?

– Hej! Jag har arbetat med mat till äldre i över 20 år och för 4 år sedan sökte jag en ny tjänst här i Växjö. Då som ansvarig dietkock för Älgvägen som lagar mat till äldreomsorg och daglig verksamhet i kommunen. På mitt bord hamnade att utveckla den konsistensanpassade maten, och på den vägen var det. Att jag just började brinna för att få det att likna ”vanlig” mat kommer sig av att jag såg hur en bekant till mig försökte äta bland andra, utan mat anpassad till honom, efter en stroke. Han kräktes rakt ut för att maten hade fel konsistens. Den skammen jag såg i hans ögon har etsat sig fast i mig – ingen ska behöva ha det så!

Verkligen inte! Jag vet att du och jag båda kan tala oss varma om vikten av att få äta med värdighet hela livet. Att inte behöva vara nervös för att man ska sätta i halsen eller kanske till och med kräkas för att man inte kan svälja det som serveras. Och därför inte våga delta i det så viktiga sociala sammanhanget runt matbordet. Hur tas ditt arbete emot av matgästerna? Upplever du att de som serveras dina timbaler känner sig trygga och kan delta i det umgänge som måltiderna innebär på era äldreboenden?

– Jag träffar inte mina matgäster personligen, men vi får brev och samtal från de som bor hemma och får mat från vårt kök. Även personal på kommunens boenden hör av sig och berättar att matgästerna tycker det ser trevligt ut och hur det lockar aptiten bättre när de kan se vad det är på tallriken – som till exempel raggmunk med fläsk. Man äter som sagt med ögonen, och ser det inte gott ut så spelar det ingen roll vad vi presenterar det som. Då stoppar man det inte i munnen.



Vad är det som gör att ditt stora engagemang för konsistensanpassad mat sticker ut tror du? De flesta verksamheter köper in färdiga timbaler till de som behöver den här typen av kost, varför har du valt bort det?

– Jag tycker att det är extremt kul att fundera ut hur jag ska gå tillväga för att få till en maträtt, jag älskar att experimentera! Det är många nätter som jag legat vaken och klurat ut hur jag ska lösa det. Det handlar ju inte bara om utseendet, smaken ska också sitta där. Jag kan inte riktigt med att köpa färdiga timbaler när jag vet att de inte smakar någonting. Många säger att ”man ju ändå häller sås över” – vad de menar med det kan man ju undra? Äter de så själva? En smaklös köttbulle och så häller du sås över?

Upplever du att ditt arbete lett till några konkreta resultat?

– Oh ja! Jag hade till exempel en matgäst som var undernärd och höll på att svälta ihjäl. Sköterskan och jag bollade fram och tillbaka hur vi skulle gå tillväga för att få personen att äta, vilken kost skulle passa? Uppenbarligen hittade vi rätt, för sköterskan hörde efter en tid av sig och berättade att nu åts maten på tallriken glatt upp, och matgästen hade ökat i vikt. Jag blev så glad att tårarna rann på mig. Det är sånt som får mig att förstå hur viktigt mitt jobb är – och att vilja sprida det till andra.

När du planerar ert arbete, hur tänker du då kring långsiktiga värden som hälsa?

– Man pratar hela tiden om att maten ska vara näringstät, och det är helt rätt. Men om maten varken ser eller smakar något så spelar det ju ingen roll,  för då äter du inte. Och då spelar det ingen roll hur mycket man har näringsberikat. Därför är matens utseende så viktigt, och även hur du lägger upp och presenterar den. Vi jobbar mycket med att även om du får hem maten från oss i en portionslåda så ska det vara snyggt upplagt. Jag påminner konstant mina kollegor om just det här, och att se till att dekorera rätterna vi lagar. Fokus är alltid på att locka aptiten så att maten hamnar där den ska vara, i magen.

Men du – nu tror jag att det många diet- och äldrekockar som sitter och undrar när vi ska komma till det de verkligen vill veta – HUR gör du rent praktiskt?

– Jag utgår alltid från vår matsedel och planerar utifrån den. De som äter konsistensanpassat ska få samma matupplevelse som de andra. Nu har jag med åren fått en ordenlig grund av olika verktyg jag jobbar med och kan bygga vidare utifrån det. Det här har jag experimenterat mig fram till, för att passa olika rätter, och har tagit fram en mängd olika formar som jag använder mig av.


Den skammen jag såg i hans ögon har etsat sig fast i mig – ingen ska behöva ha det så!



Om du fick önska dig något som skulle underlätta ditt arbete för att alla ska få en likvärdig måltidsupplevelse – vad skulle det vara?

– Jag har länge velat lära ut detta och sprida just hur man gör. Jag har märkt att när jag har praktikanter eller personal från andra kök hos mig så blir de så glada när de får lära sig mina tekniker, just för att det är så speciellt. Och nu har min önskan precis gått i uppfyllelse då jag kommer börja på ett nytt jobb hos Brandeye Sales! Inom kort kommer jag börja åka runt till kök som vill ha hjälp med att lära sig hur man lagar konsistensanpassad mat. Det ska bli så roligt.

Om du fick välja tre konkreta saker att tänka på när man arbetar med personer som har behov av konsistensanpassad mat – vad skulle det vara?
  1. Utseende – maten ska se ut som man förväntar sig att den ska göra. Ett ägg ska se ut som ett ägg, eller en kycklingfilé som en kycklingfilé.
  2. Smak – konsistensanpassad mat ska inte behöva smaka mindre!
  3. Upplägg – locka till aptit med snygga uppläggningar, även när maten serveras i portionslådor.

Om Anna Philipsson

Namn: Anna Philipsson
Titel: Ansvarig dietkock
Arbetar på/för: Just nu på Älgvägens kök i Växjö, men börjar snart på Brandeye Sales
Utbildning: Kock
Äter helst: Fisk och skaldjur
Favoritråvara: Puré i olika former
Inspireras av: Allt!

Dela: