Barns hälsa

Humor, nyfikenhet och växtbaserat på Stora Hammar

Barns hälsa

Humor, nyfikenhet och växtbaserat på Stora Hammar

Längst ner i södra Sverige hittar vi landets kanske roligaste skolkök. Här, på Stora Hammars skola, jobbar Stefan Ek tillsammans med sina kollegor. Sin humor och sina roliga arbetsdagar delar de flitigt med sig av till barnen, men också till allmänheten via ett välbesökt Instagramkonto. Vi rekommenderar starkt deras skämtsamma fredagsvideos där de verkligen bjuder på sig själva. Men i den här artikeln ligger fokus på broccoliveckor, hälsoshots och inte minst det nyutvecklade konceptet Kids Corner.

Hej Stefan! Vi älskar verkligen det undervisande upplägget ni har kring måltiderna. Hur har det växt fram?

Tack snälla! Det har egentligen växt fram genom att vi i köket som grupp har suttit ner och pratat ihop oss. Hur når vi våra gäster mest och bäst? Då var vi rörande överens om att eleverna lär sig mest genom att vara delaktiga och verkligen vara en stor del av vårt dagliga arbete med mat.

– Köket ska alltid vara närvarande och alla våra projekt utgår från att barnen får testa, smaka, känna, önska och vara delaktiga. Därför har vi flera gånger i veckan mellanmålsvärdar, matråd, 6:orna i köket, Chef’s Table, Hemkunskapens långa arm, Historieätarna, Minikockarna med förskolan och vårt nya projekt, Kids Corner!

Vi följer er på Instagram och ni verkar ha otroligt roligt på jobbet! Ni lägger också stor vikt vid er egen närvaro med barnen under måltiderna. Upplever du att dessa inslag gör att själva arbetet i köket blir mer inspirerat och rullar på mer effektivt?

– Nu kommer en gammal klyscha, men vi lever lite efter: ”Har man roligt på jobbet så smakar maten bättre.” Har man roligt så blir allt så mycket bättre; vi blir en bättre värd till våra gäster, och även om man skulle ”sitta i skiten” så löser man det lättare när man har ett litet leende på läpparna.

– Självklart märker våra elever att vi alltid är glada och kommer ofta in till oss i köket på morgonen för att prata lite och undrar vad det blir för något gott till lunch. Då får man bra med energi som utvecklas till ny inspiration att försöka göra varje lunch så bra som möjligt.



 "Broccolivecka" – genialiskt att låta en grönsak återkomma varje dag i olika former. Hur länge har ni haft det här inslaget, och har ni märkt någon särskild effekt på barnens öppenhet för olika grönsaker efter införandet av grönsaksveckor?

– Detta är något som vi har gjort ett bra tag. Ett väldigt effektivt sätt att visa att olika råvaror kan användas till otroligt mycket olika rätter. Att broccolin hamnar på salladsbuffén är en självklarhet, men här får barnen även testa broccolisoppa, ost- och broccolibiffar, broccolipaj och nachodoppade broccolisnacks som exempel.

– Det vi har märkt är att nästa vecka, när vi exempelvis har vitkålsvecka, brukar förra veckans grönsak gå åt mer på salladsbuffén då de under föregående veckan flera gånger har kommit i kontakt med grönsaken. Det är en härlig utveckling och vi brukar vilja att man smakar. Det är okej att inte tycka om allt; så länge man smakar har man varit duktig!

Ni har nyligen startat konceptet Kids Corner. Beskriv hur ni har tänkt kring detta.

– Vi har tagit 10 elever som vi kommer ha en matlektion med medan de äter sin lunch inne i hemkunskapen. Vi låter dem smaka samma rätt där den ena är med kött och en är vegetarisk. Barnen får prata om ifall det finns någon skillnad i smak, och vi pratar om fördelen med vegetarisk kost. Vi presenterar vilka grönsaker som finns i rätten och visar hur de ser ut samt diskuterar vad grönsaken är bra för och hur man kan tillaga den på olika vis.

– Medan de äter pratar vi även om hur viktigt det är med bra mat, bra sömn och att göra aktiviteter för att klara av skolan på bästa sätt. Vi visar även hur man gör en nyttig grönsakssmoothie, där vi presenterar vilka grönsaker och andra ingredienser vi blandar i, och så har vi förberett en nyttigare variant på chokladboll – en dadelboll – som de själva får rulla i kokos. Sedan blir det självklart smakprov.


Hur man än vrider och vänder på det så kommer mat att vara en central del i allas liv, och då är det väl inte mer än rätt att vi försöker lära ut så mycket som möjligt kring och om mat


– Kids Corner har blivit jättepopulärt. Barnen får chansen att lära sig om klimatsmart hållbar mat och god hälsa. Vi vill att avståndet till vegetarisk kost ska bli mindre och förenkla smartare val.

Ni gör också hälsoshots som barnen sedan får dricka. Vad tyckte barnen om hälsoshotsen första gången?

– Vissa jublade att det var en Hulkendricka, då den var grön efter spenat och broccoli, och tyckte att den var god och annorlunda. Vissa var lite skeptiska först, men med tanke på att vi gjorde hälsoshoten framför dem och visade upp alla grönsaker innan vi mixade dem, så tyckte de att det var spännande.

– Vi gjorde ett test genom att göra hälsoshoten färdig till en grupp utan att visa alla grönsaker. Då ville hälften av gruppen inte smaka. Då inser man hur viktigt det är att visa, förklara och låta barnen vara med i hela processen.

Hur har barnens reaktioner varit på Kids Corner-konceptet som helhet?

– Den har varit helt fantastisk och de flesta vill komma tillbaka. Som någon elev sa: ”Tänk att man får äta och lära sig samtidigt. Häftigt!”

– Med tanke på att det endast är 10 elever åt gången, tycker de att det är lugnt och skönt, och man märker att de är intresserade av det vi har att visa upp.

Hur uppfattade ni barnens kunskap kring hälsa när ni började med Kids Corner, och hur tas informationen emot kring just hälsa och hur maten påverkar oss?

– Barnens kunskap kring hälsa har varit blandad. Vissa har stenkoll på varför man ska träna, äta rätt och sova gott, medan andra fick sig en god funderare. Det är just därför vi tycker att det är så viktigt att alla får chansen att förstå varför man ska äta bra mat, varför man ska äta vegetarisk, varför man ska dra ner på sockret och hur vissa grönsaker ser ut och vilka fördelar de har på kroppen.

– Hur man än vrider och vänder på det så kommer mat att vara en central del i allas liv, och då är det väl inte mer än rätt att vi försöker att lära ut så mycket som möjligt kring och om mat.

Har du något speciellt minne från arbetet med barnens kostvanor som gjort dig extra stolt?

– Det var en gång en elev som sa att han bara äter kött hemma men här på skolan så innehåller mina (elevens) tre favoriträtter inget kött. Då blir man ändå glad i kroppen.

– Självklart ska man kunna äta kött, men jag tycker att man kan tänka efter en vända ibland och försöka att vara klimatsmart. Kan man inte stå emot så är 50/50-modellen smart, eller så har man inställningen att köttet blir ett tillbehör till rätten i stället för huvudingrediens.


Låt barnen leta upp grönsakerna, köttet eller fisken i affären när ni handlar – jag tror att det gör så att nyfikenheten till mat föds!


Vad skulle du vilja ge för råd till andra kockar och föräldrar som vill ge barnen den allra bästa matstarten i livet?

– Mitt bästa råd är att låt barnen vara med så mycket som möjligt: Låt barnen önska maträtter och bestämma menyn; låt barnen vara med och skära grönsaker; låt barnen vara med och servera maten; låt barnen vara med och diska; låt barnen vara med och smaka medan man lagar maten; låt barnen leta upp grönsakerna, köttet eller fisken i affären när ni handlar – jag tror att det gör så att nyfikenheten till mat föds!

Dela: