Grundläggande näringslära: Energi
Nästan allt vi äter och dricker ger oss energi som man brukar kalla för kalorier. Vi behöver energi för att vår kropp ska fungera och må bra. Om man äter för mycket energi (mer än vad man gör av med) går man upp i vikt, om man äter för lite går man ner i vikt. Olika livsmedel ger olika mycket energi.
Man kan se hur mycket energi ett livsmedel ger genom att titta på näringsdeklarationen som ska finnas på alla förpackade livsmedel. Det som redovisas där är antalet kalorier per 100 gram. För de livsmedel som inte är förpackade t ex frukt, kan man hitta näringsdeklarationen på livsmedelsdatabasen, se nedan för länk. En annan sak som är viktig att veta är att i ingrediensförteckningen står alla ingredienser i en fallande skala, det vill säga att den ingrediens som det finns mest av står först, sedan kommer den det finns näst mest av osv.
När du ska räkna ut hur mycket energi du behöver ska du ha reda på tre saker: Hur mycket energi din kropp behöver i vila, dvs när du bara ligger ner och inte gör något. Hur mycket energi som behövs för att bryta ner den maten du äter. Hur mycket du rör på dig eller tränar.
Energibalans innebär att vi äter/dricker lika mycket energi som vi gör av med enligt ovan. Man kan såklart äta/dricka för mycket eller för lite energi och då går man antingen upp eller ner i vikt. Det finns många livsmedel som är väldigt energirika men som inte ger oss så mycket näring, exempelvis godis, snacks, bakverk, friterad mat. Sen finns det många livsmedel som ger oss väldigt mycket näring men lite energi, exempelvis färsk frukt, bär och grönsaker. De flesta i Sverige äter mycket av de energirika livsmedlen ovan och får då i sig mer kalorier än vad de förbrukar, vilket gör att man går upp i vikt. Cirka hälften av befolkningen i Sverige är överviktiga. Bara två av tio äter tillräckligt med frukt och grönsaker och endast en av tio äter tillräckligt med fullkorn.
De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, fett, alkohol och kostfibrer. Tidigare räknade man inte med att kostfibrer gav någon energi, men eftersom de bryts ner delvis i tjocktarmen räknar man numera med att de ger ungefär hälften så mycket energi som andra kolhydrater.
Tabell som visar vad ett gram av de olika energigivande näringsämnena ger: