Dietisternas Riksförbund

Grundläggande näringslära: Fett

Dietisternas Riksförbund

Grundläggande näringslära: Fett

Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Vi behöver fett för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och det är viktigt för att kroppen ska kunna producera hormoner. Fett kan lagras i kroppen och fungera som energireserv och dessutom är fettväven värmeisolerande och ger skydd till de inre organen. Vi behöver också fett för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är hur fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Precis som med protein finns det livsnödvändiga fettsyror som inte kroppen kan tillverka själv och man måste få i sig dem regelbundet via maten. Dessa fettsyror är fleromättade och påverkar många funktioner i kroppen som t ex blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Fett är det näringsämne som innehåller mest energi (kalorier), mer än dubbelt så mycket som kolhydrater och protein per gram. Eftersom fett är så energirikt är det lätt att få i sig mer energi än vad man gör av med om man äter för mycket fett. Detta kan då leda till övervikt och fetma. Ungefär en tredjedel av den energi man äter och dricker bör komma från fett.


I våra matvanor i Sverige kommer en stor del av fettet vi äter från mejeriprodukter såsom mjölk, ost, fil och smör. Dessa livsmedel innehåller mycket mättat fett och det är lätt att få i sig för mycket av det och för lite av de fleromättade fettet. De allra flesta i Sverige skulle behöva minska på det mättade och öka på det fleromättade och enkelomättade fettet. Det enkel- och fleromättade fettet som vi behöver äta mer av finns i exempelvis fisk, raps- och olivolja och nötter.   

Det finns också en typ av fett som kallas transfett som vi bör äta så lite som möjligt av, och det finns också i mycket liten mängd i maten. Ofta finns transfett i livsmedel som även innehåller mycket mättat fett.


Dela: