Fantastiska förebilder

Niklas Tranemyr: “Mat som hamnar i magen är medicin”

Fantastiska förebilder

Niklas Tranemyr: “Mat som hamnar i magen är medicin”

Med målet att bli Sveriges friskaste län 2025 och med huvudfokus på personcentrerad vård har Region Sörmland tagit fram ett eget måltidssystem för alla sjukhus. Fleximat är ett individanpassat koncept som sätter måltidsupplevelsen i centrum och där man likställer maten som hamnar i magen med medicin. Patienten väljer från en bred och behovsanpassad meny samt var och när maten ska serveras. Vi pratar med Niklas Tranemyr, Måltidschef i Region Sörmland.

Hej Niklas! Toppen att vi kan få en pratstund med dig. Vi är lite nyfikna på din bakgrund och var ditt engagemang för att patienterna på sjukhusen där du jobbar ska få god och näringsrik mat kommer ifrån?

– I grund och botten är jag utbildad kock och har jobbat i olika restaurangkök sedan jag var 15 år. Under den här tiden utbildade jag mig också inom organisation, ledarskap och ekonomistyrning. Mitt engagemang för offentlig måltid på sjukhus väcktes egentligen när min äldsta dotter föddes och jag för första gången kom i kontakt med sjukhusmat. Där och då var jag inte särskilt imponerad och kände att “det här måste gå att göra så mycket bättre”. För många patienter kan maten vara en av de få glädjeämnena under sjukhusvistelsen och måltiden är en viktig del av den medicinska behandlingen. Ett par månader senare dök det upp en möjlighet för mig att börja jobba med offentlig måltid inom Region Sörmland och jag valde då att vara med och göra skillnad.

I region Sörmland jobbar ni med konceptet Fleximat där ni erbjuder en måltidsupplevelse med patienten i centrum. Låter spännande, berätta, vad är Fleximat och hur funkar det?

– Vi anser att måltiden är mer än bara mat, speciellt på våra sjukhus där måltiden ska vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya koncept från patientens behov med måltidsupplevelsen i fokus. Ett flexibelt måltidssystem, där vi utgår från våra egna recept men med anpassade tillagningsmetoder. Råvarorna är noga utvalda så att smaker och konsistenser bibehålls. Menyn är också anpassad för att det ska finnas något att välja mellan för alla patienter.



Så funkar Fleximat:

Maten lagas i köket och kyls ned, sedan läggs den upp på porslinstallrik och skickas upp till avdelningen med speciella vagnar. I menyn finns det cirka 20 rätter att välja mellan och en caféliknande monter – som innehåller olika smårätter, mellanmål och desserter – finns tillgänglig dygnet runt. De patienter som inte vill eller kan gå till måltidsrummet beställer mat av måltidsvärden på sitt rum utifrån en meny.

I menyn finns märkningar som visar vilket protein rätten innehåller. Under varje rätt står det även om de är laktos- mjölk- och glutenfria. Förutom fisk, kött och fågel finns det också veganskt och vegetariskt samt bra val för de som har diabetes och hjärt – kärlsjukdomar. Eftersom menyn erbjuder många valmöjligheter hittar patienterna oftast något som de tycker om. Måltidsvärden ansvarar för beställning av mat, håller ordning och reda i köket samt ser till att måltiderna blir en bra upplevelse för patienten. Det underlättar för vårdpersonalen som istället kan ägna mer tid åt patientarbete. Förutom maten har vi också tänkt på att måltidsrummen ska skilja sig från sjukhusmiljön – det är viktigt med rätt färgsättning och inredning för en bra måltidsupplevelse.


Vi anser att måltiden är mer än bara mat, speciellt på våra sjukhus där måltiden ska vara dagens höjdpunkt.


Vad fick Region Sörmland att lyfta den hälsofrämjande potentialen i sjukhusmåltiderna?

– Region Sörmland satte som mål att bli Sveriges friskaste län 2025 med fokus på personcentrerad vård. För oss som arbetar med måltider innebar målsättningen att vi skulle ta fram ett koncept/måltidsssystem med patienten och dess behov i fokus. Det förankrades sedan med politikerna som också var med i den förstudie som vi tog fram 2012 om hur ”framtidens måltid” inom Region Sörmland skulle se ut. Denna del var mycket viktig i förankringen av Fleximat.

Vi har förstått att matsvinnet  har minskat med 80 procent, vilket tyder på att patienterna äter upp maten i större utsträckning? Hur viktigt är det med näringsrik mat när man är sjuk?

– Det är A och O! När man är sjuk på sjukhus har kroppen ett ökat behov av näring för att kunna återhämta sig och främja läkningen. En näringsrik kost är därför viktig för att stödja kroppens funktioner och hjälpa till att bygga upp den förlorade muskelmassan. En måltid som innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler kan också bidra till att stärka immunförsvaret, som är extra viktigt för att skydda kroppen mot ytterligare infektioner. Men det är inte bara viktigt att maten är näringsrik, den behöver också vara god och locka till aptit. För om patienten inte äter maten så spelar det ändå ingen roll – mat som hamnar i magen är medicin.

Vad är nycklarna till att allt gått så pass bra?
  1. Att måltidssystemet är politiskt förankrat
  2. Att måltidssystemet är förankrat med högsta ledningen inom hälso- och sjukvården
  3. Att så många olika professioner har varit involverade i framtagandet av måltidssystemet (det var inte bara måltidsenhetens projekt)
  4. Att vi legat i framkant och valt att utmana vad som är möjligt att åstadkomma inom offentlig måltid
Har ni planer för hur Fleximat kan utvecklas ytterligare?

– Vi kommer att fortsätta utveckla Fleximat för att fungera även när nästa generation kommer till våra sjukhus. Vi ser också ökade inslag av kulturella matskillnader som vi måste ta höjd för. Vi vill även fortsätta att arbeta med klimatpåverkan, både från innehållet i våra måltider men också från vår produktion och de förpackningar vi använder i vårt måltidssystem.

Har du någon favoritmaträtt eller efterrätt i konceptet fleximat?

– Kålpudding med lingonsylt.  


Om Niklas Tranemyr

Namn: Niklas Tranemyr
Titel: Måltidschef
Arbetar för: Region Sörmland
Utbildning: Kockutbildning i grunden, har därefter läst organisation, ledarskap och ekonomistyrning på universitet
Äter helst: I sällskap med andra. All mat är fantastisk på sitt sätt men det är inte förrän man delar sin måltidsupplevelse med andra som magi uppstår.
Favoritråvara: Älskar olika sorters kål i alla former. Missförstådd och ibland väldigt misshandlad råvara som förtjänar mer än sitt rykte.
Inspireras av: Personer med driv som vågar utmana nuläget, det pushar utvecklingen framåt oavsett vilket område det gäller.

Dela: