Fantastiska förebilder

Växtbaserad mat och kreativitet är Jacks recept för förändring

Fantastiska förebilder

Växtbaserad mat och kreativitet är Jacks recept för förändring

Modig och passionerad. Det är två ord som vi skulle vilja använda för att sammanfatta vem förskolekocken Jack Efkleidis är. Han bygger ett mat-labb. Han utmanar föräldrar och barn med växtbaserad mat tre dagar i veckan. Han skriver en egen liten bok med information om varför det är bra att äta den mat han lagar – och så mycket mer! Han har helt enkelt ett engagemang utöver det vanliga. Vi tog chansen till en pratstund i samband med att han utsågs till en av finalisterna i vår “Remixa en klassiker”-tävling.

Hej Jack! Först och främst, berätta lite om din bakgrund. Hur hamnade du i ett förskolekök i Haninge?

– Det hela började när jag fick mitt andra barn. Jag insåg sakta att mitt arbete tog alltför mycket tid från mina barn, så jag behövde en förändring. Jag hade tur eftersom förskolan där mina barn gick behövde en kock och där insåg jag att det var något jag faktiskt kunde göra. Lång historia kort så fick jag ett annat jobb i kommunen som jag stannade på i två år och där tog jag verkligen fart med kreativitet, idéer och passion.  

Ditt engagemang för växtbaserad matlagning är enormt. Hur kommer det sig? Du har ju ändå varit väldigt modig och infört flera helt växtbaserade dagar i veckan på förskolan där du arbetar.

– Mitt engagemang för växtbaserad matlagning kommer från medvetenheten om dess hälsofördelar och miljöpåverkan. Växtbaserade kostvanor har visat sig minska risken för sjukdomar och främja hållbar användning av resurser, vilket speglar mitt intresse för att främja hälsosammare och mer miljövänliga matvanor.

 – Det finns flera motiv. En hälsosam kost är nummer ett för mig. Jag vill kunna sova gott på natten med vetskapen att jag har gjort det bästa för barnen och guidat dem till hälsosamma vanor. Vi äter näringsrika måltider för att det är bra för vår hälsa – det är det budskap dessa barn borde få. Genom att introducera fler växtbaserade alternativ uppmuntrar man barnen att prova nya livsmedel och öppnar upp för en bredare förståelse av olika kostvanor och kulturella maträtter. Jag vill också lära barnen om fördelarna med miljömässigt hållbara och ansvarsfulla matvanor redan från en tidig ålder.

– På tidigare arbetsplatser som kökschef inom restaurangbranschen, arbetade jag mycket med att skapa à la carte och lunchmenyer inklusive veganska och vegetariska måltider. Jag arbetade med säsongsbetonade råvaror och att ta fram dess naturliga smaker utan att använda till exempel onödiga färdiga buljonger eller pulver. Jag gillar att experimentera och vara kreativ och att få arbeta med det ger mig motivation. Motivation får jag också när jag kan arbeta självständigt och strukturerat – det ger mig energi att alltid leverera kvalitet i tid.

Kan du tipsa om hur du gör för att skapa en balanserad och näringsrik växtbaserad meny för barnen?

– Det är viktigt att inkludera en mångfald av olika livsmedel. Jag använder en variation av frukter, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter och frön för att säkerställa att barnen får alla nödvändiga näringsämnen för deras tillväxt och utveckling. Jag inkluderar bönor, linser, ärtor, tofu och sojaprodukter för att möta deras proteinbehov. För att säkerställa tillräckligt intag av järn och kalcium använder jag livsmedel som är rika på dessa näringsämnen, som berikade spannmål, gröna bladgrönsaker och torkad frukt.


Frasen ’barn växer ifrån det’ borde sluta användas


Den största utmaningen för många kockar som vill laga mer växtbaserat är ju ändå den oro och det ifrågasättande som kan komma från framförallt föräldrar men också från pedagoger och andra i organisationen. Hur hanterar du det?

– Att hantera föräldrars oro och frågor kring den mat som serveras till deras barn kan vara en känslig fråga. Att skapa en stark och öppen kommunikationskanal med föräldrarna är avgörande, där jag kan förklara mina mål och avsikter med den växtbaserade menyn. Det handlar om att försäkra dem om att jag värdesätter deras oro och är öppen för att besvara eventuella frågor eller ta itu med eventuella osäkerheter de kan ha.

– Jag vill gärna utbilda föräldrarna om fördelarna med en balanserad och näringsrik växtbaserad kost. Genom att dela vetenskapligt baserade fakta och resurser kan du stödja ditt val av meny för deras barn. Att ge föräldrarna möjligheter att smaka och uppleva den mat som serveras till deras barn kan också bidra till att skapa förtroende och förståelse. Att skapa en återkopplingsmekanism som uppmuntrar regelbunden återkoppling från föräldrarna kan också vara värdefullt, eftersom det möjliggör kontinuerlig förbättring av menyn och möter deras förväntningar och krav.

– Jag skulle göra allt för att undvika att skapa kräsna och selektiva barn, vilket har ökat dramatiskt de senaste åren. Frasen "barn växer ifrån det" borde sluta användas. Vi bör inte ignorera det utan samarbeta med familjerna för att lösa det.

Du berättade för mig inför den här intervjun att du håller på och bygger ett labb på din förskola, och det blir man ju minst sagt nyfiken på! Hur arbetar du med måltidspedagogik för att främja barnens förståelse för matens ursprung och vikten av att göra medvetna matval?

– Jag använder många olika metoder. Som du nämner så arbetar jag för närvarande på ett nytt projekt som jag kallar "köks-labbet." Det är en plats där jag och barnen kan göra experiment med livsmedelskemi. Det gör matlagningen till en lekfull och lärorik upplevelse, samtidigt som barnen får en grundläggande förståelse för ingrediensernas egenskaper.

– Jag jobbar också med månadsvisa äventyr med frukt och grönsaker samt vitaminer och mineraler. Barnen får använda sina sinnen för att utforska och lära sig mer om dem. Men mest populärt är ändå fokuset på näringsämnena då de älskar att de kan ge dem "superkrafter."

– Google Street View är ett toppensätt för att utforska olika kulturer. Vi "reser" till olika länder och lär oss om deras matkultur. Detta ger barnen en bredare förståelse för olika matformer och traditioner runt om i världen, och vi kör ett nytt land varje vecka. På min förra arbetsplats skapade jag också en "Grufalo by" baserad på boken. Det inkluderade en inomhusträdgård med ett riktigt vattenfall. Jag märkte att en avslappnad atmosfär bidrog till att öka barnens vilja att prova och acceptera nya smaker.

– Jag strävar helt enkelt efter att göra matupplevelsen så interaktiv och rolig som möjligt för barnen, samtidigt som jag introducerar dem för olika aspekter av matens värld och vikten av att göra medvetna val för sin hälsa.



Inkluderar du även barnen i matlagningen?

– Ja! Barn älskar att vara med och laga mat – de älskar att hjälpa vuxna. Det får dem att känna sig älskade, omhändertagna och viktiga. De äldre barnen får vara med i köket. De hjälper mig med enkla uppgifter som att skära sallad och grönsaker, baka, mäta ingredienser, lägga till, lukta och smaka på maten. De tycker att det är så roligt och spännande, och de är villiga att prova allt jag presenterar för dem. 

– De yngre barnen involverar jag i mellanmålet. De får bära smör och fylla på vatten. Det lilla för oss betyder mycket för barnen och de är så glada över det. Det ger mig också chansen att bygga en relation och förtroende som underlättar arbetet med deras matpreferenser.     

Vilka långsiktiga mål har du för förskolans matprofil, och hur hoppas du att införandet av växtbaserade dagar kommer att påverka barnens kostvanor och hälsa på lång sikt?

– Mitt långsiktiga mål för förskolans matprofil är att skapa en varierad och näringsrik meny som stödjer barnens tillväxt och utveckling. Genom att inkludera fler växtbaserade dagar hoppas jag främja en positiv relation mellan barnen och hälsosam, växtbaserad mat. Detta kan leda till att de omfamnar en mer varierad och näringsrik kost, vilket bidrar till förbättrad hälsa och välbefinnande på lång sikt. Mitt mål är att etablera en grund för livslånga hälsosamma matvanor och en positiv inställning till näringsrika matval.   

Sist men inte minst, om du skulle dela med dig av tre argument du använder för att bemöta motsträviga föräldrar, vad skulle de vara? 
  1. Varför servera barnen köttbullar, fiskpinnar och korv när de redan äter det hemma? Hälften av de arbetande familjerna i Sverige ger sina barn färdiga eller halvfabrikat som huvudmål mer än en gång i veckan. Genom att erbjuda en varierad och näringsrik meny på förskolan kompletterar vi hemmiljön och introducerar barnen till olika smaker och näringsämnen. Det är ett sätt att bredda deras matupplevelse och främja en balanserad kost.
  2. Välgjorda vegetariska måltider kan ge barnen en mängd viktiga näringsämnen. Vitaminer, mineraler och kostfiber är avgörande för deras tillväxt och utveckling. Genom att betona det rika utbudet av näringsämnen i växtbaserad mat, som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och baljväxter, skapar vi en balanserad och hälsosam kost för barnen. Färdiga sojaprodukter är inte mitt förstahandsval. I stället strävar jag efter att erbjuda färska och naturliga alternativ.
  3. Hälsofördelar med en vegetarisk kost kan minska risken för kroniska sjukdomar. Hjärtsjukdomar, fetma och vissa typer av cancer är mindre vanliga hos personer som äter en växtbaserad kost. Genom att främja en diet rik på växtbaserade livsmedel bidrar vi till att bibehålla en hälsosam vikt och övergripande välbefinnande hos barnen. Det är en investering i deras långsiktiga hälsa och välmående.

Vem är Jack Efkleidis?

Titel: Kock        
Arbetar för: Vega förskola i Haninge    
Utbildning: Kockutbildning vid Le monde i Grekland
Äter helst: Vilket kött som helst
Favoritråvara: Baljväxter
Inspireras av: Mig själv

Dela: