Hälsa och samhälle

Så bidrar dina matvanor till god hälsa och bra klimat genom hela livet

Hälsa och samhälle

Så bidrar dina matvanor till god hälsa och bra klimat genom hela livet

Vi på Frisk Mat pratar ofta om att äta hälsosamt för att minska risken att få olika typer av folksjukdomar. Hurra säger vi nu! Till att det finns en plats som samlar fakta, evidens, stöd och praktiska insatser som görs i Sverige i dag för att arbeta hälsofrämjande med mat. En plats som dessutom enkelt guidar dig vidare till rätt verktyg om du vill fördjupa din kunskap eller hitta stöd i ditt arbete. Matguiden är platsen och har tagits fram av folkhälsoexperter vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) inom Region Stockholm för alla som är intresserade av folkhälsofrågor.

Är det inte fantastiskt att maten du äter kan hjälpa dig att må bättre här och nu samtidigt som du ökar chansen att få leva ett friskare och längre liv? Som om inte det vore nog påverkar hälsosamma matvanor dessutom klimatet och miljön. Livsmedelssystemet bidrar globalt sett till cirka en tredjedel av alla växthusgasutsläpp och hållbar matproduktion är en fråga som måste lösas för att alla även i framtiden ska kunna äta näringsrik mat. I Sverige finns det stor potential att sprida kunskapen om hälsosamma och hållbara matvanor genom offentliga måltider inom skola, vård och omsorg.

Så vad är då egentligen hälsosamma matvanor, vad behövs för att livsmedelssystemet ska vara miljömässigt hållbart och hur ska du äta för en god hälsa genom hela livet? Vi pratar med Josefin Lindroth, projektledare vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) och sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor, som varit med och tagit fram den uppdaterade versionen av Matguiden .

Hej Josefin! Du brinner för att sprida kunskap om hälsosam kost – berätta om den nylanserade Matguiden. Vem skulle du säga är målgruppen och vilken typ av råd och kunskapsstöd får besökaren?

Den uppdaterade versionen av Matguiden erbjuder kunskapsstöd till personer som arbetar med att främja hälsosamma matvanor inom olika arenor i samhället. Webbplatsen vänder sig främst till vårdpersonal i mötet med patienter men även till politiker, tjänstemän och andra som är intresserade av mat och hälsa ur ett folkhälsoperspektiv. Matguiden är ett kunskapsstöd som exempelvis kan användas inom vården vid samtal om matvanor med patienter, i enlighet med det nationella vårdprogrammet. Vi har samlat vägledande material och kunskap om den senaste forskningen inom mat och hälsa för att läsa, ladda ner eller beställa i tryckt version. Här finns användarvänligt material som utgår från de nationella kostråden och som även ger exempel på mat för olika målgrupper och energinivåer – vilket är unikt för just Matguiden.



Ni är med och bidrar till att sprida kunskap om mat kopplat till hälsa – så att vi börjar handla och äta mat som hjälper oss att må bättre och leva friskare liv. Vad skulle du säga gör Matguidens kunskapsstöd unikt för att främja hälsosamma matvanor?

På Matguiden finns konkreta exempel på hur barn och vuxna kan äta för att uppnå näringsrekommendationerna utifrån ålder, kön och hur mycket man rör på sig. Här finns praktiska tips för att välja bra livsmedel och äta mer hälsosamt i vardagen inklusive portionsstorlekar och antal portioner per vecka för olika målgrupper.” Läs mer i avsnittet Mat för olika målgrupper.

Inom områdena “mat och hälsa” och “mat för olika målgrupper” får läsaren fakta och tips på kost anpassat till olika åldrar – varför är det viktigt att äta på ett visst sätt just utifrån sin ålder?

Hälsosamma matvanor bidrar till en god hälsa under hela livet och kan minska risken för flera folksjukdomar. Men energi- och näringsbehovet varierar i livets olika faser. Därför har vi valt att sammanfatta hur olika näringsämnen påverkar hälsan i olika åldrar och livssituationer tillsammans med råd om hur man kan äta hälsosamt.

Kan vi minska risken för sjukdomar med bra matvanor?  

Ohälsosamma matvanor orsakar i dag 15 procent av alla dödsfall i Sverige och bidrar till utvecklingen av flera olika sjukdomar såsom typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, övervikt och obesitas (fetma) samt olika cancerformer. Forskningen visar att ett hälsosamt kostmönster kan minska risken för dessa sjukdomar och förtida död. I avsnittet Mat och sjukdom kan du läsa om vilka livsmedel som ingår i ett hälsofrämjande kostmönster, hur olika kostmönster kan förebygga ohälsa och vikten av en varierad kost.


Webbplatsen vänder sig främst till vårdpersonal i mötet med patienter men även till politiker, tjänstemän och andra som är intresserade av mat och hälsa ur ett folkhälsoperspektiv.


Vad är hållbara matvanor och vad har det med hälsa att göra?

Att välja hälsosamma livsmedel går i stort sett hand i hand med ett kostmönster som är bra även för klimatet och miljön. I avsnittet Mat, hållbarhet och klimat kan du läsa mer om miljömässigt hållbara matvanor och hur de kan bidra till en bättre hälsa och dessutom vara billigare för konsumenten. Här kan du även läsa om växthusgasutsläpp för olika livsmedel och kosttyper. I dag serveras runt tre miljoner offentliga måltider inom vård, skola och omsorg och det finns stor potential att lyfta hållbarhetsaspekten och samtidigt bidra till hälsosamma matvanor. Livsmedelsverket kommer i sina uppdaterade kostråd även att ta hänsyn till miljömässig hållbarhet som ges mer utrymme i de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som publiceras under 2023.

Slutligen, vilka tips vill du ge läsaren för att på ett enkelt sätt komma i gång och göra förändringar i sina matvanor?

Det viktigaste är att vända sig till pålitliga källor för enkla råd om hälsosamma matvanor. Genom att besöka Matguiden kan du dels hitta svaren på de vanligaste frågorna om hälsosamma matvanor och lära dig mer om vad du behöver äta mer och mindre av. Du kan även få råd om livsmedel utifrån ålder, kön och energinivå och ta del av den senaste forskningen om mat och hälsa.

Vi hoppas att våra användare ska tycka att Matguiden är lätt att använda och vi ser fram emot att förnya våra råd när Livsmedelsverket har uppdaterat de nationella kostråden utifrån de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2022).

Dela: