Hållbarhet

Guide – så ställer du om till ett nordiskt skafferi

Hållbarhet

Guide – så ställer du om till ett nordiskt skafferi

Allt fler vill äta lokalt, men hur ersätter vi egentligen populära ingredienser som ris, bulgur och isbergsallad med hållbarare närodlade alternativ? Projekt MatLust guidar oss genom några av alternativen!

Ris

Svenskodlat alternativ – Helt spannmål som havreris, kvarngryn, matvete, helt korn, svensk quinoa, nakenhavre, matdinkel mm

Användningsområde – Helt spannmål kan kokas och serveras som bikomponent till t.ex. grytor. Smaksätt gärna med buljong eller kryddor. Serveras också med fördel i sallader, vegetariska biffar eller på klassiskt manér i brödbaket.

Bulgur

Svenskodlat alternativ – Kornkross och korngryn

Användningsområde – Koka med lite gurkmeja och buljong och servera som bulgur.

Bovete importerat

Svenskodlat alternativ – Bovete svenskt krossat/flingor/helt

Användningsområde – Boveteflingor och kross är utmärkt som bulk till både vegobiffar, hönsbiffar m.m. Det hela bovetet kan kokas och användas i sallader eller som tillbehör till grytor. Bovete är även gott att rosta och tillsätta till en sallad för lite crunch.



Kikärtor och vita bönor

Svenskodlat alternativ – Gråärt eller gula ärtor (gråärtor är även enkla att odla själv!)

Användningsområde – Gula ärtor kan användas istället för kikärtor i t.ex. hummus eller i biffar. Gråärt har en tuggig konsistens och en fyllig och nötig smak som gör att den kan användas i allt från grytor, biffar, falafel och sallader. Du kan även göra ärtskott med gula ärtor för att få något färskt grönt på salladsbuffén under vintern.

Frysta sojabönor/edamame

Svenskodlat alternativ – Gröna ärtor

Användningsområde – Sötare och godare än sojabönor men fortfarande rika på protein. Prova t.ex. att grodda torkade gröna ärtor! Det blir supergott.

Kidneybönor/Borlotti

Svenskodlat alternativ – Bruna bönor

Användningsområde – Bruna bönor är en klassiker men med en mjölig konsistens som tyvärr gör dem svåranvända i salladsbuffen. Fungerar dock utmärkt i grytor i t.ex. en bönchili, mosade i biffar eller som spread.



Importerade Gröna linser/röda linser

Svenskodlat alternativ – Gotlandslins, koralllins, Anicialins

Användningsområde – Koka och använd på samma sätt som gröna linser/puylinser – i sallader, grytor och biffar t.ex.

Isberg och annan importerad sallad under vinterhalvåret

Svenskodlat alternativ – Salladskål, rödkål, grönkål, spenat

Användningsområde – Blanda t.ex. finstrimlad salladskål med ärtskott, spenat eller ångad grönkål. Både fräscht, supernyttigt och klimatsmart.


Om projekt MatLust

I Södertälje arbetar MatLust med att bidra till att ställa om livsmedelssystemet till ett som är långsiktigt hållbart för vår planet. Det genom att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedels­näringen i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa.

Läs mer på matlust.eu

Dela: