Guide – så ställer du om till ett nordiskt skafferi
Allt fler vill äta lokalt, men hur ersätter vi egentligen populära ingredienser som ris, bulgur och isbergsallad med hållbarare närodlade alternativ? Projekt MatLust guidar oss genom några av alternativen!
Ris
Svenskodlat alternativ – Helt spannmål som havreris, kvarngryn, matvete, helt korn, svensk quinoa, nakenhavre, matdinkel mm
Användningsområde – Helt spannmål kan kokas och serveras som bikomponent till t.ex. grytor. Smaksätt gärna med buljong eller kryddor. Serveras också med fördel i sallader, vegetariska biffar eller på klassiskt manér i brödbaket.
Bulgur
Svenskodlat alternativ – Kornkross och korngryn
Användningsområde – Koka med lite gurkmeja och buljong och servera som bulgur.
Bovete importerat
Svenskodlat alternativ – Bovete svenskt krossat/flingor/helt
Användningsområde – Boveteflingor och kross är utmärkt som bulk till både vegobiffar, hönsbiffar m.m. Det hela bovetet kan kokas och användas i sallader eller som tillbehör till grytor. Bovete är även gott att rosta och tillsätta till en sallad för lite crunch.
Kikärtor och vita bönor
Svenskodlat alternativ – Gråärt eller gula ärtor (gråärtor är även enkla att odla själv!)
Användningsområde – Gula ärtor kan användas istället för kikärtor i t.ex. hummus eller i biffar. Gråärt har en tuggig konsistens och en fyllig och nötig smak som gör att den kan användas i allt från grytor, biffar, falafel och sallader. Du kan även göra ärtskott med gula ärtor för att få något färskt grönt på salladsbuffén under vintern.
Frysta sojabönor/edamame
Svenskodlat alternativ – Gröna ärtor
Användningsområde – Sötare och godare än sojabönor men fortfarande rika på protein. Prova t.ex. att grodda torkade gröna ärtor! Det blir supergott.
Kidneybönor/Borlotti
Svenskodlat alternativ – Bruna bönor
Användningsområde – Bruna bönor är en klassiker men med en mjölig konsistens som tyvärr gör dem svåranvända i salladsbuffen. Fungerar dock utmärkt i grytor i t.ex. en bönchili, mosade i biffar eller som spread.
Importerade Gröna linser/röda linser
Svenskodlat alternativ – Gotlandslins, koralllins, Anicialins
Användningsområde – Koka och använd på samma sätt som gröna linser/puylinser – i sallader, grytor och biffar t.ex.
Isberg och annan importerad sallad under vinterhalvåret
Svenskodlat alternativ – Salladskål, rödkål, grönkål, spenat
Användningsområde – Blanda t.ex. finstrimlad salladskål med ärtskott, spenat eller ångad grönkål. Både fräscht, supernyttigt och klimatsmart.
Om projekt MatLust
I Södertälje arbetar MatLust med att bidra till att ställa om livsmedelssystemet till ett som är långsiktigt hållbart för vår planet. Det genom att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedelsnäringen i Stockholmsregionen, med fokus på miljö och hälsa.
Läs mer på matlust.eu