Hållbarhet

Kostchefen om nycklarna till framgång i arbetet med hållbar omställning

Hållbarhet

Kostchefen om nycklarna till framgång i arbetet med hållbar omställning

I mitten av oktober fick en kommun som tvingats dra tillbaka hela sin omställning till mer hållbar, lokalproducerad mat lagad från grunden mycket plats i media. Vi på Frisk Mat tycker så klart att deras ansats var helt rätt, och hoppas att de vågar ta nya tag med arbetet för omställning. För att hjälpa dom lite på vägen pratade vi med Patric Gill, kostchef i Köpings kommun – där man haft väldigt fina framgångar med omställningsarbete av samma typ, för att se om han kunde ge några tips.

Gröna tråden, det är namnet på det nya måltidskonceptet i Köpings kommun, och bakom arbetet finns en vilja att gynna både vår mänskliga och planetens hälsa. Eller som man valde att sammanfatta det när Västmanlands TV intervjuade Patric Gill om arbetet (se hela intervjun här ): Bra mat ska inte bara vara god och se tilltalande ut. Den ska också vara bra för miljön och klimatet – och förstås även nyttig och näringsrik för den som äter.

Jag vet att både du och vi i Frisk Mat blir frustrerade när vi ser hur kostenheten i den aktuella norrländska kommunen har motarbetats i sitt försök till en nödvändig och väldigt positiv ansats till omställning av sitt arbete. Kan du känna igen dig i deras utmaningar?

– Ja, det kan jag verkligen. Motståndet/oviljan att förstå vårt arbete med mera hållbara måltider är utmanande, och jag tror att många tycker att just måltiden är lite helig. Man kopplar den ogärna till ohälsa och klimatutmaningar.


Jag tror att vi som jobbar med måltiderna är extremt måna om att jobba med hållbarhet, men vi glömmer ofta bort att ha med alla på tåget i ”våra varför” när vi presenterar våra hållbara måltider.


Vad anser du att det är som gör att ert arbete i Köping tagits emot på ett helt annat vis?

– Vi började med att informera beslutsfattarna tidigt om varför vi gör detta, vi har utgått från att det som är självklart för oss som jobbar med måltiderna inte är lika självklart för andra som kommer i kontakt med det vi serverar.

Vilka tips skulle du vilja ge för att guida den aktuella kommunen – och så klart även andra kostenheter runt om i landet – till motsvarande framgång i sitt omställningsarbete?

Jag tror att vi som jobbar med måltiderna är extremt måna om att jobba med hållbarhet, men vi glömmer ofta bort att ha med alla på tåget i ”våra varför” när vi presenterar våra hållbara måltider. Så var tydlig med att presentera er måltidsorganisations arbete med hållbara måltider utifrån att besvara varför vi gör det. Sedan är det viktigt att få med alla delar innan man gör förändringen: 

  1. Börja med att få med er egen personal i tänket kring hållbara måltider, för kan de inte svara på varför blir det svårt.
  2. Politiken måste vara med och förstå. Här är det viktigt att presentera fakta om hur det ser ut idag med folkhälsa och klimathot, för att sedan visa hur ni kan jobba med det i matsalen.
  3. Personal som pedagoger och vårdpersonal behöver också förstå att detta är viktigt och inte valbart att avstå från. Jag brukar säga att vårt jobb med hållbarhet i matsalen är lika viktigt som matte i lektionssalen.
  4. Sedan är det viktigt att gästerna får bra och riktig information tillsammans med vårdnadshavare/anhöriga om varför man serverar hållbart. Var inte rädd att prata om era måltider utifrån era ”varför” i stället för att prata om vad ni serverar. 
  5. Var stolt över det ni gör för hållbarheten och var inte rädd att sticka ut hakan om ni gjort grundarbetet ordentligt.

Ja, nog kan vi konstatera att den här typen av arbete absolut inte görs över en natt om det ska lyckas. Implementeringen behöver vara långsiktig och hållbar, precis som det som läggs på tallriken.


Den Gröna Tråden – ett verktyg för att arbeta med klimat och hälsa

Matlagningen enligt den Gröna Tråden i Köping innebär att maten lagas från grunden – i säsong, ekologisk och svenskt så långt det går. Och självklart ska den även vara nyttig och näringsrik för den som äter den. Matgästen ska när den besöker matsalen kunna känna sig helt trygg med att måltiden gör kroppen och planeten gott.

120 medarbetare arbetar med konceptet i 34 kök runt om i kommunen.

Dela: