Hållbarhet

Nyckeln till att nå Agenda 2030 – ligger den i personlig utveckling?

Hållbarhet

Nyckeln till att nå Agenda 2030 – ligger den i personlig utveckling?

De globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 (Sustainable Development Goals – SDG) är vid det här laget välbekanta för de flesta. FNs högt satta, och nödvändiga, mål agerar underlag för många beslut och målsättningar som sätts i offentliga verksamheter. Men har du hört talas om IDG, Inner Development Goals? För att förstå varför dessa tagits fram pratar vi med Hannah Boman, som arbetar för hållbarhetsbyrån The New Division. Hon har varit del av att ta fram dessa, nya, mål för den personliga utveckling som behövs för att vi ska klara av alla de akuta åtgärder som behövs för att uppfylla Agenda 2030.

Hej Hannah, till att börja med  – vad är Inner Development Goals?

Inner Development Goals (IDG) är ett ramverk för den inre utveckling vi behöver för att kunna nå FN’s 17 Globala mål. Utgångspunkten för initiativet var insikten att utvecklingen går för långsamt. IDGerna kompletterar det vi behöver åstadkomma i den yttre världen med fokus på de förmågor vi behöver utveckla för att kunna bygga en bättre värld.

Varför är personlig utveckling en förutsättning för att vi ska kunna nå de globala hållbarhetsmålen?

Vi började titta på vad för drivkrafter som vi behöver för att uppnå en yttre förändring. Världen är en spegling av oss själva där vi skapat de problem vi står inför i dag. Det betyder också att vi är nyckeln för att ändra riktning, vi behöver börja med oss själva och vår emotionella mognad. Vilket är det som initiativet ämnar till att ringa in – de egenskaper och förmågor vi behöver utveckla för att nå förändring.


Världen är spegling av oss själva där vi skapat de problem vi står inför i dag


Målen är uppsatta inom fem dimensioner av personlighetsutveckling, vilka är dessa och hur har ni kommit fram till att de är nödvändiga nycklar?

I processen som ledde fram till de Globala målen tillfrågades över sju miljoner människor och experter vilka frågor de tyckte var viktigast. När vi nu utvecklar ramverket för The Inner Development Goals har vi efterliknat samma process.

Med hjälp av en enkät har vi samlat in tusentals svar från privatpersoner och representanter från Harvard, Karolinska institutet och Lunds universitet, liksom företag som Spotify, Ikea och Ericsson. Processen pågick i två år och resulterade i ett ramverk som består av fem områden och 23 egenskaper (ett urval inom parentes):

  1. Vara – relationen till sig själv (inre kompass, integritet, öppenhet)
  2. Tänka – kognitiva förmågor (kritiskt tänkande, förstå komplexitet, se andras perspektiv)
  3. Relatera – att bry sig om andra och världen (samhörighet, ödmjukhet, medkänsla)
  4. Samverka – sociala förmågor (kommunikation, medskapande, tillit) 
  5. Agera – driva förändring (mod, kreativitet, optimism)
Det här ramverket kan man ju ta med sig in på många fler områden än bara hållbarhet. Hur hoppas ni att de här målen ska användas?

Målet är att ge företag, organisationer och individer ett verktyg som inspirerar till att utveckla sig själva och andra. Vi håller just nu på att utveckla dessa verktyg, dels via plattformen 29k där man kan arbeta med sin personliga utveckling i det privata men även verktyg och workshopunderlag för organisationer med fokus på ledarskap, kultur och organisationsutveckling.



Arbetet cirkulerar kring hubbar som finns utspridda runt om i världen, hur gör man om man vill ansluta sig till en av dessa?

Det bästa är att gå till IDG hemsidan och fliken ”Community” . Här hittar man all relevant information och kan inspireras av det snabbt växande nätverk som nu sprider sig globalt, från Brasilien och Canada till Kenya och Filippinerna.

Vilka verktyg finns det att ta del av? Har du något förslag på hur man skulle kunna komma igång med arbete med IDG inom till exempel skolan?

Flera verktyg finns att ta del av på hemsidan. För att komma i gång i skolan är min rekommendation att man introducerar ramverket och väljer en förmåga att fokusera på och starta ett nyfiket samtal kring. Exempelvis förmågan mod i kategorin agera: Vad är mod för dig? När senast var du modig och vad gjorde du? Hur kändes det?

Till sist – vad tror du är nycklarna till att vi ska lyckas med hållbarhetsmålen Agenda 2030?
  1. Emotionell mognad hos individen
  2. Samverkan över gränser
  3. Framtidstro och empati

Om Hannah Boman

Namn: Hannah Boman                 
Titel: Co-founder & Head of Operations
Arbetar för: The New Division                
Instagram: @thenewdiv
Utbildning: Kandidatexamen; Advertising and marketing communications
Äter helst: Mexikanskt       
Favoritråvara: Gurka
Inspireras av: Klimataktivisten Clover Hogan

Dela: