Hållbarhet

Säsongsmat på hösten: Del 1 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Hållbarhet

Säsongsmat på hösten: Del 1 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Hösten är här och utbudet av svenska råvaror börjar minska från sommarens överflöd. Att äta råvaror i säsong är ett smart val för både din hälsa och miljön, och vi behöver tänka till hur vi ska anpassa våra menyer från den nya årstiden. Det här är första delen i vår artikelserie om att äta efter säsong, där vi med hjälp av Åsa Cannerheim – måltidsutvecklare i Södertälje – guidar dig i fördelarna med att anpassa din kost efter årstiderna och hur detta enkla steg kan påverka både din smakupplevelse och planeten positivt.

Åsa, kan du berätta för oss vad det betyder att äta efter säsong och varför det är viktigt?

- Att äta och handla efter säsong innebär att det finns hög tillgång av den maten under en viss period/perioder. Det är viktigt för att värna om våra svenska bönder samt för klimatet. Man slipper långa fraktvägar som både är dyrt och påverkar miljön negativt. Sedan är säsongsanpassad mat billigare eftersom utbudet är större och det är lättare att få ner priserna.

Vilka olika sätt att äta efter säsong finns det, hur kan man göra rent konkret för att lyckas med det?

- Man kan börja med att handla grönsaker efter säsong. Det är nog det enklaste sättet att starta. I januari-mars har vi till exempel inte tillgång till svensk gurka vilket resulterar i att den är väldigt dyr och har påverkat miljön negativt i och med alla utsläpp. Välj då istället kål, morötter eller liknande som det finns väldigt mycket av i Sverige under denna tid. Spara i stället att äta gurka och dylikt till de svenska sommarmånaderna. Då smakar det mycket bättre, är billigare och har inte påverkat miljön lika mycket på grund av att den är odlad i Sverige och inte behöver fraktas lika långt.

Vad är några av de vanligaste "misstagen" man gör när man försöker äta efter säsong? Hur kan man undvika dessa fallgropar?

- Jag tror det är att man inte äter varierat. Bara för att man till exempel använder sig av en hel del rotfrukter när man bor i Sverige så behöver man inte äta dem på samma sätt varje gång. Man kan pickla eller rosta, koka, mixa ner i grytor och dryga ut en köttfärssås. Skära i olika storlekar och med olika tekniker, så får råvaran en helt annan struktur och kommer smaka olika. Som exempel, finrivna morötter smakar på ett helt annat sätt än rostade.

Hur kan man tänka kring säsongsmat kopplat till svenska vs europeiska frukter och grönsaker?

- Man bör tänka på att allt kan ätas, men inte alltid. Självklart kanske man vill hålla sig till enbart svenska frukter, men till slut tar dessa också slut. Välj svenskt 9 av 10 gånger och du har gjort gott för miljön ändå. När det finns svenska äpplen att tillgå – köp dessa året runt även om dina favoriter kanske kommer från Italien. Då kanske det känns mer okej att använda sig av europeiska frukter ibland också.



Bildtext: Höst – skördetid. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.

Svensk frukt att äta på hösten (okt-dec):

●  Äpple, päron, plommon

Svenska grönsaker att äta på hösten (okt-dec):

● Blomkål, broccoli, brysselkål, groddar, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, svamp, vitkål, själkselleri, pumpa

Europeiska frukter och grönsaker att äta någon gång ibland på hösten (frilandsodlade)*:

● Aubergine, blomkål, broccoli, paprika, spenat

● Apelsin, citron, kiwi

Kom ihåg!

Södertälje kommun har även tagit fram året-om-pyramiden, här finns de livsmedel som kan produceras året om eller som går att lagra. Basen är produkter som kan ätas dagligen och dessutom är både näringsrika och miljövänliga: potatis, rotfrukter, fullkorn och baljväxter.



Bildtext: Året om – baskosten. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.

Källor: dietforagreenplanet.se och naturskyddsforeningen.se


Vill du veta mer?

Då tipsar vi dig om att följa “Från Sveriges”-säsongsguide, du hittar den på här .

Dela: