Hållbarhet

Säsongsmat på sommaren: Del 4 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Hållbarhet

Säsongsmat på sommaren: Del 4 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Sommaren och överflödets tid är här, nu får vi allt vi behöver från svenska odlingar och skogen förser oss med svampar och bär. Det är dags för fjärde och sista delen av vår vår artikelserie om att äta efter säsong, där vi med hjälp av Åsa Cannerheim – måltidsutvecklare i Södertälje – guidar dig i fördelarna med att anpassa din kost efter årstiderna och hur detta enkla steg kan påverka både din smakupplevelse och planeten positivt.

Hur kan man äta efter säsong om man bor i ett område (som Sverige) där vissa livsmedel inte är tillgängliga under vissa tider på året?

Då får man se till att antingen byta ut dessa livsmedel till något likvärdigt när de inte är i säsong, eller helt enkelt ta vara på dessa råvaror när de väl är under säsong. Då menar jag till exempel genom att pickla, frysa in, fermentera och så vidare.

Hur påverkar sommaren vår tillgång till färska grönsaker och frukt, och vad är några av de bästa sätten att inkludera dessa livsmedel i vår kost?

Sommaren är ju en riktig ”frossa”-tid. Beroende på antalet soltimmar och mängden nederbörd så blir somrarna och skördarna olika. Men sommaren är oavsett den tid då man verkligen kan testa sig fram. Testa att odla själv eller åka iväg på självplock av grönsaker och bär, gå ut i skogarna. Eller köp i dagligvaruhandeln. Majoriteten av alla äter säsongsanpassat under sommaren då det oftast är enkel tillgång. Det viktigaste är att leta efter ”från Sverige” märket och om möjligt, köpa så lokalproducerat som möjligt. 

Har du tips på något praktiskt verktyg för att offentliga kök lättare ska kunna planera maten efter säsongerna?

”Från Sverige” har en bra säsongsguide som man kan gå efter som underlättar planeringen. Och så finns det bra information på dietforagreenplanet.se 



Bildtext: Sommar – rikedomens tid. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.

Svensk frukt att äta på sommaren (juli-september):

  • Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.

Svenska grönsaker att äta på sommaren (juli-september):

  • Blomkål, broccoli, färska bönor, färska örter, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini.  

Europeiska frukter och grönsaker att äta någon gång ibland på sommaren (frilandsodlade)

  • Mangold, paprika.  
  • Melon, nektarin, persika.

Kom ihåg! Det finns frysta grönsaker, bär och torkad frukt när det färska utbudet sinar.

Baskosten – Mat att äta året runt

Södertälje kommun har även tagit fram året-om-pyramiden, här finns de livsmedel som kan produceras året om eller som går att lagra. Basen är produkter som kan ätas dagligen och dessutom är både näringsrika och miljövänliga: potatis, rotfrukter, fullkorn och baljväxter.



Bildtext: Året om – baskosten. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.


Vill du veta mer?

Då tipsar vi dig om att följa “Från Sveriges”-säsongsguide, du hittar den här .

Dela: