Hållbarhet

Säsongsmat på våren: Del 3 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Hållbarhet

Säsongsmat på våren: Del 3 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Våren är äntligen här och nu börjar primörernas tid. Men det kan också vara en svår tid när vi vill äta råvaror i säsong, råvarorna i förråden från föregående år är så gott som slut och man får vara kreativ för att piffa upp det lilla som finns kvar med det som börjar spira. Det är dags för tredje delen av vår vår artikelserie om att äta efter säsong, där vi med hjälp av Åsa Cannerheim, måltidsutvecklare i Södertälje – guidar dig i fördelarna med att anpassa din kost efter årstiderna och hur detta enkla steg kan påverka både din smakupplevelse och planeten positivt.

Hej Åsa, skulle du säga att det är dyrare att äta efter säsong?
  • Oftast inte. Tex, de frukter och grönsaker som får mogna på egen hand kräver mindre energi, smakar mer, innehåller mer näring och är ofta billigare. Ju mer volym en odlare/bonde kan få av sin skörd, desto mer kan priserna pressas ut till konsumenterna. 
Offentliga kök har ju en begränsad budget, kan du ge ett par bra tips på hur man som offentliga matlagare kan planera mat efter säsong med detta i åtanke?

Man kan ta hjälp av säsongspyramiderna som tagits fram på dietforagreenplanet.se och som också delas i de här artiklarna. Genom att servera frukt och grönsaker i säsong så är priserna lägre hos leverantörerna. 

Hur tänker du kring att köpa in mat i säsong för att sedan frysa in?

Det är en väldigt bra idé. På så vis handlar vi i säsong, men kan sedan njuta av det resten av året. 



Bildtext: Våren – primörernas tid. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.

Svensk frukt att äta på våren (april-juni):

  • Svenska bär och rabarber 

Svenska grönsaker att äta på  våren (april-juni):

  • Färska örter, isbergssallad, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, spenat, vitkål. 

Europeiska frukter och grönsaker att äta någon gång ibland på våren (frilandsodlade):

  • Blomkål, broccoli, fänkål, mangold. 
  • Citroner, persika. 

Kom ihåg! Det finns frysta grönsaker, bär och torkad frukt när det färska utbudet sinar.

Baskosten – Mat att äta året runt

Södertälje kommun har även tagit fram året-om-pyramiden, här finns de livsmedel som kan produceras året om eller som går att lagra. Basen är produkter som kan ätas dagligen och dessutom är både näringsrika och miljövänliga: potatis, rotfrukter, fullkorn och baljväxter.



Bildtext: Året om – baskosten. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.


Vill du veta mer?

Då tipsar vi dig om att följa “Från Sveriges”-säsongsguide, du hittar den här .

Dela: