Hållbarhet

Säsongsmat på vintern: Del 2 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Hållbarhet

Säsongsmat på vintern: Del 2 i vår guide till att göra hållbara matval året runt

Vintern har kommit och tillgången på svenska frukter är väldigt begränsad. Hur ska vi nu tänka när vi vill äta råvaror i säsong? Det är dags för andra delen av vår artikelserie om att äta efter säsong, där vi med hjälp av Åsa Cannerheim – måltidsutvecklare i Södertälje – guidar dig i fördelarna med att anpassa din kost efter årstiderna och hur detta enkla steg kan påverka både din smakupplevelse och planeten positivt.

Åsa, kan du berätta för oss om på vilket sätt miljön i Sverige påverkas av att äta mer i säsong?

- Man slipper långa fraktvägar som skadar vår miljö med alla utsläpp. Dessutom så värnar man om våra svenska bönder och ökar arbetsmöjligheterna i landet. Det är alltså också bra ur ett beredskapsperspektiv.

Vad kan det finnas för utmaningar med att äta i säsong nu när det är vinter?

- Runt mars månad så kan det bli en utmaning att äta säsongsanpassat i Sverige eftersom att mycket av det vi har lagrat i våra förråd börjar ta slut och växtsäsongen inte kommit igång efter vintern.

Vad är fördelarna med att äta rotfrukter under vintermånaderna, och vilka är de bästa sätten att tillaga dem för att maximera deras näringsvärde?

- Fördelen är att det är en mättande, billig kolhydratskälla. Rotfrukter kan varieras oändligt. Råa, picklade, stekt, rostade, kokta... Det är såklart olika beroende på vilken rotfrukt man väljer, det smartaste är att kolla upp utifrån vad man har tillgång till. Bildtext: Vinter – rotfrukternas tid. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.

Svensk frukt att äta på vintern (jan-mars):

  • Äpple 

Svenska grönsaker att äta på vintern (jan-mars):

  • Brysselkål, groddar, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål 

Europeiska frukter och grönsaker att äta någon gång ibland på vintern (frilandsodlade)

  • Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat 
  • Apelsin, citron, kiwi

Kom ihåg! Det finns frysta grönsaker, bär och torkad frukt när det färska utbudet sinar.

Baskosten – Mat att äta året runt

Södertälje kommun har även tagit fram året-om-pyramiden, här finns de livsmedel som kan produceras året om eller som går att lagra. Basen är produkter som kan ätas dagligen och dessutom är både näringsrika och miljövänliga: potatis, rotfrukter, fullkorn och baljväxter.Bildtext: Året om – baskosten. Exemplet är framtaget av kostenheten i Södertälje kommun.

Källor: dietforagreenplanet.se och naturskyddsforeningen.se


Vill du veta mer?

Då tipsar vi dig om att följa “Från Sveriges”-säsongsguide, du hittar den här .

Dela: