Måltidspedagogik

Måltidspedagogik och hållbara relationer på förskolan Lunden

Måltidspedagogik

Måltidspedagogik och hållbara relationer på förskolan Lunden

På förskolan Lunden ligger fokus på att utveckla barnens förståelse för hållbara relationer och teknik och måltidspedagogik har fått en central roll. Genom att kombinera praktiska aktiviteter med lärande om matens ursprung och teknik, skapas en stimulerande och lärorik miljö för barnen. Marcela Catarino berättar om det material och de aktiviteter som de har arbetat med under det gångna läsåret.

En av de mest kreativa och lärorika aktiviteterna har varit att så solrosfrön, ta hand om plantorna och sedan följa hela processen tills de blev fullt utvecklade solrosor. Barnen fick inte bara lära sig om växtens livscykel, utan även utforska naturen med hjälp av förstoringsglas och USB-mikroskop. För att verkligen förstå växtens hela process, plockade barnen solrosorna och undersökte dem på nära håll. Dessutom målade de solrosor och tillverkade solrossmör av fröna, vilket knöts samman med förskolans tema för läsåret – teknik.

För att skapa en ännu djupare förståelse för matens ursprung och hur livsmedel kan förädlas, har förskolan också fokuserat på mjölk och mejeriprodukter. I samarbete med förskolans kock, har barnen fått smaka på olika mejeriprodukter som mjölk, keso och ost. En av de mest populära aktiviteterna var att vispa grädde för att jämföra handvisp med en elektrisk visp, vilket kopplade an till förskolans utvecklingsområde inom teknik.



Barnen har också fått prova på att kärna smör i en smörkärna, vilket gav dem en praktisk och konkret förståelse för hur smör görs från mjölk. När smöret var klart, fick barnen smaka på det och reflektera över processen.

Resultatet av dessa aktiviteter har varit mycket positivt. Barnen har fått en konkret förståelse för att mjölk kommer från kor och vad man kan göra med mjölk. De har utvecklat sitt intresse för teknik genom att själva vara med och jämföra olika metoder för att bearbeta mjölk. Deras samtal handlar nu om att vispa grädde och kärna mjölk, och de visar en djupare förståelse för matens ursprung och tillverkning.

Marcela betonar att arbetet med måltidspedagogik kommer att fortsätta, eftersom det har visat sig att barnens utveckling och lärande sker på ett djupare plan när de får vara med i hela processen. Genom att koppla samman teknik, natur och hållbarhet med de vardagliga aktiviteterna skapas en lärorik och meningsfull upplevelse för barnen.



Om Marcela Catarino

Jag heter Marcela Catarino och har jobbat som barnskötare sen 2013. 2015 började jag jobba inom Johannes förskolor och har jobbat på Lundens förskola sen 2017. Förskolan Lunden är en förskola som ligger mitt i Stockholms hjärta.

Vi hämtar inspiration från den filosofi som har vuxit fram i staden Reggio Emilia i Italien. Denna filosofi bygger på en stark tro på människans möjligheter, en djup respekt för barnen och en övertygelse om att barns lärande är aktivt redan från födelsen. Vi anser att barnen alltid ska bemötas respektfullt och att deras känslor ska tas på allvar. Vi utgår alltid från barnens intresse i våra projekt och barnen är alltid delaktiga i våra val av projekt.

Dela: