Måltidspedagogik

Presentation om måltidspedagogik av Anna-Karin Ris på Almarevägens förskola

Måltidspedagogik

Presentation om måltidspedagogik av Anna-Karin Ris på Almarevägens förskola

Hållbarhet är den centrala drivkraften i allt arbetet som Anna-Karin Ris på Almarevägens förskola i Järfälla gör. Detta genomsyrar både planeringen av matsedlar, inköp och måltidsverksamhet. Genom olika metoder inom måltidspedagogik skapar hon en lärorik och inspirerande matmiljö till eleverna. En kreativ touch med magi och sagoväsen väcker barnens nyfikenhet och intresse för maten.

En viktig del av måltidspedagogiken är att skapa en atmosfär där måltiden känns som en efterlängtad stund på dagen, där maten smakar gott och där barnen är öppna för att prova nya smaker. Detta är en förutsättning för att barnen faktiskt ska vilja äta och njuta av maten. För att uppnå detta är det viktigt att stimulera barnens nyfikenhet och intresse för mat. Genom att göra måltiden till en lustfylld och lärorik stund kan vi uppmuntra barn att våga smaka nytt och börja uppskatta olika smaker.

Att integrera mat i den pedagogiska verksamheten

Måltidspedagogik handlar om att integrera mat och måltider som en naturlig del av den pedagogiska verksamheten. Metoden bygger på en kombination av mat- och måltidskunskap, pedagogik och riktlinjer från läroplanen, samtidigt som den stödjer de nationella målen för folkhälsa och miljö. Genom att kockar och pedagoger samarbetar kring mat och måltider kan de skapa en lärorik och engagerande upplevelse både teoretiskt och praktiskt.

Ett sätt att implementera måltidspedagogik på ett roligt och lärande sätt är att introducera ett tema, som till exempel "månadens grönsak." Genom att välja en specifik grönsak varje månad och servera den på olika sätt kan barnen få möjlighet att prova och upptäcka nya sätt att äta samma råvara. Ett kul sätt att engagera barnen är att låta dem gissa i vilken maträtt grönsaken finns, vilket både ökar deras nyfikenhet och ger dem en chans att reflektera över olika matvaror.



Smakövningar och måltidens betydelse

Måltidspedagogik handlar också om att skapa små smakövningar där barnen får möjlighet att utforska olika färger och smaker på maten. Dessa smakövningar kan genomföras antingen som en del av själva måltiden eller i mindre grupper, vilket gör det lättare att fokusera på barnens individuella smakpreferenser och utveckling.

Genom att arbeta aktivt med måltiden och dess betydelse i den pedagogiska verksamheten kan barnen inte bara få en bättre förståelse för matens värde, utan även utveckla goda vanor som kommer att följa dem långt upp i åldrarna. Måltidspedagogik handlar om att ge barnen verktygen att uppskatta mat på ett nytt sätt, genom att skapa en positiv och lärorik måltidsupplevelse.


Om Anna-Karin Ris

Jag heter Anna-Karin Ris och är kock på Almarevägens förskola i Järfälla. Jag har tagit fram denna presentation som jag använder när jag bland annat har workshops för tex vårdnadshavare, pedagoger eller måltidspersonal. Jag sätter ihop en sådan typ av workshop om måltidspedagogik en eller två gånger per termin för de som är nyfikna och vill lära sig mer. Jag har även haft workshops för rektorer och måltidspersonal från andra skolor och förskolor. Presentationen ger en förklaring till vad måltidspedagogik är och hur man kan använda det på ett roligt och lärorikt sätt i sin verksamhet eller på hemmafronten.


Här kan du ladda ner presentationen

Här kan du ladda ner presentationen för att använda i din egna verksamhet.

Dela: