Månadens inspiratör

Månadens inspiratör - Februari: Diana Roik

Månadens inspiratör

Månadens inspiratör - Februari: Diana Roik

Det finns en enorm pedagogisk kraft i skolmåltiderna – det är något som Diana Roik i Vellinge har insett. Där är hon rektor på Stora Hammars skola i Höllviken och hon prisades under hösten som gick i egenskap av Årets Gastronomiska Rektor. Nu i februari tar vi ett steg utanför köken och lyfter en månandens inspiratör som hyllas för att hon drar nytta fullt ut av att bra måltider också ger bra studieresultat.

Hej Diana – och stort grattis till det fina priset du vann i höstas! Kan du inte börja med att presentera dig själv lite kort?

– Jag är rektor på Stora Hammars skola sedan 1,5 år tillbaka. Min resa började på Stora Hammar som lärare sedan biträdande rektor och nu rektor. Jag har ett stort hjärta för Stora Hammar och våra elever. Jag ser styrkan i allas delaktighet till att våra elever lyckas och där kommer skolrestaurangen och kockarna med i bilden.

Vad tror du det är som gör att ditt engagemang för måltiderna – i egenskap av rektor – sticker ut?

– Att alla roller och delar är värdefulla på en skola för att våra elever ska må bra, känna sig trygga och kunna lära sig. Jag får energi av kockarnas enorma drivkraft och tillsammans utvecklas vi.

I motiveringen till priset du fick av “White Guide Junior” skrivs det att du omöjligt kan hålla dig borta från skolrestaurangen – vad syftar de på då?

– Att jag ofta är hos kockarna. På min morgonrunda i verksamheten är det en självklarhet att jag även går till kockarna för att hälsa god morgon och stämma av dagen. Sedan är det ju svårt att inte bli frestad när kan känner dofterna och då måste jag ju givetvis också provsmaka rätterna för dagen. Jag går alltid ut från kockarna fylld med energi!



Hur integrerar ni måltiderna i skolundervisningen på Stora Hammars skola?

– Dels har vi olika forum för elevernas delaktighet, matråd, chef’s table och mellisvärdar. Sedan har vi också eleverna i åk 6 som under läsåret har en dag var tillsammans med en kamrat i köket där de är med kockarna och hjälper till.

 Kockarna jobbar också nära olika pedagoger där det finns ett samarbete i olika projekt. En av kockarna är med och representerar köket i en av våra pedagogiska utvecklingsgrupper. Köksmästaren sitter med i skolans ledningsgrupp med rektor och biträdande rektor.

Hur arbetar ni med vuxennärvaro i skolmatsalen under lunchen?

– Alla pedagoger är välkomna att äta pedagogisk måltid. Även de som inte har det inlagt i sitt schema för dagen är välkomna att äta men då tillsammans med eleverna. Vi tror på en hög vuxen närvaro i matsalen utifrån ett trygghetsperspektiv. Att i lugn och ro få sitta ner och samtala med eleverna kring maten är värdefullt.

Har ni några tydliga mål kopplat till hälsa och hållbarhet i måltidsverksamheten på er skola?

– Att få äta allsidig och varierad kost varje skoldag. Det ska alltid finnas något alternativ för alla. Vi arbetar aktivt med olika typer av grönsaker som på olika sätt presenteras under en vecka. Vi arbetar också aktivt kring matsvinn där vi varje dag väger hur mycket mat vi slänger och har olika utmaningar för att ha så lite matsvinn som möjligt. Nytt för vårterminen är att vi lagt in en dag i veckan som går i matsvinnets tecken som heter Rescueday.

Detta är också en del av arbetet i den pedagogiska utvecklingsgruppen som arbetar med fysisk aktivitet och hälsa och där kommer maten in. En av kockarna är med som representant i gruppen.


Jag får energi av kockarnas enorma drivkraft


Ser du att det skulle kunna finnas en vinning i att integrera maten och måltiden i fler ämnen i läroplanen för grundskolan? Det finns ju en tydlig koppling mellan mat och de flesta av skolans ämnen – religion, biologi, kemi, samhällskunskap osv.

– Det är alltid givande för eleverna att se sambanden mellan olika ämnen som knyter ihop det till olika teman. På så sätt kan det bli ett värdeskapande lärande.

Har du några tips till andra skolledare som vill arbeta för att integrera skolmåltiden i övriga verksamheten på skolan på ett tydligare sätt?

– Delaktighet – att se värdet av allas delaktighet. Och att på ett systematiskt sätt se skolmåltiden som en naturlig del av verksamheten.


Om Diana Roik

Namn: Diana Roik                         
Titel: Rektor          
Arbetar för: Stora Hammars skola, Vellinge kommun  
Utbildning: Lärare, rektorsutbildning
Äter helst: En vällagad Bolognese med massa god parmesan
Favoritråvara: Kål
Inspireras av: Engagerade medarbetare ger fantastisk mycket inspiration och energi

Dela: