“Det är allas vår uppgift att ge barnen positiva erfarenheter kring hållbar och näringsriktig mat.”
”Med nyskapande arbetssätt inspirerar de andra kök att våga prova nya saker med barnen”. Det skrev Västerås stad i motiveringen när Pontus Bodin, månadens inspiratör i mars tillika kock på Södra Källtorps förskola, tillsammans med sin kollega Karin, fick ta emot pris som årets förskolerestaurang. Att hjälpa kök att inspirera varandra är ju vår hjärtefråga i Frisk Mat, så vi tog en pratstund med Pontus om vikten av att dela med sig – och hur bra det kan kännas när man gör det.
Att arbeta med hållbarhetsfrågor kan kanske kännas komplext. Det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja och det är lätt att ifrågasätta om det man gör verkligen gör någon skillnad. Men alla kan göra något, och många handlingar ger tillsammans väldigt stor effekt. Pontus, som brinner för hållbarhetsfrågor och bland annat driver instagramkontot @hallbarmat, är ett bevis på detta.
– Mitt engagemang för hållbarhetsfrågor föddes när jag hade tagit en paus från köket och arbetade som stödpedagog några år. Jag började sakna yrket och alla fina möten med mina små och stora gäster på förskolan. Vid samma tid gick min mamma bort i tjocktarmscancer, och jag kände då att om jag ska arbeta som kock ska jag göra det helhjärtat och bidra med en hälsosam matlagning. Jag ville vara delaktig till att skapa bra erfarenheter kring hälsosam och varierad kost, där barnen får erfarenheter kring livsmedel de kanske inte stött på förut. Allt för att underlätta deras framtida skolgång och förhoppningsvis framtid. Det var också det som kändes mest utvecklande för mig som kock: Att utforska grönsaker, baljväxter och hitta nya sätt att se på en råvara. Hur kan jag få barnen att tycka om kikärtor eller fänkål? Det blev ett spännande utforskande för både mig och barnen.
När Pontus kök nyligen utsågs till årets förskolarestuarang i Västerås, lyftes specifikt hur han och kollegan Karin inspirerar andra kockar i kommunen.
– Jag hoppas att andra kockar tar efter viljan att utgå ifrån barnen och involvera dem i måltiderna, fortsätter Pontus. Att det inte behöver vara så svårt. Jag försöker att inte förstora upp olika moment utan fokusera på att vara följsam i barnens vilja och vara där glädjen finns. Om jag håller i en samling eller har barn i köket så är det inte hela världen om det inte blir som jag har tänkt innan, utan det viktigaste är att barnen tycker att det är kul och spännande. Målet är ju ändå att barnen ska känna glädje kring mat.
– Jag tror att det som ses som ett nyskapande arbetssätt är just det gemensamma utforskandet – vi utmanar oss själva tillsammans. Vi i köket försöker att balansera utmaningar med igenkänning och tillbaka får vi nyfikna barn. Vi testar och experimenterar massor och har ett fantastiskt samarbete med övrig personal på förskolan. Vi försöker också se och berömma hur fint pedagogerna gör för barnen och deras engagemang i måltiderna. Jag tror verkligen på att se andra för att skapa goda samarbeten.
Pontus och kollegan Karin arbetar aktivt för att skapa en helhet där de ska vara lika självklara för barnen som pedagogerna är under deras tid på förskolan. De planerar och rådfrågar pedagogerna om olika ämnen eller råvaror som köket kan arbeta kring som en del av den pedagogiska verksamheten, och sina arbetssätt sprider de väldigt gärna vidare till andra versamheter.
– Det är allas vår uppgift att ge barnen positiva erfarenheter kring hållbar och näringsriktig mat, säger Pontus. Det är vi tillsammans som ger barnen en bra grund att kunna påverka sin egen framtid när de växer upp och blir äldre. Jag har fått så mycket kunskap och inspiration av andra kockar, och kan jag föra det jag lärt mig vidare till någon annan blir jag verkligen glad. För kockarna och kökspersonal tror jag verkligen att det ger utveckling och arbetsglädje om man bara kommer igång med att arbeta med hälsa och miljö. Det finns så mycket att lära och det är så givande att se den gemensamma utveckling som sker hos gäster och måltidspersonal, men framförallt så kan vi förändra och skapa vanor hos barnen som ger en sund grund för livet.
Men för kockar som vill förändra sitt arbetssätt finns det självklart även utmaningar. Mat är trots allt något som många har åsikter om och vad som är hälsosamt lika så.
– Jag tror att många möter motstånd mot det som är nytt. Kanske kan det vara att några i omgivningen har andra åsikter om vad som är bra mat, som att de till exempel tycker att protein måste vara köttbaserat och inte från växtriket. Det bästa sättet för mig att bemöta det är att hela tiden veta varför jag gör vissa val. Att vara påläst om vilka fördelar det har och ha en arbetsfilosofi som grundar sig på fakta och riktlinjer. Exempelvis så sparar man på både miljöns resurser och kökets ekonomi när man minskar köttmängden och ökar det växtbaserade. Ha en öppen dialog med matgästerna och gör det kul att komma till matsalen. Om du i köket har kul och brinner för ditt jobb kommer det att synas och smitta av sig.
När hållbarhetsfrågorna kan verka komplexa och överväldigande, kommer Pontus motivation från insikten att alla de som arbetar med barn är deras förebilder – barnen kommer att se vad som görs i köket och ta efter.
– Om vi vill att det ska bli bra barnen i framtiden, måste vi visa dem hur man bör göra nu för att ta sig dit, avslutar Pontus. Varje steg vi vuxna tar bör vara ett steg i rätt riktning.
Pontus tipslista till den som vill arbeta hållbart i köket
- Minska mängden kött. Ska det serveras en rätt med kött som exempelvis köttfärssås, öka mängden morötter (eller vad du tycker blir gott) och minska köttmängden. Och välj kött med omsorg. Nötfärs har större klimatpåverkan än kycklingfärs, som exempel.
- Öka mängden växtbaserat. Våga prova nya smaker. Ser du något som ser spännande ut på sociala medier? Fråga om receptet. Det finns så många som bara blir glada av att få sprida sina hållbarhetstips och recept.
- Köp miljömärkta livsmedel såsom Krav eller MSC och fokusera på närodlade eller svenska livsmedel.
- Gör växtbaserat kul och spännande! Presentera det för vad det är: Är det tacos på ärtfärs, skriv det i stället för vegetarisk tacos. Många kan tyvärr associera “vegetariskt” med något dåligt eller läskigt och inte våga prova.
- Utgå från säsong. Utmana dig själv att hitta på nya rätter eller sätt att presentera en grönsak.
- Planera matsedel och inköp smart. Om det lagas för mycket mat någon dag, kan jag på ett bra sätt skapa något nytt av det. Kokade man för mycket gröt på morgonen, gör ”mannafrutti” med bär som topping till mellis eller baka bröd på det.
- Skapa engagemang på din arbetsplats. Försök att skapa samarbeten med pedagogerna och barnen för att öka deras matglädje och öppenhet för det nya.
- Sist men inte minst – kommunicera. Berätta varför ni arbetar på det nya sättet.
- Och kom ihåg: Vi inom offentlig gastronomi är en stor kund hos alla stora aktörer inom livsmedelsindustrin. Det vi tillagar och efterfrågar kommer det att satsas på hos produktutvecklarna, så de vardagliga valen vi gör kommer att påverka vilken kraft det läggs på utveckling av hållbara livsmedel. Idag ser man ett större utbud av växtbaserade livsmedel i butikerna, vilket är glädjande, men jag hoppas också att utbudet av närodlat och kravmärkt kommer att öka. Jag tror att det blir svårt att blunda för hur viktigt det är att äta och laga hållbart då alla fördelar kommer fram så tydligt i kriser. När ekonomin har varit som den har varit så har trenden i sin tur varit att öka mängden växtbaserat i maten för ekonomins skull, vilket i sin tur har minskat klimatavtrycket och skapat fler erfarenheter kring växtbaserad mat. Jag tror att vi har fått upp ögonen nu och hoppas att vi fortsätter att inspirera varandra med goda exempel.
Om Pontus Bodin
Titel: Kock
Arbetar för: Västerås stad, Södra Källtorps förskola
Utbildning: Hotell- och restaurangprogrammet, kock
Äter helst: Krispig kålsallad, tortilla, såser och falafel
Favoritråvara: Absolut kål – älskar alla möjligheter den ger
Inspireras av: Inspireras av Gustav Johansson (Jävligt Gott), Paul Svensson, Tullängsgymnasiet och alla som skapar växtbaserat med hjärtat