Månadens inspiratör

Michaela Tengblad – kvinnan bakom den gröna succén på Anna Whitlocks gymnasium

Månadens inspiratör

Michaela Tengblad – kvinnan bakom den gröna succén på Anna Whitlocks gymnasium

På Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm är lunchen mer än bara en måltid – den är en del av ett större hållbarhetsarbete som vägleder nästa generation mot en grönare framtid. Bakom framgången finns restaurangchefen Michaela Tengblad, vars hjärta klappar för det gröna köket. Med ett driv som tar sig uttryck både i restaurangen och i dialogen med eleverna, ser Michaela till att det som landar på tallriken både är gott och bra för planeten. I egenskap av månadens inspiratör i november berättar hon om sin resa, utmaningarna längs vägen och om drömmen om att fler skolor ska följa deras exempel.

”En matnörd utan dess like” – så presenterar Michaela sig själv när vi frågar hur hon skulle beskriva vem hon är. Och passionen för det gröna köket har funnits sedan hon inledde sin kockkarriär 1997.

– Hållbar mat har alltid legat mig varmt om hjärtat, berätta Michaela. År 2003 hittade jag "min" målgrupp inom den offentliga sektorn: barn, ungdomar och äldre. Dessa grupper är ofta förbisedda i samhället, och kvaliteten på maten som serverades var då långt ifrån tillräcklig. De behöver en stark röst, någon som vågar driva utvecklingen framåt för deras skull. Jag ser mig definitivt som en av dessa personer.

– Och vem vill inte höja statusen på storköken? Vi kallar oss kockar och inget annat. Vi är lika professionella som vilken restaurangkock som helst. Om du frågar mig, har jag större respekt för en kock som får till en perfekt gryta på 300 liter än för någon som står vid en gaslåga på en fin restaurang. Självklart med all respekt, men det är ju bara min åsikt.

Michaela började tidigt med att utbilda och bygga nätverk för förskolekockar och höll föreläsningar, bland annat om köttfria måndagar på Kulturhuset och senare om hållbar kost med lågt klimatavtryck. Idag arbetar hon på Anna Whitlocks gymnasium, Stockholms största gymnasieskola, där det serveras vegetarisk mat till 2500 ungdomar. Här har lunchen ett av de lägsta klimatavtrycken i hela Stockholms stad.

– Snacka om klimatsatsning, va! Vi är ett passionerat team på 20 personer som står bakom framgångarna i köket. Vi har 78% ekologiska eller KRAV-märkta inköp och ett klimatavtryck på 1,2 CO2e per 2 kg inköp; vårt avtryck är som en vindpust. Vi är också stolta över vårt KRAV-certifikat på silvernivå, ett tydligt bevis på vårt arbete för ökad biologisk mångfald. Vi vill visa våra ungdomar att det vi lär dem i klassrummen också återspeglas i restaurangen.



När Anna Whitlocks gymnasium ställde om till vegetarisk servering 2020, stötte de på flera utmaningar, men i denna kreativa och lösningsorienterade miljö blev utmaningarna till drivkraft för innovation. Ungdomarna var redan vana vid vegetarisk mat, så själva omställningen gick smidigt, men arbetet låg i att utbilda eleverna om varför förändringarna genomfördes.

– Det var som att "gräva rent klimatguld," säger Michaela – som är mest stolt över elevernas engagemang och vilja att lära sig. När det gäller säsongsanpassade och närproducerade råvaror, ser teamet det inte som ett hinder utan snarare som en möjlighet att hitta nya sätt att laga mat. Ungdomarna anpassar sig lätt, medan vuxna ibland behöver lite extra förklaring till varför vissa förändringar sker.


Två tips från Michaela:
  1. Halvfabrikat i skolan: Se till att välja hållbara alternativ som är ekologiska eller KRAV-märkta. Streetfood-rätter kan vara ett bra val så länge de baseras på hållbara livsmedel.
  2. Bufféns favorit: Rostade kikärtor är alltid det första som tar slut. De fungerar perfekt som topping i en salladsbuffé, och eleverna älskar dem!

På Anna Whitlocks gymnasium genomsyrar hållbarhetsfrågor dessutom all undervisning, där lärarna väver in dessa aspekter i allt de gör, ett arbete Michaela beskriver som imponerande. Själv går hon regelbundet upp i klasserna för att utbilda eleverna om skolans matkoncept och förklara varför de gör de val de gör. Hon diskuterar allt från näringslära och kostuppbyggnad till klimat- och hållbarhetsfrågor, vilket ger eleverna en helhetssyn på sambandet mellan mat, hälsa och miljö.

– Jag skulle vilja säga att vi har infört slowfood-kultur i restaurangen, där vi äter, sitter och bygger upp kroppen med näring. Samma sak gäller i vårt café, där vi laddar med lugn och energi. Alla rawfood-produkter och andra bakverk tillagas på plats och är gjorda på 100% eko/KRAV-råvaror.

Att ge sin kunskap och sina insikter vidare är dessutom en självklarhet för Michaela, och i Stockholms stad finns fina möjligheter att göra det.

– Vi hjälper gärna till och stöttar alla som frågar om backning för att lyckas i sitt klimat- och hållbarhetsarbete – och tar själva gärna emot innovativa utvecklingssätt inom klimatområdet.

Vi hjälper både grundskolor och gymnasier och deltar i all upphandling via alla stadens referensgrupper och utvecklingsgrupper.

Så om Michaela får drömma stort, hur ser då skolmaten ut om 5 år?

– Jag skulle vilja att alla gymnasier, grundskolor samt förskolor var helt omställda till gröna kök. Senaste rekommendationen från Livsmedelsverket är 350g kött i veckan – detta kan hemmen lösa själva. Låt oss skolor få ligga i framkant när det kommer till klimatsatsningar. Och Stockholms stad är redan på god väg. Jag är en mycket stolt ambassadör för stadens klimat- och miljömål.


Om Michaela Tengblad

Arbetsplats: Anna Whitlocks gymnasium.
Utbildning: Kock, kostrådgivare.
Äter helst: Vegetariskt eller veganskt.
Favoritråvara: Vitlök, olivolja, tomatpuré, balsamico, rosmarin.
Inspireras av: Mitt team.

Dela: