Månadens inspiratör

Från idé till tävling: Bohusskolans Mästerkockar - En succé i Ale kommun

Månadens inspiratör

Från idé till tävling: Bohusskolans Mästerkockar - En succé i Ale kommun

I Ale kommun har en inspirerande matlagningstävling för årskurs nio blivit en stor succé. Tävlingen, som bär namnet Mästerkockarna, har inte bara engagerat eleverna utan även fått positiv respons från både personal och skolköken. Idén till tävlingen föddes efter en nätverksträff där WWF:s representant från ScoolFood4Change, ett EU-finansierat projekt, delade med sig av sina erfarenheter från en matlagningstävling för skolungdomar i Malmö.

Samtidigt var Amalia Palenius, en av initiativtagarna, involverad i ett projekt inom kommunen som fokuserade på ständiga förbättringar och vad som kännetecknar bra verksamheter. Kombinationen av dessa två influenser ledde till att de ville skapa något liknande i Ale kommun.

- När vi hörde om det här projektet kände vi att det var något vi kunde prova här i Ale. Vi ville ge våra elever möjlighet att vara kreativa och själva ta fram rätter som de själva skulle kunna tänka sig på matsedeln i skolan, förklarar Amalia.

För att göra det möjligt behövdes en engagerad hem- och konsumentkunskapslärare, och som tur var fanns Dayvid Sawa som snabbt blev en central del i att omsätta idén till verklighet.

Tillsammans började de snabbt organisera tävlingen och satte upp möten för att planera. De fick stöd från andra kollegor inom kommunen, som kommunikationsavdelningen, som hjälpte till med affischer och diplom. Panelen för tävlingen bestod av en mix av personer med olika perspektiv, som NO-lärare, idrottslärare, skolkökspersonal, en elev och enhetschef från Kostverksamheten. Den största utmaningen var att få ihop alla scheman för att kunna genomföra tävlingens olika moment, eftersom de hade olika arbetsplatser och tider att ta hänsyn till.

- Det var verkligen en utmaning att få ihop alla, eftersom vi alla hade olika scheman och arbetsuppgifter. Men vi såg det som en rolig och viktig uppgift att få till.

När det kom till att välja juryn var det viktigt för arrangörerna att ha med röster från både elever och personal från olika delar av skolans och kostverksamhetens värld. En bedömningsmall togs fram där hållbarhet, ekonomi och genomförande var i fokus, men självklart var också smaken och om rätten var genomförbar i storkök viktiga faktorer.

- Vi ville att juryn skulle ha olika perspektiv, så vi inkluderade allt från lärare till skolkökspersonal och elever för att få en helhetsbedömning.



Den vinnande rätten var växtbaserad och näringsriktig, men det var även dess goda smak och enkelhet i tillagning som avgjorde valet.

- Rätten var inte bara hållbar utan också praktisk för skolköken. Den smakade bra och var lätt att tillaga i större volymer, vilket var ett stort plus för oss i juryn. Rätten har dessutom fått mycket positiv respons från både yngre och äldre barn i kommunen, vilket är ganska unikt. För eleverna på förskolan till högstadiet har rätten blivit omtyckt, vilket gör den extra speciell.

Tävlingen har haft en positiv påverkan på elevernas intresse för mat och matlagning.

- Eleverna har verkligen uppskattat att få vara kreativa och ta fram sina egna idéer. De har varit väldigt engagerade och vill gärna vara med igen. Eleverna tycker att det är roligt att få styra över vad som ska lagas och att deras egna idéer tas på allvar. Det är verkligen roligt att eleverna får vara med och skapa något de själva vill äta och som de tycker är gott.

Feedbacken från både elever och personal har varit överväldigande positiv. Många har berömt tävlingen som ett roligt och givande initiativ, och skolköken har uttryckt att det varit roligt att få sitta med i panelen och möta eleverna i ett annat sammanhang än vanligt.

- Personal från skolköken har sagt att det varit roligt att träffa eleverna på ett nytt sätt och förstå deras idéer kring matlagning. De vill gärna fortsätta vara en del av tävlingen", berättar Amalia. Några elever har berättat att de fått en större förståelse för skolköken och de möjligheter och begränsningar som finns där. Andra har fått en ny syn på växtbaserat och vegetariskt, vilket gör att tävlingen också bidragit till ökad medvetenhet om hållbar kost.

Det var också ett stort ögonblick när tävlingen tilldelades priset för bästa förbättringsarbete i Ale kommun 2024. För både Amalia och Dayvid var det en chock, eftersom de ser projektet som en del av sitt dagliga arbete.

- Vi var verkligen överraskade när vi fick priset. För oss var det här en idé vi ville prova och utveckla för elevernas skull. Att bli uppmärksammade för vårt arbete känns väldigt bra. Vi ser detta som en del av vårt arbete, så det var väldigt hedrande att få den här bekräftelsen.


Eleverna tycker att det är roligt att få styra över vad som ska lagas och att deras egna idéer tas på allvar


Framtiden ser ljus ut för Mästerkockarna. Målet är att utveckla tävlingen till en kommunövergripande satsning och att kunna hålla ett distriktsmästerskap i Ale kommun.

- Vi har redan startat upp tävlingen på Aroseniusskolan och hoppas att fler skolor ska vilja delta. Målet är att kunna hålla ett stort distriktsmästerskap i framtiden. Förhoppningen är att fler skolor ska engagera sig och att ännu fler maträtter skapade av elever ska hamna på matsedlarna. Vi hoppas verkligen att vi kan fortsätta växa och att fler elever får chansen att vara med och skapa framtidens skolmat.

Tävlingen har inte bara varit ett roligt initiativ, utan också ett sätt att involvera eleverna i hållbara och näringsrika måltider, och ge dem en större förståelse för matlagningens roll i skolan och samhället. För Amalia och Dayvid är det här bara början – och med det nyligen vunna priset på 25.000 kronor för kompetensutveckling har de nu möjlighet att ta nästa steg i att utveckla projektet. Vad pengarna ska användas till är fortfarande under diskussion, men de ser fram emot att använda dem på bästa möjliga sätt för att fortsätta att utveckla tävlingen och involvera ännu fler elever.

- Det är en fantastisk möjlighet att få de här pengarna. Vi har massor av idéer och ser verkligen fram emot att kunna använda dem för att utveckla tävlingen ännu mer.

Med Mästerkockarna har Bohusskolan visat att matlagning kan vara mycket mer än bara att laga mat. Det handlar om att främja kreativitet, hållbarhet och samarbete. Och för eleverna är det ett sätt att få vara med och påverka både skolmaten och hur framtidens matsedlar ska se ut.


Om Amalia Palenius och Dayvid Sawa

Namn: Amalia Palenius
Titel: Måltidsutvecklare
Utbildning: Kandidat- och masterexamen i kostvetenskap
Äter helst: Det mesta från mellanösternköket – framför allt hummus och baba ganoush!
Favoritråvara: Bönor, helt klart
Inspireras av: Mycket matvideos på Instagram och Pinterest

Namn: Dayvid Sawa
Titel: Lärare
Utbildning: Lärare för hem- och konsumentkunskap
Äter helst: Tacos
Favoritråvara: Nötfärs
Inspireras av: Alla hårt arbetande människor

Dela: