Tips och guider

5 vanliga myter om att äta vegetariskt och veganskt

Tips och guider

5 vanliga myter om att äta vegetariskt och veganskt

Det finns några vanliga myter och missuppfattningar kring vegetarisk och vegansk kost. Här är några av dem och hur man kan bemöta dem med vetenskapliga fakta:

Myt: Vegetarisk eller vegansk kost leder till proteinbrist.

Fakta: Det är inga problem att få tillräckligt med protein från vegetabiliska källor. Vegetariska och veganska kostvanor kan tillhandahålla alla essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga och reparera vävnader. Idag är det väldigt få som lider av proteinbrist i Sverige. 

Myt: Man kan inte få tillräckligt med kalcium utan att dricka mjölk.

Fakta: Mjölkprodukter är en vanlig källa till kalcium, men det finns också många andra icke-mejeribaserade källor till kalcium såsom sesamfrön, gröna bladgrönsaker (t.ex. grönkål, brysselkål, spenat) och tofu som är berikad med kalcium.

Myt: Järn från vegetabiliska källor är inte lika bra som järn från kött.

Fakta: Järn finns i både vegetabiliska och animaliska källor. Vissa vegetabiliska källor, såsom baljväxter, fullkornsprodukter och nötter, innehåller faktiskt en betydande mängd järn. Förbättrad absorption av icke-hemjärn (vegetabiliskt järn) kan uppnås genom att kombinera det med C-vitaminrik mat eller dryck, såsom citrusfrukter eller tomatbaserade produkter.

Myt: Vegetarisk eller vegansk kost är näringsmässigt otillräcklig för barn eller gravida kvinnor.

Fakta: En välkomponerad vegetarisk eller vegansk kost kan vara hälsosam och tillräcklig för människor i alla åldrar, inklusive barn och gravida kvinnor. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att få i sig alla nödvändiga näringsämnen, som järn, vitamin B12, omega-3-fettsyror och kalcium. Är man osäker på om man får i sig tillräckligt bör man tala med en läkare eller dietist.

Myt: Vegetarisk eller vegansk kost är alltid hälsosam.

Fakta: Även om en välplanerad vegetarisk eller vegansk kost kan vara hälsosam, betyder det inte att alla vegetariska eller veganska livsmedel automatiskt är hälsosamma. Det är fortfarande viktigt att välja varierade och näringsrika livsmedel och undvika överdriven konsumtion av processade eller sockerrika vegetariska produkter.

För att bemöta dessa myter är det viktigt att ha tillgång till vetenskapligt stöd. Referera till forskning och evidensbaserade källor som Livsmedelsverket och de Nordiska Näringsrekommendationerna. 

Dela: