Tips och guider

De 10 bästa tipsen för hur du sparar på både plånboken och miljön – direkt från Restaurang Tullängen

Tips och guider

De 10 bästa tipsen för hur du sparar på både plånboken och miljön – direkt från Restaurang Tullängen

Det svider i plånboken för många verksamheter just nu. Hur ska man lyckas med hållbarhetsmål, bibehållen kvalitet på maten och samtidigt få matgästerna att gilla det som serveras? På Tullängsgymnasiet i Örebro har man lyckats lösa den här till synes omöjliga ekvationen. Att ha 97,7% eko i inköpen, hålla en hyfsat normal budget på 14 kr per portion och få en målgrupp med över 90% tonårskillar att köpa att det huvudsakligen är växtbaserat på menyn. Och ovanpå det vinner man måltidspris på måltidspris. Vad är hemligheten?

Nu kör vi igång en artikelserie i tre delar där Weronica Brüde, kock på mångfaldigt prisbelönade Tullängsgymnasiet, delar med sig av sina smartaste tips på hur man kan gå tillväga för att lyckas. Vi går ut hårt och delar hennes lista med tips på hur man gör maten billigare. Skriv ut och sätt upp i köket! Du hittar listan som nedladdningsbar pdf längst ner i artikeln.



  1. Handla lokalt och i säsong.
    Genom att köpa säsongsbetonade varor sparar du inte bara pengar utan bidrar även till en mer hållbar livsstil. Svenska råvaror i säsong är billigare, har högre näringsinnehåll och bidrar till lokal produktion.
  2. Byt ut hälften eller mer av köttet mot ärter, böner, linser och rivna rotsaker.
    Vi använder torkade produkter och kokar dem själva, men det går lika bra att köpa färdigkokta. Strunta i alla recept och byt bara ut delar av dem, och dela köttet i mindre bitar.
  3. Lägg upp maträtterna så som de är tänkta att ätas.
    Precis som när du få en färdigblandad pasta carbonara upplagd på tallrik när
    du beställt den på restaurang. Perfekta portionerat, smakerna finns där och mer  kött behövs inte – tillsammans smakar det precis som du tänkt.
  4. Rotsaker används flitigt i våra soppor och grytor för att ge mättnadskänsla och näring.
    De fungerar även som bas i alla våra såser och ger en god smak samtidigt som de fungerar som redning. Genom att använda mer rotsaker kan du minska på köttet och samtidigt öka intaget av fibrer och andra näringsämnen. Frysta rotsaker fungerar lika bra och tappar knappt någon näring i frysen. Selleri och palsternacka är goda och prisvärda två av våra favoriter bland rotsakerna.
  5. Grädde och smör är utmärkta smakförstärkare.
    Det är viktigt att komma ihåg att även grädde och smör kan användas i mindre mängder. Eftersom majoriteten av våra såser och grytor består av grönsaker och baljväxter kan vi späda ut dem med vatten och ändå behålla smaken.
  6. Skala inte rotsakerna tvätta dem istället!
    På så sätt behåller de sin näring och blir mer hållbara. De klarar sig också bättre i kylskåpet och utvecklar ingen torr hinna. Dessutom smakar de bättre när de värms upp igen.
  7. Stirra dig inte blind på datummärkningen.
    Innan du kastar mat, se till att smaka och lukta på den för att bedöma om den fortfarande är ätbar.
  8. Gå igenom kylskåpet och frysen regelbundet.
    Det är det bästa sättet att undvika överkonsumtion och överflödiga inköp. Det är bra att rensa ut för att sedan fylla på med nya varor.
  9. Om du hittar något som ser visset ut eller är vars datum är på väg att gå ut, frys in det för att konservera maten tills du har tid att använda den.
    Att frysa in mat är ett utmärkt sätt att förlänga dess hållbarhet och minska matsvinnet. Det är en myt att mat förlorar näring när den fryses in; faktum är att många näringsämnen bevaras bra under frysningsprocessen. Så genom att frysa in mat kan du bevara dess näringsvärde och njuta av den när du har tid att använda den.
  10. Om du arbetar i ett storkök, portionera maten för att minska matsvinnet.
    De flesta överskattar hur mycket de kan äta. Genom att portionera ut maten kan du undvika överkonsumtion och minska svinn. Att dela fisken i bläcken eller att servera pajen i skurna fina portionsbitar gör att man tar mindre. Vi brukar även portionera vissa maträtter eller delar av en rätt som till exempel biffar, potatismos och liknande. Det kan vara tidskrävande, men det är väl värt ansträngningen. Vid behov kan gästerna alltid komma tillbaka för mer mat, men oftast räcker det med den portion de tilldelats och du undviker därmed onödigt svinn.

Ladda hem tipslistan

Vill du alltid ha de här tipsen nära till hands? Ladda hem tipslistan som utskrivbar A3-poster här . Perfekt att sätta upp i köket!


Vem är Weronica Brüde?

Titel: Kock.
Arbetar för: Att bevisa att det går! Det går att vara en riktigt schysst skolrestaurang där man serverar god mat gjord från grunden, med bra råvaror som inte bara gör gott för våra gäster utan också för vår planet.
Utbildning: Jag skolade om mig från barnskötare till kock via en yrkesvuxutbildning.
Äter helst: Jag älskar all mat men just nu är broken lasagne en favorit att både göra och att äta.
Favoritråvara: Rotselleri. Den är så god och kan användas på så många olika sätt: man kan baka, fritera eller panera den. Den är utmärkt att röka för att sedan användas i olika röror som exempelvis skagen eller curry... Ja, jag kan fortsätta hur länge som helst.
Inspirerad av: Åh, vilken svår fråga. Jag inspireras av mycket när det gäller matlagning, allt från stora namn och personligheter till bilder och videor på Instagram till saker jag har ätit på restaurang, blivit bjuden på eller hört om. Jag inspireras av andra, drivna personer som är engagerade och brinner för det de gör, till exempel Adam Arnesson (ekobonden) på Jannelundsgård, Arvid och Andrea på Källsprångs Gård, Roger Hjälm på Sjökrogen Katrinelund, Anders Johnsson på CV-köket och mina kollegor i Tullängens kök.

Dela: