Vätskeguiden
Guiden som gör dig till en expert på att se och hantera uttorkning och överhettning bland äldre.
Förebygg och behandla
Varje år hamnar många äldre personer på sjukhus på grund av uttorkning. Det är ett farligt tillstånd som kan leda till blodproppar eller förlorad medvetenhet och död. Det är också ett tillstånd som till stor del kan förebyggas och behandlas genom att vara uppmärksam på symtom. Uttorkning bland äldre är både dyrt för samhället och fruktansvärt onödigt för individen. Den här guiden är skriven för att göra det tydligt vilka symtom du ska vara uppmärksam på och för att du enkelt ska kunna förebygga och behandla uttorkning och överhettning.
Vätskebehovet
Behovet av vätska räknas ut på samma sätt för äldre som för yngre, MEN äldre är skörare och drabbas mycket oftare av vätskebrist. Därför behöver man vara extra uppmärksam på att äldre verkligen får i sig den vätska de behöver.
Vid normal aptit får vi i oss ungefär hälften av vätskan från maten. För personen i exemplet återstår därför drygt en liter att få i sig genom dryck. När en person inte äter fullstora portioner är det extra viktigt att se till att personen får i sig vätska. Den får dessutom gärna innehålla kalorier. Mjölk eller juice är att rekommendera.
Observera! Vid sjukdom kan behovet av vätska öka betydligt. Njursjukdom, kräkningar, diarréer och feber är exempel på sjukdomstillstånd som markant ökar behovet av vätska.
Äldre torkar ut på grund av:
Törstkänslan
En äldre person kan inte förlita sig på att kroppen själv signalerar när den vill dricka. Törstkänslan försämras i takt med att vi åldras.
Inkontinens
Många äldre undviker medvetet att dricka på grund av inkontinensproblem. Då är det där vi behöver stötta och visa vilka hjälpmedel som finns.
Förmågan att svettas
Antalet svettkörtlar minskar med åldern. Kroppens kylsystem fungerar därför sämre än för yngre. Risken för överhettning är större.
Demens
Personer med demenssjukdom kan glömma bort att dricka eller inte veta hur de ska tolka törstkänslan.
Läkemedelsanvändning
Vanliga mediciner bland äldre t.ex. vätskedrivande kan öka vätskeförlusterna.
Vätskereserver
Små barn består av ungeför 70% vatten. Vuxna består av ca 60% vatten. Äldre personer består av ca 50-55% vatten. Det betyder att en stor del av reservkapaciteten är borta.
Vätskeförluster
Naturliga:
- Urin
- Avföring
- Andning
- Svettningar
Förluster på grund av sjukdom:
- Kräkningar
- Diarré
- Polyuri
- Sår
- Fistlar
- Feber
Symtom att titta efter
Lätt uttorkning (1-5% vätskebrist)
Redan vid lätt uttorkning får man en kognitiv påverkan. Man blir långsammare i tanken och det kan vara svårt att koncentrera sig. Det kan leda till huvudvärk, trötthet och yrsel. Förstoppning är vanligt. 2% uttorkning för en person som väger 70 kg motsvarar ett underskott på 1,4 liter vätska.
Måttlig uttorkning (5-10% vätskebrist)
Vid 5% vätskebrist är man betydligt försvagad och matt. Man uppvisar torr hud och tunga. Cirkulationen i händer och fötter är nedsatt och pulsen är förhöjd. Yrsel och illamående är vanligt likväl som huvudvärk, irritation, minskad aptit, försämrad balans och minnespåverkan. 5% uttorkning för en person som väger 70 kg motsvarar ett underskott på 3,5 liter vätska.
Svår uttorkning (>10% vätskebrist)
Svår uttorkning uppstår vanligen efter stora vätskeförluster under lång tid, t.ex. kräkningar, diarré och stora urinvolymer. Symtomen är stark kognitiv påverkan, förvirring, mycket torr hud och tunga, kraftigt nedsatt cirkulation i händer och fötter. Snabb och svag puls, ytlig andning och ett lågt blodtryck. Det tar flera dagar att återhämta sig från svår uttorkning och tillståndet är dödligt om det inte behandlas. Uttorkning mäts i % av kroppsvikten Måttlig uttorkning (5-10% vätskebrist) Svår uttorkning (>10% vätskebrist)
Förebygg vätskebrist genom:
1. Frekvens
Drick lite och ofta under dagen. Ha t.e x. vanan att ha ett glas vatten stående bredvid sängen. Drick något mer än kaffe till frukosten. Invänta inte törstkänslan, uppmuntra till att dricka ändå.
2. Kommunikation
För att uppnå ett tillräckligt vätskeintag bör man tänka på det under hela dygnet. Var noga med en bra överrapportering till kollegor.
3. Vätska från maten
Servera gärna mat med mycket vätska, t.e.x. frukt istället för vetebulle till fikat. Vetebulle – 33,7% vatten, Honungsmelon – 90% vatten. Underskatta inte mängden vätska från frukter och grönsaker. Visste du att det finns många grönsaker med mer vatten än i läsk? Coca cola - 89,4% vatten, Tomat - 94,7% vatten.
4. Salt
Salt i maten är bra för att både stimulera vätskeintaget och för att behålla vätska i kroppen. Servera gärna oliver, salta nötter, kex och fetaost tillsammans med dricka.
5. Måltidsmiljön
Inbjuder miljön till att vilja delta i måltiden? Servera gärna en fördrink innan maten och kontrollera att det finns eventuella hjälpmedel t.ex. en näskopp att dricka ur om man har en böjd rygg eller en sked som är anpassad efter en person som skakar på handen.
6. Undvik
Avstå från alkohol eftersom det försämrar kroppens förmåga att behålla vätska genom att det ökar urinmängderna. Vid problem med vätskeupptag från tarmen (diarré) undvik kraftigt socker[1]sötade drycker samt drycker och andra livsmedel som är sötade med sockeralkoholer (sorbitol, mannitol, xylitol) eftersom detta kan förvärra diarrén och vätskeförlusterna.
Värmebölja
Klimatet förändras och det blir vanligare med höga temperaturer. Folkhälso[1]myndigheten varnar för att risken för hälsoproblem ökar betydligt med utomus[1]temperaturer på 26 grader eller mer under tre dagar i följd. Äldre är sämre rustade för att klara varma dagar. Med åldern minskar antalet svettkörtlar i huden och äldre drabbas därför lättare av överhettning. Var uppmärksam på flera dagar i rad med höga utomhustemperaturer och varma nätter eftersom kroppen då inte får chans att återhämta sig.
Vad är värmeslag?
Värmeslag är när kroppstemperaturen stigit till över 40 grader och är ett tillstånd som innebär att kroppen inte kan kyla ner sig själv. Det är viktigt att vara observant på tecken på värmeslag eftersom det kan vara livshotande för äldre sköra personer. Hjärtsjukdom och njursjukdom ökar ytterligare risken att drabbas.
Symptom på värmeslag
Svaghet, huvudvärk, illamående och kräkningar, synstörningar, yrsel och förvirring, irritation, snabb puls, rödflammig och torr hud.
Tips för att få svalka
- Lufta lokaler nattetid då det är svalare
- Välj svala och lätta kläder som ”andas”
- Undvik onödig ansträngning
- Vistas inte i solen
- Undvik onödiga transporter
- Lägg en blöt handduk runt nacken
- Ha fötterna i balja med vatten
Vätskeersättning
Vätskeersättning tas snabbt upp av kroppen, mycket snabbare än enbart vatten. Använd vid uttorkning eller vid stora förluster genom feber, kräkningar och diarré.
Ingredienser
1 liter vatten
2 msk strösocker
1/2 tsk vanligt salt
Gör så här
Blanda alla ingredienser i en bringare. Använd måttsatser när du mäter upp. Ta inte på ett ungefär.
Läs mer
Läs mer på www.livsnaring.se , här kan du hitta fler bra guider. Ladda ner hela Vätskeguiden här .