Ja, man kan äta godis när man har typ 1-diabetes
En vanlig fråga som många barn och ungdomar med diagnosen typ 1-diabetes får, handlar om huruvida de kan äta godis eller inte. Att äta godis då och då är helt normalt och att avvika från den normen, att vara annorlunda, kan kännas jobbigt.
Vi som inte lever med typ 1-diabetes kan äta stora mängder godis utan några direkta konsekvenser på kort sikt. På lång sikt, däremot, kan ett stort intag av godis leda till exempelvis övervikt.
För barn som har typ 1-diabetes leder för mycket godis till högt blodsocker under lång tid, vilket dessutom är svårt att få ner. För deras föräldrar medför det i sin tur tätare kontroller under nätterna för att övervaka att blodsockret går ner som det ska.
Av det skälet är det logiskt att många som lever med typ 1-diabetes begränsar konsumtionen av godis och sött. Det blir helt enkelt för mycket jobb – och oftast inte värt mödan. Att unna sig sötsaker någon gång i veckan och i mindre mängd är därför det allra bästa.
Prioritera det du gillar mest
Vissa väljer sockerfritt godis och att baka kakor med sötningsmedel istället för vanligt socker. Att byta ut mjölkchoklad mot mörk choklad är också ett vanligt knep för att hålla blodsockret i schack. Det finns dock ett annat sätt att göra det på – att prioritera att äta det man gillar mest och lära sig hur blodsockret påverkas av just de sötsakerna.
För att njuta av det man äter är faktiskt också viktigt. Dessutom påverkar inte bytet mellan socker och sötningsmedlet den totala kolhydratmängden så mycket. Mörk choklad är fortfarande inte det nyttigaste alternativet eftersom den innehåller mycket kalorier, och det sockerfria godiset påverkar inte sälla magen, som blir bubblig och gasig.
Därför är det tillåtet att äta allt – men inte varje dag och inte i för stora mängder! Och det rådet gäller ju oss alla, typ 1-diabetes eller inte. Ingen bör äta godis, snacks och bakverk i för stora mängder eller flera gånger i veckan.
Så när du ska unna dig något, välj det du tycker om, njut och lär dig att dosera insulinet rätt.
Därför är det tillåtet att äta allt – men inte varje dag och inte i för stora mängder!
Det här kan du tänka på om du bjuder ett barn med typ 1-diabetes på lek, middag eller barnkalas:
- Låt inte sötsaker och snacks som man kan plocka fritt av stå framme. Ge barnen varsin skål i stället.
- Servera dryck som inte innehåller något socker: vatten, lightsaft eller lightläsk.
- Fråga gärna barnets föräldrar i förväg om bra efterrätter eller om det finns något annat som du bör tänka på.
- Minska mängderna godis i påsarna som delas ut på kalaset. Låt barnen få med sig ballonger, klistermärken och andra roliga saker hem i stället. Stäm av med föräldrarna i förväg vad som blir bäst!
Här kan du läsa mer
Gå in på www.barndiabetesfonden.se för att lära dig mer om typ 1-diabetes och hur du kan bidra till forskningen.
Läs mer och beställ boken Himla gott, himla bra – en faktaspäckad kokbok med ett 50-tal goda näringsberäknade recept.