Typ 1-diabetes

Vanliga myter om typ 1-diabetes och mat

Typ 1-diabetes

Vanliga myter om typ 1-diabetes och mat

I Sverige får 2-3 barn diagnosen typ 1-diabetes – VARJE DAG! Och runt 8000 barn i Sverige lever med sjukdomen. Trots dess omfattning och allvar finns en stor okunskap som försvårar livet för familjer och barn som lever med sjukdomen.

Till exempel tror många att de som drabbas av typ 1-diabetes blir sjuka för att de har ätit för mycket socker, att sjukdomen växer bort eller att ”det är väl bara att ta en spruta”. Okunskap gör också livet svårare för barnen som alltför ofta möts av fördomar och diskriminering. Många känner sig utanför och upplever att de är annorlunda. Studier visar på sämre livskvalitet jämfört med friska barn. Vi vet också att risken att drabbas av psykisk ohälsa för barn med typ 1-diabetes är förhöjd med 3 ggr.

Vänner till mig har ett barn med sjukdomen som inte blev bjuden på födelsedagskalas eftersom ”det skulle ätas godis och tårta”. Kanske är det inte enbart okunskap, utan även rädsla det handlar om. Men, om vi får en mer utbredd kunskap är jag övertygad om att fler personer med typ 1-diabetes kommer att må bättre och bli bjudna på kalas. Därav mitt stora engagemang för att öka kunskapen och sprida information om denna sjukdom. Mer kunskap ger barnen lika värde, bättre livskvalitet och längre liv!


Faktum är att forskningen inte funnit något samband mellan matvanor, livsstil och utveckling av typ 1-diabetes. Trots det finns många myter kopplat till just maten. Till exempel att man får sjukdomen av för stora mängder socker och myter om vad man får eller inte får äta. Det är viktigt för alla barn att äta bra för att växa och må bra. För barn med typ 1-diabetes är det ännu viktigare att äta bra och lära sig om mat, kropp och hälsa, för att på så vis hålla blodsockret på en jämn nivå – och för att må bra på både kort och lång sikt. Den mat som rekommenderas till de här barnen är samma mat som rekommenderas för alla – helt i enlighet Livsmedelsverkets rekommendationer.


Barndiabetesfonden har gjort en utbildningssatsning med stöd från ICA Stiftelsen och identifierade då fyra vanliga myter som personer som lever med typ 1-diabetes ofta stöter på i vardagen:

1. Man kan få typ 1-diabetes för att man har ätit för mycket socker!

Nä-ä! Forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor och livsstil och uppkomsten av typ 1, typ 1-diabetes är en insulinbristsjukdom. Varje dag drabbas över 2 barn i Sverige och ingen vet inte varför en person får typ 1-diabetes.

2. En person med typ 1-diabetes behöver äta specialkost!

Nix! Däremot är det viktigt att äta regelbundet, nyttigt och fiberrikt. Precis samma mat som rekommenderas för alla av Livsmedelsverket.

3. En person med typ 1-diabetes får inte äta socker!

Joho! Socker är en av de kolhydrater som vi får i oss via maten – det är viktigt för alla att äta rätt sorts kolhydrater. Då ingår att minimera ätandet av sötsaker. Eftersom kolhydrater ger bra energi, välj gärna mat med fullkorn och fibrer!

4. Det är väl bara att ta en spruta!

No way! Det är inte så enkelt att bara att ta en spruta. Typ 1-diabetes är en svår sjukdom som man måste leva med varje dag, dygnet runt och den kräver avancerad vård.



Bildtext:  ICA hjälpte till med att slå hål på myterna genom att under en period lyfta dem på sina mjölkpaket. 

Så till sist, ett enkelt sätt att hjälpa alla barn som lever med typ 1-diabetes i Sverige är att lära sig mer om sjukdomen och bidra till att slå hål på myterna. Känner du någon person med typ 1-diabetes? Läs på, var inte rädd för att fråga och våga bjuda in till massor av kalas. 😊

Tack för att du tog dig tid att läsa,

Karolina


Läs mer

Lär dig mer om typ 1-diabetes och bidra till den livsviktiga forskningen – läs mer på www.barndiabetesfonden.se

I vår webbshop kan du köpa boken ”Himla gott, himla bra” – en faktaspäckad kokbok med cirka 50 näringsberäknade recept som passar alla. 

https://webbshop.barndiabetesfonden.se/produkter/boken-himla-gott-himla-bra

Källor:

Faktorer som påverkar livskvalitén hos barn med typ 1 diabetes mellitus, Marjam Chibli, Karolinska institutet 

https://dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/2488-diabetesforum-neuropsykiatri-och-diabetes-charlotte-nylander

Dela: