Danskt rågbröd

Grovt smakrikt surdegsbröd som håller sig saftigt I flera dagar.

Lena Ryhnell
Kock, Hagvidson Talento
  • Allergener: 
  • Gluten

Ingredienser

portioner
  • 600 g krossad råg
  • 400 g solroskärnor
  • 1 kg kokande vatten
  • 80 g salt, Gärna havssalt
  • 1.8 kg fullkornsdinkel
  • 700 g aktiv rågsurdeg
  • 600 g mörk sirap
  • 1.3 kg ljummet vatten 35°

Gör så här

    1. Dag 1. Häll krossat råg, solroskärnor och salt i en bunke, häll sedan det kokande vattnet över, plasta och låt svalna i rumstemperatur.
    2. Det momentet kan göras några dagar i förväg om man vill. Förvara det i kylen efter att det har svalnat.
    3. Dag. 2 Häll ner det från dag 1 i blandaren tillsammans med fullkornsdinkel, rågsurdeg, sirap och ljummet vatten.
    4. Blanda på låg hastighet I 10 minuter.
    5. Smörj sex st avlånga bakformar. 1,3 l är lagom för den här satsen.
    6. Häll ner smeten i formarna. Smeten är ganska lös i konsistensen.
    7. Det bör vara 2 cm kvar upp till kanten.
    8. Täck med dubbla bakdukar och låt jäsa I rumstemperatur ca 8 timmar beroende på temperatur I köket.
    9. Värm upp ugnen till 250° varmluft.
    10. Sätt in formen och sänk värmen till 175° varmluft.
    11. Grädda tills brödets innertemperatur är 98° ca 60-70 minuter.
    12. Låt svalna helt i formarna med bakduk över eller ta ur den ur formen och linda in I bakduk.
    13. Förvara dem sedan i plastpåsar. Brödet är bäst dagen efter och håller sig saftigt i flera dagar.
    14. Skär upp i tunna skivor.
Näringsberäkning
  • Energi: 750.42 kJ
  • Kolhydrater: 26.73 g
  • Protein: 5.02 g
  • Fett: 4.93 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    750.42 kJ
    kcal
    149.16 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    26.73 g
    Protein
    5.02 g
    Fett
    4.93 g
    Mättat fett
    0.47 g
    Enkelomättat fett
    1.44 g
    Fleromättat fett
    2.55 g
    Fibrer
    3.54 g
    Salt
    1.01 g
    Sockerarter
    7.83 g
    Järn
    1.78 mg
    Folat
    20.77 µg
  • Vitaminer
    B12
    0 µg
    C-vitamin
    0 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

2022-11-12

40 l solroskärnor!?!?