Barns hälsa

Sprid matglädje med mellanmål

Barns hälsa

Sprid matglädje med mellanmål

Under en dag kommer cirka 70 procent av de minsta barnens näringsintag från förskolans måltider. Senaste årens forskning visar att hur vi äter tidigt i livet får betydelse för hälsan i vuxen ålder. Tänk då vilken möjlighet vi har att hjälpa barnen att forma sunda och hållbara matvanor som får betydelse för dem själva och planeten!

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska vi bland annat äta mer baljväxter, grova grönsaker, frukt och bär under en dag, samtidigt som vi ska äta bra fetter som är fleromättade och få in en viss mängd fibrer i måltiden – allt för att barnen ska få tillräckligt med energi och näring.              

För små barn är behovet av regelbunden, näringsriktig energipåfyllning viktigare än för oss vuxna. Alla måltider på förskolan fyller därför en viktig roll i barnens vardag. Samtidigt ger de oss som arbetar med måltider fantastiska möjligheter att bidra till matglädje och fina minnen kring mat.

Lunchen är måltiden som störst fokus ligger på och som många barn längtar till och är nyfikna på, men vi behöver skapa en miljö där även mellanmålet är något att längta till. Mellanmålet i förskolans värld har ofta stor utvecklingspotential. Att skapa möjlighet att utforska smaker och intryck kring måltider kan bidra till barnens matglädje och hjälpa att fylla dagens näringsbehov. Mellanmålet är även ett bra sätt att erbjuda nya möjligheter för barnen att utveckla sin smakpalett och även för oss kockar att utvecklas och prova nytt.                              

Nedan finner ni mina tankar kring mellis och hur jag försöker att tänka för att bidra till en hållbar, näringsriktig och utvecklande måltid.    

Öka mängden frukt och grönt

Inkludera större variation av grönsaker och låt dem ta mer plats i mellanmålet. Erbjud barnen frukt och grönsaker utifrån säsong och i olika former. Servera grönsakerna som pålägg på brödet, som stavar att dippa med eller kanske inbakade i bröd. Baljväxter och bra fetter som rapsolja (gärna D-vitaminberikad) får du in i röror som hummus eller liknande.

Ta vara på barnens fantasi

Ofta har jag märkt att barnen vågar smaka om de kan associera det som erbjuds med något. Ser moroten ut som en blomma eller är brödet format som ett hjärta så är fler benägna att smaka. Är det något barn som inte äter, kanske hen blir hungrig om ni skapar en smörgåsfigur (figur som formas av olika pålägg) tillsammans? Erbjud även grönsaker som man oftast inte har på smörgåsar. Vem vet? Kanske blir första gången barnet vågar smaka grönsaken när den passar ihop med figuren hen gör på sin smörgås. 

Låt barnen vara med och förbereda mellanmålet

Genom att låta barnen vara delaktiga i det som är möjligt skapar vi en stolthet och nyfikenhet kring måltiden. Om det inte finns möjlighet att ha med barnen i köket, prova med mellanmålsvärdar i stället. Låt dem hjälpa till att duka fram och kanske presentera vad som serveras för kompisarna. Finns tid och utrymme att på ett säkert sätt ha barnen i köket, låt dem få vara med och baka eller skapa ett frukt- och grönsaksfat. Kanske kan det formas som någon figur? 

Håll det hållbart och kul

Kokade du för mycket gröt till frukost? Kyl ned den och skapa en ”mannafrutti” med frukt, bär eller äppelmos som topping eller baka bröd på det. Har du över bröd från gårdagen? Servera varma mackor. Har du frukt och grönt som har sett bättre dagar? Gör en smoothie eller vitaminshots. Oftast är det dessa mellanmål som barnen uppfattar som ”lyxiga”.       

Näringsriktigt

Ett bra mellanmål bör enligt Livsmedelsverket antingen innehålla yoghurt och flingor eller mjukt och hårt bröd som bas. Utöver det ska ett sammansatt mål bestå av frukt och grönsaker, pålägg och mjölk eller D-vitaminberikad, växtbaserad dryck. I detta finns det ändå stora möjligheter att erbjuda ett varierat mellis; det kan vara ”pizzabullar”, hummus, smoothie, pannkaksmuffins, mannafrutti eller grönsaksfat med dipp. Det är bara fantasin som sätter gränser.                                                          

Låt oss sätta igång att inspirera varandra och ge barnen möjlighet att längta till mellanmålet. Dela din skolas mellis med #barnensmellis


Häng på Pontus initiativ #barnensmellis

Dela dina idéer på smaskiga och näringsrika mellanmål till barnen i förskola och skola med #barnensmellis. Då är du med att starta en rörelse för att lyfta betydelsen av dagens små måltider!

Pontus är kock på Södra Källtorps förskola i Västerås och även månadens inspiratör i mars här på Frisk Mat. Du kan läsa mer om honom och hans arbete här.

Dela: