Vad säger Livsmedelsverket

Matsvinnet i förskola och skola minskar – men inte tillräckligt snabbt

Vad säger Livsmedelsverket

Matsvinnet i förskola och skola minskar – men inte tillräckligt snabbt

Livsmedelsverket publicerade igår sin fjärde nationella kartläggning av matsvinn i förskola och skola. 197 kommuner har bidragit med data, vilket ger en tydligare bild av hur matsvinnet ser ut i olika delar av landet. Resultaten visar att matsvinnet har minskat något jämfört med tidigare år, men förändringstakten är fortfarande för långsam.

Tack vare det omfattande datainsamlingen kan Livsmedelsverket nu göra en nationell uppskattning av mängden mat som slängs varje år. I skolan slängs omkring 10 600 ton mat, och i förskolan handlar det om cirka 3 500 ton. Trots att fler barn går i skolan än i förskolan är matsvinnet per barn högre i förskolan – 61 gram per barn och dag, jämfört med 51 gram i skolan. Det är naturligt med något högre svinn i förskolan, där barnen ofta introduceras till nya smaker och maträtter.

Fler kommuner än tidigare har rapporterat in data om skolmatens konsumtion. Resultaten visar tydligt att många elever inte äter tillräckligt av skolmaten, trots att måltiden är anpassad efter deras behov. När skolmat slängs innebär det slöseri med resurser, ekonomiska förluster och att eleverna inte får i sig den näring de behöver. Skollunchen ska ge cirka en tredjedel av dagens energi- och näringsbehov. För många barn, särskilt de med sämre socioekonomiska förutsättningar, är detta kanske dagens enda lagade måltid. Därför är det avgörande att maten både serveras och äts upp.


Behöver ni hjälp med att minska ert matsvinn?

Att minska matsvinnet är en självklarhet för att ta vara på jordens resurser och inte kasta pengar i sopkorgen. Men hur man gör det är inte alltid lika enkelt, och ofta saknas tiden för att undersöka lösningar. Därför lanserade Frisk Mat i höstas en verktygslåda för minskat matsvinn, fylld med 98 konkreta tips författade av måltidsekologen Milad Fahimi.

Ladda ner vår verktygslåda för minskat matsvinn här eller hör av er till redaktor@friskmat.se om ni vill ha verktygslådan i tryckt format så kan vi lägga ett exemplar på brevlådan.

Lycka till i ert matsvinnsarbete!


Miljön i skolrestaurangen påverkar också hur mycket eleverna äter. Hög ljudnivå, stress eller otrygghet gör att barn hoppar över måltiden eller inte äter tillräckligt. Ansvaret för en god måltidsmiljö ligger hos rektor eller förskolechef.

Undersökningen visar ett tydligt samband: kommuner som har mätbara mål för att minska matsvinn har också ett lägre serveringssvinn. Det visar vikten av att sätta konkreta mål och följa upp arbetet.

Trots en viss minskning av matsvinnet har de ökade livsmedelspriserna lett till att den totala kostnaden stigit. För 2024 beräknas matsvinnet i förskola och skola kosta samhället cirka 370 miljoner kronor – en ökning jämfört med 360 miljoner kronor år 2022.

Dela: