Ärtnuggets med rostade rotsaker, kall äppelsås och currydoftande äppelsallad

Ärtnuggets med rostade rotsaker, kall äppelsås och currydoftande äppelsallad

En publikfriande rätt med flera dippsåser och syrlig pumpasallad. Vem behöver tacos på fredag?

Orkla FoodSolutions
Företagsvän till Frisk Mat, Orkla FoodSolutions
Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 24 tim
  • Allergener: 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein , 
  • Soja , 
  • Spannmål

Ingredienser

portioner

Ärtnuggets

  • 12 kg Vegonuggets Ärta, Anamma

Rostade rotsaker

  • 4 kg morot
  • 4 kg palsternacka
  • 2 kg jordärtskocka, tvättad
  • 2 kg gul lök
  • 4 kg potatis, tvättad
  • 300 g matolja
  • 30 g salt
  • 10 g svartpeppar

Kall äppelsås

  • 750 g gurka, riven
  • 750 g äpple, rivet
  • 250 g äppeljuice konc (ÖNOS)
  • 2 tsk gräslök, hackad
  • 2 tsk basilika, hackad
  • 150 g vitlök
  • 3 kg yoghurt naturell 3% fett
  • 150 g matolja
  • 30 g salt
  • 10 g svartpeppar

Currydoftande pumpasallad

  • 1.5 kg pumpasallad, strimlad (ÖNOS)
  • 1.3 kg majonnäs, lätt
  • 750 g gräddfil
  • 100 g curry
  • 10 g strösocker
  • 20 g salt
  • 10 g svartpeppar, mald

Gör så här

  • Tillagningsanvisning ärtnuggets:

    1. Värm enligt anvisningarna på förpackningen. Tillaga efter hand under serveringen. Tips! Testa gärna det förprogrammerade ”paneringsprogrammet” om du har en kombiugn.
  • Tillagningsanvisning rostade rotsaker:

    1. Klyfta, stava, skiva grovt och tärna alla rotsakerna på olika sätt så att de inte ser likadana ut.
    2. Blanda alla rotsakerna var för sig med olja, smaka av med salt och peppar. Tips! Man kan givetvis tillsätta andra kryddor efter tycke och smak.
    3. Rosta av rotfrukterna var för sig på 200°C i ca 20-30 minuter. Blanda ihop rotfrukterna under servering efter hand, smaka av med salt och peppar.
  • Tillagningsanvisning äppeltzatziki:

    1. Dag 1: Riv gurka och häng över natten i finmaskig sil för att få ur vätska. Blanda vitlök, basilika, gräslök, matolja och äppeljuice med yoghurt, smaka av med salt och peppar. Detta för att få såsen att mogna i smakerna före servering.
    2. Dag 2: Riv äpple och blanda ner tillsammans med gurkan i den färdiga såsen från dag. Salta och peppra vid behov.
    3. Tips! Spara gurkvattnet och använd istället för vanligt vatten i såser eller som smaksättare i vinegretter.
  • Tillagningsanvisning currydoftande pumpasallad:

    1. Låt pumpasalladen rinna av i durkslag.
    2. Blanda ner alla ingredienser och låt vila i kyl över natten.

Kommentar från författaren

Tips! Blir det rostade rotsaker över kan man använda dessa på olika sätt i nya maträtter eller på salladsbordet till kommande lunch.

Näringsberäkning
  • Energi: 2 001.99 kJ
  • Kolhydrater: 43.8 g
  • Protein: 17.67 g
  • Fett: 23.6 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Laktos, Mjölkprotein, Soja och Spannmål

Utan Laktos: Laktosfri gräddfil, laktosfri yoghurt


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    2 001.99 kJ
    kcal
    477.54 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    43.8 g
    Protein
    17.67 g
    Fett
    23.6 g
    Mättat fett
    3.22 g
    Enkelomättat fett
    9.7 g
    Fleromättat fett
    9.37 g
    Fibrer
    10.52 g
    Salt
    2.58 g
    Sockerarter
    12.18 g
    Järn
    3.36 mg
    Folat
    134.8 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.11 µg
    C-vitamin
    24.7 mg
    D-vitamin
    0.31 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer