
Cowboychili med färskt majshjul och brytbröd
Värmande och god Cowboychili, serverat med gott bröd för en ljuvlig måltidsupplevelse.
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.
Tillagningstid:
1 tim
Förberedelsetid:
20 min
Ingredienser
portioner
Cowboychili
- 500 g matolja
- 2.5 kg lök, fryst och skivad
- 11/2 dl chilipulver
- 1 dl paprikapulver
- 1 dl salt
- 50 g vitlökspulver
- 2 kg grön paprika
- 2 kg röd paprika
- 8 kg krossade tomater
- 2 l kranvatten
- 9 kg 3-Mixbönor (Eko)
- 500 g chilisås
- 4 kg majskolv
Grundrecept Bröd
- 3.8 l vetemjöl
- 1.5 l havregryn (ångprep. eller havremjöl)
- 208.3 g jäst, färsk
- 2 msk salt
- 41/4 msk smör 80% fett
- 2.2 l mjölk, standard 3%
Gör så här
Cowboychili
- Fräs grovhackad lök i matolja. Tillsätt kryddorna och fräs lite till. Tillsätt tärnad paprika och fräs någon minut till.
- Tillsätt krossade tomater, vatten och chilisås och koka mustigt.
- Tillsätt bönorna, värm upp och smaka av.
- Skär majskolvar i 5 cm stubbar.
- Koka majskolvar i saltat vatten. Servera som tillbehör.
Bröd
- Grädda tills innertemperaturen är 94°. Det är viktigt att kontrollera temperaturen, speciellt vid brytböd, eftersom temperaturen ofta är lägre i mitten än vad man tror. Brödet blir då degigt.
- Om du vill ha en knaprig yta, tryck på ånga i några sekunder innan brödet tas ut.
- Låt svalna utan duk för knaprig yta och med duk för mjuk yta.
- Förvärm ugnen till 160°.
- Häll ner alla ingredienser i en degblandare med krok.
- Häll i ingredienserna i den ordning de står angivna i receptet och precis som de är (smält och värm ej smör och degvätska!).
- Låt blandaren knåda i 5 - 8 minuter. Degen blir varm av knådningen i maskinen.
- Platta ut degen i ett smort GN-bleck 1/1 65 mm.
- Markera rutor 6 x 4.
- Låt jäsa övertäckt på en varm plats i ca 45 minuter.
- Pensla eventuellt med filmjölk och strö över kryddor eller frön.
Kommentar från författaren
Foto av Sakshi Mohapekar via Unsplash
- Näringsberäkning
- Energi: 1 431.24 kJ
- Kolhydrater: 48.36 g
- Protein: 12.25 g
- Fett: 8.51 g
- Visa fullständig lista
Receptkommentarer
Inga kommentarer