Cowboychili med färskt majshjul och brytbröd

Värmande och god Cowboychili, serverat med gott bröd för en ljuvlig måltidsupplevelse.
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.

Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 20 min

Ingredienser

portioner

Cowboychili

  • 500 g matolja
  • 2.5 kg lök, fryst och skivad
  • 11/2 dl chilipulver
  • 1 dl paprikapulver
  • 1 dl salt
  • 50 g vitlökspulver
  • 2 kg grön paprika
  • 2 kg röd paprika
  • 8 kg krossade tomater
  • 2 l kranvatten
  • 9 kg 3-Mixbönor (Eko)
  • 500 g chilisås
  • 4 kg majskolv

Grundrecept Bröd

  • 3.8 l vetemjöl
  • 1.5 l havregryn (ångprep. eller havremjöl)
  • 208.3 g jäst, färsk
  • 2 msk salt
  • 41/4 msk smör 80% fett
  • 2.2 l mjölk, standard 3%

Gör så här

  • Cowboychili

    1. Fräs grovhackad lök i matolja. Tillsätt kryddorna och fräs lite till. Tillsätt tärnad paprika och fräs någon minut till.
    2. Tillsätt krossade tomater, vatten och chilisås och koka mustigt.
    3. Tillsätt bönorna, värm upp och smaka av.
    4. Skär majskolvar i 5 cm stubbar.
    5. Koka majskolvar i saltat vatten. Servera som tillbehör.
  • Bröd

    1. Grädda tills innertemperaturen är 94°. Det är viktigt att kontrollera temperaturen, speciellt vid brytböd, eftersom temperaturen ofta är lägre i mitten än vad man tror. Brödet blir då degigt.
    2. Om du vill ha en knaprig yta, tryck på ånga i några sekunder innan brödet tas ut.
    3. Låt svalna utan duk för knaprig yta och med duk för mjuk yta.
    4. Förvärm ugnen till 160°.
    5. Häll ner alla ingredienser i en degblandare med krok.
    6. Häll i ingredienserna i den ordning de står angivna i receptet och precis som de är (smält och värm ej smör och degvätska!).
    7. Låt blandaren knåda i 5 - 8 minuter. Degen blir varm av knådningen i maskinen.
    8. Platta ut degen i ett smort GN-bleck 1/1 65 mm.
    9. Markera rutor 6 x 4.
    10. Låt jäsa övertäckt på en varm plats i ca 45 minuter.
    11. Pensla eventuellt med filmjölk och strö över kryddor eller frön.

Kommentar från författaren

Foto av Sakshi Mohapekar via Unsplash

Näringsberäkning
  • Energi: 1 431.24 kJ
  • Kolhydrater: 48.36 g
  • Protein: 12.25 g
  • Fett: 8.51 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    1 431.24 kJ
    kcal
    341.07 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    48.36 g
    Protein
    12.25 g
    Fett
    8.51 g
    Mättat fett
    1.61 g
    Enkelomättat fett
    2.17 g
    Fleromättat fett
    3.97 g
    Fibrer
    10.71 g
    Salt
    2.34 g
    Sockerarter
    9.38 g
    Järn
    2.48 mg
    Folat
    125.06 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.13 µg
    C-vitamin
    61.71 mg
    D-vitamin
    0.23 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer