Falafel med tabboulehsallad och frisk yoghurtsås

Supergod och fräsch rätt som passar utmärkt att servera året runt.
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.

Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 5 tim

Ingredienser

portioner

Frisk yoghurt

  • 4 l naturell yoghurt
  • 50 g vitlök
  • 5 dl citron, pressad
  • 20 g spiskummin, malen
  • 60 g salt

Gråärtsfalafel

  • 5 kg gråärta (blötlägg i fyrdubbel mängd vatten)
  • 1 l persilja
  • 1 kg purjolök, hel
  • 125 g vitlöksklyftor
  • 11/2 dl salt
  • 1 dl spiskummin
  • 5 msk koriander, mald

Tabbouleh på svenska gryn

  • 5.3 kg Fyra svenska gryn (blandning av havre, råg, vete, korn)
  • 8 l kranvatten
  • 500 g rapsolja
  • 62/3 dl citron, pressad
  • 66.7 g vitlök, färsk
  • 2 tsk svartpeppar, mald
  • 31/3 msk salt
  • 670 g paprika, gul
  • 670 g gurka
  • 670 g tomat
  • 1 kg rödlök
  • 500 g persilja

Gör så här

  • Yoghurtsås

    1. Blanda alla ingredienserna.
    2. Smaka av med salt och spiskummin.
  • Gråärtsfalafel

    1. Dag 1: Blötlägg ärtorna ett dygn. Gärna så du kan göra färsen dagen innan tillagning. Avsluta med att hälla av dem och spola med varmt vatten och låt dem stå i varmt vatten 10 minuter.
    2. Dag 2: Strimla purjolök och persilja samt riv vitlök.
    3. Mal ärtorna i kvarnen en gång, därefter purjolök, persilja och vitlök och sedan de redan malda ärtorna en gång till. Färsen skall vara finmald men inte mosig. Kvarnar kan variera. Ett alternativ kan vara att köra i snabbhacken.
    4. Rör runt smeten med kryddorna tills den har en jämn grön färg.
    5. Dag 2 eller 3: Forma bollar eller puckar och fritera i fritös eller i cirka 3 cm olja i stekbord. Låt rinna av i sil och varmhåll/servera så fort som möjligt.
  • Tabbouleh

    1. Slå gryn och vatten (lika volym) i bleck 3+3 liter, lägg på lock och baka ca 25 minuter på 200 grader och 60 % fuktighet.
    2. Ta ut ur ugnen, rör om och låt svalna.
    3. Smaksätt med olja, citron, vitlök, peppar och salt. Tärna grönsakerna fint och blanda i. Avsluta med att blanda i finhackad persilja.
    4. Smaka av.

Kommentar från författaren

Foto av Anton via Unsplash

Näringsberäkning
  • Energi: 1 355.35 kJ
  • Kolhydrater: 47.39 g
  • Protein: 11.66 g
  • Fett: 7.5 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    1 355.35 kJ
    kcal
    152.23 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    47.39 g
    Protein
    11.66 g
    Fett
    7.5 g
    Mättat fett
    1.39 g
    Enkelomättat fett
    3.46 g
    Fleromättat fett
    1.92 g
    Fibrer
    9.23 g
    Salt
    3.44 g
    Sockerarter
    3.35 g
    Järn
    3.01 mg
    Folat
    43.02 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.09 µg
    C-vitamin
    27.27 mg
    D-vitamin
    0.41 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer