Grönsakslasagne med Pannoumi ostfärs

En vegetarisk lasagne med en färgglad sallad till.

Johan Engman
Kock, Förskolan Pärlan, Norlandia Vårby
Tillagningstid: 45 tim
Förberedelsetid: 1 tim 30 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Lakto-ovo
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Laktos , 
  • Linser , 
  • Mjölkprotein , 
  • Soja , 
  • Ärtor

Ingredienser

portioner
  • 3 st lasagneplattor (Gastro), Eller 12 st smål plattor
  • 1 l mjölk
  • 1 dl maizena
  • 300 g Ostfärs Pannoumi
  • 1 kg krossade tomater
  • 0.5 st vitlök (king solo)
  • 0.5 st gul lök
  • 200 g morot
  • 50 g fänkål
  • 1 msk oregano, torkad
  • 2 msk chilisås
  • 100 g röda linser
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 st rödbetor
  • 100 g pannoumi tärnad
  • 0.5 st citron, pressad
  • 50 g grönkål, 1 kvist
  • 2 g honung, flytande
  • 21/2 krm timjan, torkad

Gör så här

    1. Skala och hacka lök, vitlök, morötter, palsternacka och fänkål grovt. Fräs i en kastrull med olja. Tillsätt tomatpuré, socker, oregano, basilika, salt, peppar och chilisås och fräs i 2 min. Häll i krossade tomter och grönsaksbuljongen och koka i 40 min. Mixa och häll i linserna. Koka tills linserna är mjuka.
    2. Gör béchamelsås: Koka upp mjölken. Reda av med maizena uppvispat i lite vatten. Koka försiktigt en minut och smaka av med salt och vitpeppar. Blanda ner 200 g av ostfärsen.
    3. Bygg lasagnen genom att varva lasagneplattor, tomatsås och bechamel.
    4. Avsluta med bechamel och resten av ostfärsen på toppen. Grädda i ugnen på 185 grader i 30-40 min.
    5. Koka rödbetorna och spara spadet. Låt svalna, skala och tärna.
    6. Blanda betorna med pannoumi, pressad citron och riven grönkål. Ringla över honung och häll på lite av rödbetsspadet så att salladen blir fuktig. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Värm i ugnen 100 grader, 15 minuter.

Kommentar från författaren

En vegetarisk rätt med ostfärs och tärnad ost från Pannoumi. En svensk ost av halloum-typ som håller konsistensen när den färms upp. Rödbetssalladen ger fin färg och näringsämnen från rödbetor och grönkål.

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Laktos, Linser, Mjölkprotein, Soja och Ärtor

Utan Laktos: laktosfri mjölk

Utan Mjölkprotein: havredryck och mjölkfri ost.


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Krav på utrustning

Bleck eller kärl att lägga lasagnen i.
Kastrull till såsen.

Receptkommentarer

Inga kommentarer