Gryta med stora bönor

Denna rätt kan ätas som huvudrätt eller också ingå på en buffé. Du kan också variera rätten genom olika tillbehör och såser.

Tigest Beyene Habteselassie
Kock, Globala Gymnasiet
Tillagningstid: 1 tim
  • Vegansk

Ingredienser

portioner
  • 1.5 kg vita bönor, blötlagda
  • 3 st gul lök, hackade
  • 9 st blekselleri, stjälkar
  • 6 st morötter
  • 3 st röd paprika
  • 9 st vitlöksklyftor
  • 3 dl olivolja
  • 3 st kanelstång
  • 6 st lagerblad
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk strösocker
  • 1.5 l vitt matlagningsvin
  • 9 dl vatten
  • 3 st citronzest
  • 3 msk rosmarin
  • 1.5 persilja, knippe
  • salt
  • peppar

Gör så här

    1. Skölj bönorna och låt dem ligga i kallt vatten, minst 5 timmar men det går bra att de ligger över natten eller under en dag.
    2. Sätt på ugnen på 180 grader.
    3. Häll av blötläggningsvattnet från bönorna.
    4. Koka gärna bönorna i nytt vatten ca 20 min och häll av kokvattnet.
    5. Lägg bönor och övriga ingredienser i en långpanna med kanter eller en ugnsfast järngryta.
    6. Låt plåten eller grytan stå i ugnen i 25 minuter eller tills bönorna är mjuka. Späd med mera vatten om grytan blir för torr. Smaka av med salt och peppar innan du serverar.

Kommentar från författaren

Denna böngryta är godast tillsammans med nybakat bröd. Tänk på att bönorna behöver blötläggas innan tillagning.


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer