Hönsfärsjärpar i tomatsås med grön pasta

Dröm bort till Italiens gamla gator med denna mitt-i-veckan lyxiga pastarätt - en twist på den italienska klassikern pasta i tomatsås. Servera med kokt broccoli och örtolja vid sidan av.
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.

Tillagningstid: 40 min
Förberedelsetid: 20 min

Ingredienser

portioner

Penne Rigate, kokt

  • 4.8 kg Penne Rigate
  • 6 l kranvatten
  • 60 g salt

Tomatsås

  • 350 g rapsolja
  • 1.4 kg gul lök
  • 87.5 g färsk vitlök
  • 53/4 msk pizzakrydda
  • 530 g tomatpuré, konc konserv
  • 7 kg tomater, tärnade konserv
  • 1.8 l kranvatten
  • 87.5 g salt
  • 13/4 tsk svartpeppar, mald

Hönsfärs med böntwist

  • 2.9 kg kidneybönor
  • 5.7 kg hönsfärs
  • 1 dl oregano, torkad
  • 14 st ägg
  • 107.1 g joderat salt
  • 23/4 tsk svartpeppar, mald
  • 31/4 dl rapsolja

Broccoli, kokt

  • 5 kg broccoli

Örtolja

  • 81/3 dl rapsolja
  • 1.2 l örter (blandade färska, hackade)
  • 1 msk joderat salt

Gör så här

  • Penne Rigate

    1. Koka pastan al dente.
  • Tomatsås

    1. Fräs hackad lök och vitlök i rapsolja tills den blivit mjuk. Tillsätt oregano och tomatpuré och fräs lite till.
    2. Tillsätt krossad tomat och vatten och puttra mustigt, smaka av med salt och peppar.
    3. Mixa såsen till önskad konsistens.
  • Hönsfärsjärpar

    1. Låt kidneybönor rinna av väl och mal dem grovt.
    2. Blanda bönorna först med hönsfärsen och sedan med övriga ingredienser.
    3. Stek ett litet prov och smaka av.
    4. Forma 50 g järpar och stek i rapsolja till 70 grader kärntemp eller stek färdiga i ugn och eventuellt i dess sås.
  • Broccoli

    1. Koka i ånga eller i vatten ca 10 minuter, överkoka ej.
  • Örtolja

    1. Ansa, skölj och sönderdela/plocka örterna.
    2. Välj ört(-erna) beroende av vad oljan ska användas till.
    3. Låt dem rinna av väl på hushållspapper.
    4. Häll i hälften av oljan och salt i mixern.
    5. Tillsätt örterna och kör till mycket slät konsistens och tillsätt andra halvan av oljan. Låt stå en stund så att smakerna utvecklas.

Kommentar från författaren

Bild av CHUTTERSNAP via Unsplash

Näringsberäkning
  • Energi: 1 876.87 kJ
  • Kolhydrater: 44.13 g
  • Protein: 23.65 g
  • Fett: 18.08 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    1 876.87 kJ
    kcal
    384.27 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    44.13 g
    Protein
    23.65 g
    Fett
    18.08 g
    Mättat fett
    2.01 g
    Enkelomättat fett
    9.92 g
    Fleromättat fett
    4.95 g
    Fibrer
    6.93 g
    Salt
    2.89 g
    Sockerarter
    5.4 g
    Järn
    2.72 mg
    Folat
    101.73 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.69 µg
    C-vitamin
    53.64 mg
    D-vitamin
    0.58 µg
  • Omega 3
    EPA
    0.01 g
    DHA
    0.01 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer