
Hönsfärsjärpar i tomatsås med grön pasta
Dröm bort till Italiens gamla gator med denna mitt-i-veckan lyxiga pastarätt - en twist på den italienska klassikern pasta i tomatsås. Servera med kokt broccoli och örtolja vid sidan av.
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.
Tillagningstid:
40 min
Förberedelsetid:
20 min
Ingredienser
portioner
Penne Rigate, kokt
- 4.8 kg Penne Rigate
- 6 l kranvatten
- 60 g salt
Tomatsås
- 350 g rapsolja
- 1.4 kg gul lök
- 87.5 g färsk vitlök
- 53/4 msk pizzakrydda
- 530 g tomatpuré, konc konserv
- 7 kg tomater, tärnade konserv
- 1.8 l kranvatten
- 87.5 g salt
- 13/4 tsk svartpeppar, mald
Hönsfärs med böntwist
- 2.9 kg kidneybönor
- 5.7 kg hönsfärs
- 1 dl oregano, torkad
- 14 st ägg
- 107.1 g joderat salt
- 23/4 tsk svartpeppar, mald
- 31/4 dl rapsolja
Broccoli, kokt
- 5 kg broccoli
Örtolja
- 81/3 dl rapsolja
- 1.2 l örter (blandade färska, hackade)
- 1 msk joderat salt
Gör så här
Penne Rigate
- Koka pastan al dente.
Tomatsås
- Fräs hackad lök och vitlök i rapsolja tills den blivit mjuk. Tillsätt oregano och tomatpuré och fräs lite till.
- Tillsätt krossad tomat och vatten och puttra mustigt, smaka av med salt och peppar.
- Mixa såsen till önskad konsistens.
Hönsfärsjärpar
- Låt kidneybönor rinna av väl och mal dem grovt.
- Blanda bönorna först med hönsfärsen och sedan med övriga ingredienser.
- Stek ett litet prov och smaka av.
- Forma 50 g järpar och stek i rapsolja till 70 grader kärntemp eller stek färdiga i ugn och eventuellt i dess sås.
Broccoli
- Koka i ånga eller i vatten ca 10 minuter, överkoka ej.
Örtolja
- Ansa, skölj och sönderdela/plocka örterna.
- Välj ört(-erna) beroende av vad oljan ska användas till.
- Låt dem rinna av väl på hushållspapper.
- Häll i hälften av oljan och salt i mixern.
- Tillsätt örterna och kör till mycket slät konsistens och tillsätt andra halvan av oljan. Låt stå en stund så att smakerna utvecklas.
Kommentar från författaren
Bild av CHUTTERSNAP via Unsplash
- Näringsberäkning
- Energi: 1 876.87 kJ
- Kolhydrater: 44.13 g
- Protein: 23.65 g
- Fett: 18.08 g
- Visa fullständig lista
Receptkommentarer
Inga kommentarer