Hummus med kikärtor och röda linser

Vad vore Globalas goda mat utan de smakrika såserna och rörorna som alltid finns på lunchbuffén?

Tigest Beyene Habteselassie
Kock, Globala Gymnasiet
Tillagningstid: 30 min
  • Vegansk

Ingredienser

portioner
  • 720 g kikärtor
  • 540 g röda linser
  • 21/2 dl solrosfrön
  • 13/4 dl olivolja
  • 13/4 dl rapsolja
  • 6 msk citronsaft
  • 11/3 dl äppelcidervinäger
  • 6 st vitlöksklyftor
  • salt
  • 6 msk spiskummin
  • 41/2 dl vatten, eller mer om du vill ha hummusen lösare

Gör så här

    1. Om du inte använder konserverade kikärtor och linser, koka enligt förpackningens instruktioner tills de är mjuka. Låt svalna.
    2. Rosta solrosfröna i en torr panna på medelvärme i några minuter tills de är gyllene.
    3. Lägg kikärtor, linser, solrosfrön, olivolja, rapsolja, citronsaft, äppelcidervinäger, vitlöksklyftor, spiskummin och salt i en matberedare.
    4. Häll i vatten och mixa allt tills blandningen är helt slät. Tillsätt mer vatten om du vill ha en mjukare konsistens.
    5. Justera smaken med mer salt, citronsaft eller äppelcidervinäger efter behov.
    6. Häll hummusen i en skål och ringla över lite extra olivolja. Du kan också strö över mer spiskummin eller rostade solrosfrön om du vill.
    7. Servera hummusen med pitabröd, grönsaksstavar eller som en del av en mezebuffé.

Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer