
Kålpudding CO2 med rårörda lingon
Kålpudding utan ris - minst lika gott och lite bättre för klimatet. Prova du med!
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.
Tillagningstid:
1 tim
Förberedelsetid:
5 tim
Ingredienser
portioner
Kålpudding utan ris
- 1.6 kg bruna bönor, torkade
- 1.6 l havregryn
- 4.8 l kranvatten
- 4 dl rapsolja
- 400 g smör 80% fett
- 20 kg vitkål
- 800 g sirap, mörk
- 800 g gul lök
- 4.8 kg fläskfärs
- 160 g salt
- 8 g vitpeppar, mald
Rårörda lingon
- 2 kg lingon, frysta
- 1 kg strösocker
Gör så här
Kålpudding
- Dag 1: Lägg bruna bönor i blöt 24 timmar och koka eventuellt havregrynsgröt på havregryn och dubbel volym vatten.
- Dag 2: Om inte dag 1 så koka havregrynsgröt på grynen och dubbel volym vatten och låt svalna.
- Ansa kålen och skär den i bitar. Bryn kålen i olja och smör, tillsätt sirap på slutet och en tredjedel av saltet.
- Mal bönor och lök och blanda med fläskfärs, resten av saltet, peppar, gröten och resterande vatten till smidig konsistens. Blanda hälften av kålen i färsen.
- Lägg hälften av resterande kål i botten på smorda bleck, lägg färsen i mitten och toppa med den sista kålen.
- Grädda i konvektionsugn 175 grader i 45-50 min.
Rårörda lingon
- Dag 1: Lägg frysta bär i bleck, strö över socker i omgångar och rör om. Låt stå och rör i omgångar tills bären bli lätt mosiga och sockret löst sig.
- Dag 2: Rör om, kolla att sockret löst sig, servera!
Kommentar från författaren
Foto av Eric Prouzet via Unsplash
- Näringsberäkning
- Energi: 14 629.36 kJ
- Kolhydrater: 38.9 g
- Protein: 15.78 g
- Fett: 368.38 g
- Visa fullständig lista
Receptkommentarer
Inga kommentarer