Kålpudding CO2 med rårörda lingon

Kålpudding utan ris - minst lika gott och lite bättre för klimatet. Prova du med!
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.

Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 5 tim

Ingredienser

portioner

Kålpudding utan ris

  • 1.6 kg bruna bönor, torkade
  • 1.6 l havregryn
  • 4.8 l kranvatten
  • 4 dl rapsolja
  • 400 g smör 80% fett
  • 20 kg vitkål
  • 800 g sirap, mörk
  • 800 g gul lök
  • 4.8 kg fläskfärs
  • 160 g salt
  • 8 g vitpeppar, mald

Rårörda lingon

  • 2 kg lingon, frysta
  • 1 kg strösocker

Gör så här

  • Kålpudding

    1. Dag 1: Lägg bruna bönor i blöt 24 timmar och koka eventuellt havregrynsgröt på havregryn och dubbel volym vatten.
    2. Dag 2: Om inte dag 1 så koka havregrynsgröt på grynen och dubbel volym vatten och låt svalna.
    3. Ansa kålen och skär den i bitar. Bryn kålen i olja och smör, tillsätt sirap på slutet och en tredjedel av saltet.
    4. Mal bönor och lök och blanda med fläskfärs, resten av saltet, peppar, gröten och resterande vatten till smidig konsistens. Blanda hälften av kålen i färsen.
    5. Lägg hälften av resterande kål i botten på smorda bleck, lägg färsen i mitten och toppa med den sista kålen.
    6. Grädda i konvektionsugn 175 grader i 45-50 min.
  • Rårörda lingon

    1. Dag 1: Lägg frysta bär i bleck, strö över socker i omgångar och rör om. Låt stå och rör i omgångar tills bären bli lätt mosiga och sockret löst sig.
    2. Dag 2: Rör om, kolla att sockret löst sig, servera!

Kommentar från författaren

Foto av Eric Prouzet via Unsplash

Näringsberäkning
  • Energi: 14 629.36 kJ
  • Kolhydrater: 38.9 g
  • Protein: 15.78 g
  • Fett: 368.38 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    14 629.36 kJ
    kcal
    3 472.7 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    38.9 g
    Protein
    15.78 g
    Fett
    368.38 g
    Mättat fett
    29.57 g
    Enkelomättat fett
    223.26 g
    Fleromättat fett
    99.7 g
    Fibrer
    8.85 g
    Salt
    1.77 g
    Sockerarter
    30.24 g
    Järn
    2.33 mg
    Folat
    111.19 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.32 µg
    C-vitamin
    94.6 mg
    D-vitamin
    0.29 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0.01 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer