Klätterhjältens pangbiffar med klätternudlar och höghöjdswok

Klätterhjältens pangbiffar med klätternudlar och höghöjdswok

Det här ett riktigt finurligt recept. I biffarna blandas det nämligen ner finrivna grönsaker som ger mer näring, knappt utan att märkas. Samtidigt blir köttmängden mindre. För att få till ännu mer grönt serveras maträtten utöver nudlarna med en mumsig wok. Kan bli biffar över att frysa in.

Frida Bosma
Ekonomi, PR och projektledning, Frisk Mat och Matnyfiken
Tillagningstid: 30 min
Förberedelsetid: 1 tim
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag
  • Allergener: 
  • Bönor

Ingredienser

portioner

Pangbiffar

  • 1.3 kg nötfärs högst 10% fett
  • 5 st morötter
  • 1 st zucchini
  • 250 g champinjoner
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk koriander, mald
  • svartpeppar, mald
  • örtsalt

Klätternudlar

  • 625 g glasnudlar

Höghöjdswok

  • 10 st morötter
  • 2.5 st röd paprika
  • 2.5 st broccoli, färsk med stam
  • 375 g haricots verts

Gör så här

  • Pangbiffar

    1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
    2. Skala och riv morötterna fint med ett rivjärn.
    3. Skölj zucchinin, riv den och krama ur vätskan med händerna.
    4. Skölj och finhacka champinjonerna.
    5. Lägg köttfärsen i en bunke och blanda ner grönsakerna lite i taget, medan du arbetar in dem i köttfärsen.
    6. Pressa ner en vitlöksklyfta med en vitlökspress. Krydda blandningen med koriander, örtsalt och svartpeppar.
    7. Blanda samman väl. Forma blandningen till biffar i önskad storlek och lägg dem på ugnsplåten.
    8. Grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter.
  • Klätternudlar

    1. Följ anvisningen på förpackningen för hur du tillagar nudlarna.
  • Höghöjdswok

    1. Skala och skär morötterna i stavar. Skölj paprikan, kärna ur den och skär den i strimlor. Skölj broccolin och skär den i små buketter. Skär stammen i stavar om du vill. Skölj de gröna bönorna och skär eventuellt av topparna på sidorna. Välj någon av nivåerna nedan för tillagningssätt.

Kommentar från författaren

Nivå 1: Servera morötterna och paprika råa i varsin skål. Ångkoka broccolin och de gröna bönorna för sig om du har en ångkoksinsats, annars koka dem lätt i ett par minuter så att de mjuknar lite. Lägg upp i små skålar.

Nivå 2: Woka alla grönsakerna i en wok- eller stekpanna med olivolja, örtsalt och svartpeppar. Servera grönsakerna ihopblandade.

Nivå 3: Följ steg två ovan men krydda men lägg till fler kryddor, som en gnutta cayennepeppar och torkad ingefära. Toppa med färsk koriander vid servering.

Näringsberäkning
  • Energi: 3 451.24 kJ
  • Kolhydrater: 83.32 g
  • Protein: 60.62 g
  • Fett: 19.36 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Bönor

Utan Bönor: Ersätt med risnudlar


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    3 451.24 kJ
    kcal
    818.46 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    83.32 g
    Protein
    60.62 g
    Fett
    19.36 g
    Mättat fett
    7.51 g
    Enkelomättat fett
    6.92 g
    Fleromättat fett
    2.8 g
    Fibrer
    35.44 g
    Salt
    0.53 g
    Sockerarter
    23.35 g
    Järn
    13.02 mg
    Folat
    792.83 µg
  • Vitaminer
    B12
    1.9 µg
    C-vitamin
    639.54 mg
    D-vitamin
    0.15 µg
  • Omega 3
    EPA
    0.01 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer