Kramhjältens bananplättar med snällsylt
De här bananplättarna är enkla att förbereda och ger en söt smak utan tillsatt socker. De är både glutenfria, mjölkfria, veganska och nötfria. Grundreceptet ger cirka 18 små plättar. Receptet kommer från min barnbok "Millie och superhjälteveckan" och varumärket Matnyfiken.
- Allergener:
- Gluten
Ingredienser
st
Bananplättar
- 2 st banan
- 4 dl havremjölk
- 2 dl havremjöl
- 1 tsk bakpulver, eller halva mängden bikarbonat istället
- 1 tsk psylliumhusk
- 1 krm salt
- vaniljpulver, äkta vanilj, utan socker, kan uteslutas
Snällsylt
- 250 g frysta bär, tex hallon
- 1 msk chiafrön
- 1 msk honung, eller agavesirap
- 1 tsk kanel
- 21/2 krm citron, pressad
Gör så här
Bananplättar
- Skala och mixa bananerna med en stavmixer eller mosa dem med en gaffel till en slät puré.
- Blanda havremjöl, psylliumhusk och bikarbonat i en skål. Tillsätt havremjölk och bananpurén.
- Vispa till en slät smet. Låt smeten stå 10 minuter innan du börjar steka plättarna. Använd ett plättjärn eller stekpanna och stek i kokosolja.
- Tips! Är du van att steka "klassiska pannkakor" med vetemjöl, var förberedd på att de här blir mindre elastiska och behöver hanteras mer varsamt när de ska vändas vid stekning. Håll dig till att göra små plättar eller mindre amerikanska pannkakor i storlek, när du gör detta recept. Låt smeten torka på ytan av plätten innan du försöker vända den. De här plättarna kan också få lite mer färg på stekytan än du kanske är van vid, men det beror på bananen.
Snällsylt
- Rör om och låt sedan stå minst 15 minuter.
- Tina de frysta bären i en kastrull på låg värme och låt sedan småkoka i några minuter.
- Tag bort kastrullen från plattan, häll av lite av vattnet så att bären inte drunknar, och tillsätt chiafrön, pressad citron, kanel samt honung/agavesirap.
Dietanpassningar
Innehåller Gluten
Utan Gluten: glutenfri havremjölk, glutenfritt havremjöl
Receptkommentarer
Inga kommentarer