Krämig rotfruktsstroganoff
Mitt remixade recept har en krämig sås rik på smak från tomat och rotfrukter. Umamin lockas fram genom att lök, vitlök, tomatpuré och paprikapulver får fräsa ihop och sockret får karamelliseras. I stället för korv har jag valt sojastrimlor och svenska rotfrukter som verkligen uppskattas av barnen.
- Allergener:
- Gluten ,
- Laktos ,
- Mjölkprotein ,
- Soja ,
- Spannmål
Det här receptet är en remix av:
Ingredienser
- 1 kg kålrot
- 1 kg rotselleri
- 1 kg morot
- 1 kg palsternacka
- 2 dl rapsolja
- 1 msk salt
- 1 msk pepparmix
- 300 g gul lök, hackad
- 100 g vitlök, hackad
- 2 dl rapsolja
- 21/2 msk paprikapulver
- 250 g tomatpuré
- 3 l vatten
- 2 l matlagningsgrädde
- 2 kg sojastrimlor
- 100 g persilja, hackad
- 2 tsk salt
- 8.8 kg potatis
Gör så här
- Skala kålrot och rotselleri och skär i strimlor tillsammans med morot och palsternacka.
- Häll över rapsolja, pepparmix och salt och rosta snabbt i ugnen på 260 grader i ca 10 minuter. Rotfrukterna ska rostas på ytan men inte lagas klart.
- Fräs hackad lök och vitlök i rapsolja, den ska bli mjuk men inte få färg.
- Tillsätt paprikapulver och låt fräsa några minuter innan tomatpurén hälls i. Fräs ytterligare några minuter.
- Häll i vatten, matlagningsgrädde. Låt grytbasen koka upp och koka 15 minuter.
- Häll därefter i sojastrimlorna och låt puttra en stund. Tillsätt därefter de rostade rotfrukterna och låt allt koka ihop 30 minuter.
- Lägg i hackad persilja 5 minuter innan servering.
- Servera stroganoffen med potatis.
Kommentar från författaren
Krämig rotfruktsstroganoff
Mitt remixade recept har en krämig sås rik på smak från tomat och rotfrukter. Umamin lockas fram genom att lök, vitlök, tomatpuré och paprikapulver får fräsa ihop och sockret får karamelliseras. I stället för korv har jag valt vegetariska strimlor på soja som verkligen uppskattas av barnen. Grytan innehåller också höstens svenska härliga rotfrukter, strimlade i samma storlek som sojastrimlorna.
Sojastrimlorna bidrar med protein och fiber samtidigt som de ger rätten en lägre klimatpåverkan och bättre fettprofil än korven. Svensk rapsolja används som matfett i rätten.
Jag ville behålla en klassisk gräddig stroganoff och har därför valt att använda ekologisk matlagningsgrädde i mitt recept.
Jag har valt att byta ut riset mot svensk och ekologisk kokt potatis som är en klimatsmart, näringsrik och god kompanjon till den krämiga och smakrika stroganoffen. Lägg i färsk hackad persilja precis innan servering och voila!
Låt väl smaka!
/Ali
- Receptets hållbarhetsscore
-
- Näringsberäkning
- Energi: 1 183.16 kJ
- Kolhydrater: 9.5 g
- Protein: 10.24 g
- Fett: 21.65 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Gluten, Laktos, Mjölkprotein, Soja och Spannmål
Utan Gluten: Vegetariska strimlor som inte innehåller vete.
Utan Laktos: Laktosfritt alternativ till matlagningsgrädde.
Utan Mjölkprotein: Växtbaserat alternativ till matlagningsgrädde.
Utan Soja: Vegetariska strimlor som inte är gjorda på soja.
Utan Spannmål: Vegetariska strimlor som inte innehåller vete.
Receptkommentarer
Inga kommentarer