Krämig rotfruktsstroganoff

Mitt remixade recept har en krämig sås rik på smak från tomat och rotfrukter. Umamin lockas fram genom att lök, vitlök, tomatpuré och paprikapulver får fräsa ihop och sockret får karamelliseras. I stället för korv har jag valt sojastrimlor och svenska rotfrukter som verkligen uppskattas av barnen.

Ali Ajami
kock, tallidens förskola
Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 30 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag , 
  • Lakto-ovo
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein , 
  • Soja , 
  • Spannmål

Det här receptet är en remix av:

Korvstroganoff

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kålrot
  • 1 kg rotselleri
  • 1 kg morot
  • 1 kg palsternacka
  • 2 dl rapsolja
  • 1 msk salt
  • 1 msk pepparmix
  • 300 g gul lök, hackad
  • 100 g vitlök, hackad
  • 2 dl rapsolja
  • 21/2 msk paprikapulver
  • 250 g tomatpuré
  • 3 l vatten
  • 2 l matlagningsgrädde
  • 2 kg sojastrimlor
  • 100 g persilja, hackad
  • 2 tsk salt
  • 8.8 kg potatis

Gör så här

    1. Skala kålrot och rotselleri och skär i strimlor tillsammans med morot och palsternacka.
    2. Häll över rapsolja, pepparmix och salt och rosta snabbt i ugnen på 260 grader i ca 10 minuter. Rotfrukterna ska rostas på ytan men inte lagas klart.
    3. Fräs hackad lök och vitlök i rapsolja, den ska bli mjuk men inte få färg.
    4. Tillsätt paprikapulver och låt fräsa några minuter innan tomatpurén hälls i. Fräs ytterligare några minuter.
    5. Häll i vatten, matlagningsgrädde. Låt grytbasen koka upp och koka 15 minuter.
    6. Häll därefter i sojastrimlorna och låt puttra en stund. Tillsätt därefter de rostade rotfrukterna och låt allt koka ihop 30 minuter.
    7. Lägg i hackad persilja 5 minuter innan servering.
    8. Servera stroganoffen med potatis.

Kommentar från författaren

Krämig rotfruktsstroganoff

Mitt remixade recept har en krämig sås rik på smak från tomat och rotfrukter. Umamin lockas fram genom att lök, vitlök, tomatpuré och paprikapulver får fräsa ihop och sockret får karamelliseras. I stället för korv har jag valt vegetariska strimlor på soja som verkligen uppskattas av barnen. Grytan innehåller också höstens svenska härliga rotfrukter, strimlade i samma storlek som sojastrimlorna.

Sojastrimlorna bidrar med protein och fiber samtidigt som de ger rätten en lägre klimatpåverkan och bättre fettprofil än korven. Svensk rapsolja används som matfett i rätten.

Jag ville behålla en klassisk gräddig stroganoff och har därför valt att använda ekologisk matlagningsgrädde i mitt recept.

Jag har valt att byta ut riset mot svensk och ekologisk kokt potatis som är en klimatsmart, näringsrik och god kompanjon till den krämiga och smakrika stroganoffen. Lägg i färsk hackad persilja precis innan servering och voila!

Låt väl smaka!
/Ali

Receptets hållbarhetsscore
Näringsberäkning
  • Energi: 1 183.16 kJ
  • Kolhydrater: 9.5 g
  • Protein: 10.24 g
  • Fett: 21.65 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten, Laktos, Mjölkprotein, Soja och Spannmål

Utan Gluten: Vegetariska strimlor som inte innehåller vete.

Utan Laktos: Laktosfritt alternativ till matlagningsgrädde.

Utan Mjölkprotein: Växtbaserat alternativ till matlagningsgrädde.

Utan Soja: Vegetariska strimlor som inte är gjorda på soja.

Utan Spannmål: Vegetariska strimlor som inte innehåller vete.


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    1 183.16 kJ
    kcal
    282.96 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    9.5 g
    Protein
    10.24 g
    Fett
    21.65 g
    Mättat fett
    5.12 g
    Enkelomättat fett
    8.44 g
    Fleromättat fett
    5.82 g
    Fibrer
    5.83 g
    Salt
    0.8 g
    Sockerarter
    6.38 g
    Järn
    1.4 mg
    Folat
    68.83 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.2 µg
    C-vitamin
    31.78 mg
    D-vitamin
    0.01 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer