Kryddiga kåldolmar med ölkokt lök, och krossad potatis

Kåldolmar tar lite tid, men är väl värd all möda när de är klara. Om du har stressigt värre, så gör en pudding istället och servera på samma sätt. Lika gott, men går mycket snabbare.

Orkla FoodSolutions
Företagsvän till Frisk Mat, Orkla FoodSolutions
Tillagningstid: 1 tim 33 min
Förberedelsetid: 32 min

Ingredienser

portioner

Kåldolmar

  • 20 kg savoykål, hel
  • 7.5 kg vegofärs Anamma
  • 1.2 kg gul lök
  • 500 g smör
  • 40 g dillfrö
  • 40 g senapsfrö, gult
  • 40 g svartpeppar, mald
  • 2 kg potatis, kokt
  • 800 g ströbröd
  • 2 l grädde
  • 2 l vatten
  • 1 l sirap
  • 80 g salt

Krossad potatis

  • 15 kg potatis

Olja att fritera i

  • 80 g joderat salt

Ölkokt lök

  • 4 kg schalottenlök
  • 500 g smör
  • 300 g strösocker
  • 100 g sherryvinäger
  • 5 dl ljus öl

Gör så här

  • Tillagningsanvisning kåldolmar

    1. Finhacka lök och fräs i smör tillsammans med kålen och Vegofärsen.
    2. Mixa dillfrön, gula senapsfrön, korianderfrön, svartpeppar och fänkålsfrön till en kryddblandning.
    3. Plocka de stora bladen på savoykålen och blanchera i saltat vatten.
    4. Putsa till de grövre delarna på kålbladen så att de blir jämna.
    5. Spara de överblivna “resterna” från savoykålen och hacka ner i strimlor.
    6. Blanda vatten, grädde, kokt mosad potatis och ströbröd. När smeten svällt ordentligt, tillsätter du färsblandningen, sirap, salt samt kryddblandningen.
    7. Fyll kålbladen med den porösa smeten och vik ihop till en kåldolme.
    8. Baka av i ugnen på 200°C i ca 20 minuter eller tills en innertemperatur på 70°C.
  • Tillagningsanvisning krossad potatis

    1. Koka potatis eller använd överbliven kokt potatis sedan tidigare och krossa den.
    2. Fritera den krossade potatisen i 200°C olja tills den fått en gyllenbrun färg och frasig textur.
    3. Låt rinna av och salta innan servering.
  • Tillagningsanvisning ölkokt lök

    1. Skiva schalottenlök tunt. Bryn löken i smör och karamellisera sedan i socker.
    2. Tillsätt sherryvinägern och öl, låt koka in. Smaka av med salt.
  • Tillagningsanvisning rostad lök

    1. Ta upp med hålslev, lägg på torrt papper och strö över salt.
    2. Skiva schalottenlök tunt på en mandolin.
    3. Separera de små lökringarna ifrån varandra och fritera i olja på ca 160 - 170°C.
  • Tillagningsanvisning örtsallad

    1. Plocka persiljan och libbstickan grovt.
    2. Blanda citronsaft, olivolja, svartpeppar och salt.
    3. Slunga persilja och libbsticka i dressingen snabbt.
  • Tillagningsanvisning brynt smör

    1. Bryn smöret tills de att smöret har fått en nötig och djup karaktär.
    2. Häll smöret över kåldolmarna.

Kommentar från författaren

Tips! Använd gärna överbliven potatis från tidigare tillfälle. Att ta vara på potentiellt matsvinn, är en bra lösning som både gynnar köket ekonomiskt och vår planet ur miljösynpunkt.

Näringsberäkning
  • Energi: 2 474.15 kJ
  • Kolhydrater: 64.37 g
  • Protein: 26.14 g
  • Fett: 21.83 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    2 474.15 kJ
    kcal
    548.71 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    64.37 g
    Protein
    26.14 g
    Fett
    21.83 g
    Mättat fett
    8.72 g
    Enkelomättat fett
    8.44 g
    Fleromättat fett
    3.08 g
    Fibrer
    15.92 g
    Salt
    3.06 g
    Sockerarter
    24.72 g
    Järn
    4.88 mg
    Folat
    294.49 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.1 µg
    C-vitamin
    106.28 mg
    D-vitamin
    0.06 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer