Lins-Korvstroganoff

Jag vet att det låter mycket jobb men det är det inte.
Du kan använda linsköttet till vad som helst och självklart kan du byta ut örterna efter eget tycke.

Efkleidis/Jack Iliadis
Kock, Vega förskola
Tillagningstid: 30 min
Förberedelsetid: 35 tim
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag , 
  • Vegansk , 
  • Vegetarisk
  • Allergener: 
  • Linser , 
  • Senap

Det här receptet är en remix av:

Korvstroganoff

Ingredienser

portioner
  • 200 g röda/grön linser
  • 4 st gul lök, skivad
  • 480 g kranvatten
  • 1 tsk grillkrydda
  • 1 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk sötpaprika
  • 1 msk spiskummin
  • 4 dl imat
  • 1 dl tomatpuré
  • g salt
  • 700 g krossade tomater
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk oregano
  • dl peppar
  • 5 dl basmatiris

Gör så här

    1. Blötlägg linserna i vatten i 24 timmar.
    2. Ta bort vattnet och skölj dem väl.
    3. Lägg dem i en mixer med vatten, 1 lök, 1 vitlöksklyfta, kummin, grillkrydda, sötpaprika och blanda dem till en jämn konsistens.
    4. Lägg den i en kastrull på medelvärme, rör om så att den inte fastnar i botten.
    5. Det kommer att börja tjockna så fortsätt att röra (kommer att behöva ca 10-15 minuter)
    6. Ta den från värmen och lägg den i brödform med bakplåtspapper i.(du kan använda vilken form du vill)
    7. Låt den svalna till rumstemperatur och ställ den sedan i kylen i ca 2 timmar.
    8. När den har svalnat, ta ut den från formen och skär den ungefär lika stor som en falukorv.
    9. Frys dem individuellt genom att lägga bakplåtspapper mellan dem
    10. Skiva löken.
    11. Stek de frysta linsbitarna och lök i olja tills det får lite färg.
    12. Ta ut linsbitarna.
    13. Sänk värmen en aning, rör ner tomatpuré och blanda. Tillsätt tomatkross, oregano, senap och imat. Låt det puttra i ca 15-20 minuter (eller till önskad konsistens).
    14. Lägg tillbaka linskorven i såsen.
    15. Smaka av med salt och peppar.
    16. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Kommentar från författaren

Hej alla kreativa kockar och matlagare där ute! Det här är ett av grundrecepten i vår remixtävling.

Så här gör du för att vara med och tävla om en utbildning i hållbar matlagning från Martin & Serveras Gastromerit:

  1. Skapa din egen remix: Din uppgift är att göra det här receptet på korvstroganoff bättre för både hälsa och klimat. Du kan till exempel minska korvmängden, eller byta ut andra ingredienser mot klimatsmarta, hälsosamma – och goda – alternativ. Låt kreativiteten få fritt spelrum!

  2. Dokumentera ditt kulinariska experiment: Ta bilder, skriv ner ditt recept och hur du gick tillväga för att göra din valda rätt mer klimatsmart, hälsosam och inte minst smakfull!

  3. Skicka in ditt bidrag: Dela ditt nya recept som en remix genom att trycka på knappen “Skapa en Remix” här nedanför! För att delta i tävlingen behöver du ha en medlemsprofil på friskmat.se. När du har skickat in ditt remixade recept är du med i tävlingen.

Dietanpassningar

Innehåller Linser och Senap


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer