Lins- och morotsstroganoff med kornris

Det här är inte bara en av Sveriges mest populära rätter, det är också ett av grundrecepten i Frisk Mats remix-tävling. Den pågår mellan den 10 oktober och 6 november 2023. Läs mer om hur du deltar under "kommentarer från författaren”

Lena Ryhnell
Kock, Hagvidson Talento
Tillagningstid: 50 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag , 
  • Vegetarisk , 
  • Vegansk
  • Allergener: 
  • Senap

Ingredienser

portioner
  • 3 st Svensk ekologisk gul lök, tärnad
  • 10 st Ekologiska vitlöksklyftor, riven
  • 800 g Svensk ekologisk morot, Skölj och fintärna morötterna, de behöver inte skalas
  • 3 msk svensk ekologisk rapsolja
  • 2 msk timjan, torkad
  • 2 msk basilika, torkad
  • 1 dl svensk ekologisk tomatpuré
  • 2 msk svensk ekologisk äppelcidervinäger
  • 2 msk skånsk senap
  • 5 dl imat matlagningsgrädde
  • 2 dl svenskodlade gula linser, skölj linserna väl och sila bort vattnet.
  • 1 g salt och peppar efter smak
  • 2 msk svensk ekologisk honung
  • 2 dl vatten, mängden vatten varieras efter konsistens
  • 71/2 dl svenskodlad kornris, Koka upp rikligt med vatten i en kastrull (som när du kokar pasta) salta efter smak. Koka kornriset i 15 minuter, utan lock. sila av vattnet och servera.
  • 1 dl färsk persilja, Finhackas och strös över stroganoffen vid serveringen
  • 2 st ekologisk buljong tärning
  • 1.3 kg krossade tomater

Gör så här

    1. Stek lök och vitlök mjuk i rapsolja. Tillsätt örtkryddorna och morötterna och stek med några minuter på medelvärme.
    2. Tillsätt tomatpuré och stek med några minuter till. Slå på krossade tomater, äppelcidervinäger, skånsk senap, imat och buljongtärning. Skölj linserna väl och tillsätt dem också.
    3. Låt såsen småkoka till morot och linser är lagom mjuka minst 30 minuter. Rör om några gånger emellanåt och späd med vatten om såsen känns för tjock.
    4. Smaka av med honung, salt och nymalen svartpeppar.
    5. Koka kornriset.

Kommentar från författaren

Jag har valt bort korven och ersatt den med morötter och gula linser.
Jag väljer svenskodlat och kravmärkt så mycket som möjligt. Krossade tomaterna väljer jag tetrapack som är mer klimatsmart än dem på burk. Créme fraiche byter jag ur mot växtbaserad grädde.

Näringsberäkning

Det saknas värden för flera ingredienser

  • Energi: 792.89 kJ
  • Kolhydrater: 16.42 g
  • Protein: 2.29 g
  • Fett: 11.97 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Senap


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

Det saknas värden för flera ingredienser

  • Energimängd
    kJ
    792.89 kJ
    kcal
    106.14 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    16.42 g
    Protein
    2.29 g
    Fett
    11.97 g
    Mättat fett
    0.85 g
    Enkelomättat fett
    6.79 g
    Fleromättat fett
    3.83 g
    Fibrer
    4.02 g
    Salt
    0.23 g
    Sockerarter
    12.79 g
    Järn
    1.16 mg
    Folat
    56.48 µg
  • Vitaminer
    B12
    0 µg
    C-vitamin
    23.68 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer