Morot- och linssoppa
God, krämig soppa som har blivit favorit soppa hos barnen på alla våra förskolor!
- Allergener:
- Citronsyra
Ingredienser
portioner
- 3 dl matolja
- 6 hg grönsaksbuljong
- 5.5 l vatten
- 3 l oatly matgrädde
- 6 kg morot, finriven
- 2 kg röda linser, blottlägg för 10-15 min.
- 1 kg gul lök, fin hackad
- 15 st vitlöksklyftor
- 1 msk gurkmeja, torr
- 3.5 st citron, pressad, ungefär 2.5-3 dl citronsaft
- 50 g ingefära, finriven
- 51/3 msk joderat salt
- pepparmix, efter smak, gärna också paprikapulver
Gör så här
- Skölj linserna och blötlägg 10-15 min.
- Koka upp vatten i en kastrull.
- Riv morötterna i en köksmaskin,.
- Skala, finhacka och fräs löken i matolja tills den blir gyllenbrun.
- Tillsätt gurkmeja, ingefära, vitlök och buljong.
- Tillsatt lite av det kokande vattnet (3 dl), för att buljonger ska lösas upp. Fräs ytterligare några min.
- Tillsätt linser.
- Tillsätt hälften av det kokande vattnet. Koka ihop 10 min.
- Tillsatt morot och resten av det kokande vattnet.
- När moroten är halvkokt, sänk värmen.
- Koka ca 20 min. Rör om ofta! Annars kan det fastna i botten.
- Tillsätt salt, pepparmixen, paprikapulvret. Smaka och tillsätt mer om det behövs.
- Mixa med blender så att det blir en jämn, krämig konsistens. Tillsatt mer vatten om det behövs.
- Tillsatt vegetarisk matgrädde. Blanda noga.
- Koka ej upp! Låt stå på låg värme ca 6 minuter.
- Ta bort från spisen och lägg på locket.
- Näringsberäkning
- Energi: 414.48 kJ
- Kolhydrater: 7.75 g
- Protein: 1.99 g
- Fett: 6.23 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Citronsyra
Receptkommentarer
Inga kommentarer