Nattjästa havrebullar

Goda havrebullar som passar alla måltider

Lena Ryhnell
Kock, Hagvidson Talento
  • Allergener: 
  • Gluten

Ingredienser

st
  • 1.8 l vatten
  • 40 g jäst
  • 2.3 kg vetemjöl special
  • 11/2 dl rapsolja
  • 41/2 msk havssalt
  • 3 l havreris, kokt
  • vallmofrön, vita

Gör så här

    1. Lös upp jästen i vattnet i bunken till assistenten. Häll i mjölet och arbeta degen på medelhastighet 10 minuter. Tillsätt rapsoljan och saltet och arbeta degen 5 minuter till. Tillsätt det kokta havreriset och arbeta in i degen ordentligt.
    2. Nu ska degen jäsa i kylen till nästa dag. Om bunken är rejält stor plasta du den eller så lägger du över degen i en större plastlåda med lock. Bra är att pensla lådans insidan med lite rapsolja så lossnar den lätt sedan.
    3. Ta fram degen och stjälp upp på lätt mjölad bänk.
    4. Dela degen i två lika stora delar. Knåda degen genom att dra degens ytterkanter in mot mitten flera gånger, vänd runt och forma till en spänd bulle. Låt bullarna ligga och bli lite rumsvarma ca 15 minuter eller mer. Platta ut bullen något och dela mitt i tu med degskrapan sedan tvärs över så det blir fyra, sedan en gång till så det blir åtta lika stora bitar av varje bulle.
    5. Lägg bakplåtspapper på 2 st ugnsplåtar. Lägg bitarna på plåtarna och platta till dem något så de blir jämntjocka.
    6. Täck över med bakduk och låt dem jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.
    7. Värm upp ugnen i god tid till 250° varmluft eller 275° över och undervärme. Vill man ha lite frasigare yta så värm upp en plåt längst ner I ugnen och släng in ett glas med hett vatten på den heta plåten efter att bullarna satts iin och stäng luckan snabbt, så bildas ånga och bröden får en krispigare yta.
    8. Pensla bullarna med lite vatten och strössla dem med vita vallmofrön. Grädda bröden 8-10 minuter eller tills de ser klara ut. Gräddar du i omgångar så se till att ugnen kommer upp i rätt temperatur innan nästa plåt gräddas. Låt gärna bröden svalna på galler utan bakduk.
Receptets hållbarhetsscore
Näringsberäkning
  • Energi: 1 120.93 kJ
  • Kolhydrater: 46.87 g
  • Protein: 6.23 g
  • Fett: 4.95 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    1 120.93 kJ
    kcal
    267.76 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    46.87 g
    Protein
    6.23 g
    Fett
    4.95 g
    Mättat fett
    0.51 g
    Enkelomättat fett
    2.29 g
    Fleromättat fett
    1.65 g
    Fibrer
    4.4 g
    Salt
    0.12 g
    Sockerarter
    0.89 g
    Järn
    1.07 mg
    Folat
    27.56 µg
  • Vitaminer
    B12
    0 µg
    C-vitamin
    1.13 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer