
Nötfärsbiff på grekiskt vis med rostad potatis
Den fantastiska grekiska klassikern som sällan slår fel. Här serverat med stekt zucchini och tzatziki, såklart.
Receptet är framtaget av Jönköpings kommun.
Tillagningstid:
25 min
Förberedelsetid:
30 min
Ingredienser
portioner
Tzatziki
- 1.5 l naturell yoghurt
- 1.5 kg gurka
- 50 g vitlök, färsk
- 1 dl olivolja extra virgin
- 100 g persilja, finklippt
- salt och peppar
Rostad potatis
- 80 g salt
- 13.6 kg potatis, skalad
- 3 dl rapsolja
- 12/3 msk vitpeppar, mald
- 31/4 msk timjan, torkad
Grekisk biff
- 5.3 kg nötfärs högst 10% fett
- 2.7 kg kidneybönor, konserv
- 62/3 dl kranvatten
- 670 g gul lök
- 8 st ägg
- 670 g oliver, svarta
- 1 dl salt
- 11/3 msk svartpeppar, mald
- 11/3 msk rosmarin, torkad
- 41/2 msk persilja, fryst
Stekt zucchini
- 5 kg zucchini
- 500 g rapsolja
- 100 g joderat salt
- 11/3 msk svartpeppar, mald
Gör så här
Tzatziki
- Riv gurkan grovt, salta och pressa ur vätskan.
- Riv ner vitlök i oljan och tillsätt peppar och den hackade persiljan.
- Blanda ihop olja, yoghurt och gurka, låt dra en stund och smaka av.
Rostad potatis
- Värm ugnen till 200 grader.
- Klyfta potatisen och lägg på bleck.
- Häll över olja och blanda ihop med salt och kryddor.
- Sätt in i ugnen ca 30 min eller tills potatisen är genomstekt.
Grekisk biff
- Blanda färs, malda kidneybönor, riven lök, ägg, vatten, hackade oliver och kryddor.
- Stek en provbiff.
- Smaka av och stek biffarna i ugn eller på stekbord.
Stekt zucchini
- Skär zucchini på önskat sätt till 5-10 mm i tjocklek.
- Salta och låt dra en stund.
- Pressa ut vätska, stek på lite högre värme i olja, tillsätt peppar och smaka av.
- Färdigt att avnjutas!
Kommentar från författaren
Foto av Volodymyr Hryshchenko via Unsplash
- Näringsberäkning
Det saknas värden för flera ingredienser
- Energi: 1 319.33 kJ
- Kolhydrater: 29.2 g
- Protein: 18.17 g
- Fett: 12.57 g
- Visa fullständig lista
Receptkommentarer
Inga kommentarer