Quinoatahini

En variant på tahini som är helt utan sesamfrön vilket gör att den passar i skolkök.
Otroligt fin rostad smak som ger djup i en hummus eller en wok.

Louice Karlsson
Måltidsutvecklare och kock, Nykvarns kommun
Tillagningstid: 10 min
Förberedelsetid: 5 min

Ingredienser

portioner
  • 3 dl quinoa
  • 1 dl rapsolja
  • 1 st citron, pressad
  • 1 tsk salt

Gör så här

    1. Skölj quinoan ordentligt i kallt vatten, flera gånger för att bli av med bitterämnen.
    2. Torka på plåt i ugnen, 50 grader tills de är helt torra (det går snabbt).
    3. Torrosta i kastrull, rör hela tiden på kastrullen, de kommer att bli gyllenbruna och börja dofta.
    4. Lägg över på ett fat och låt svalna.
    5. Mal i en kvarn till fint pulver.
    6. Mixa ihop med olja, salt och saften av en citron .

Kommentar från författaren

Med ambitionen att göra quinoapuffar så spred sig doften av rostade sesamfrön i köket. Testade att mala och blanda med olja, salt och citron och vips så var quinoatahinin född!

Näringsberäkning
  • Energi: 500.82 kJ
  • Kolhydrater: 6.38 g
  • Protein: 1.23 g
  • Fett: 9.65 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    500.82 kJ
    kcal
    119.68 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    6.38 g
    Protein
    1.23 g
    Fett
    9.65 g
    Mättat fett
    0.7 g
    Enkelomättat fett
    5.69 g
    Fleromättat fett
    2.75 g
    Fibrer
    1.81 g
    Salt
    0.78 g
    Sockerarter
    0.3 g
    Järn
    0.44 mg
    Folat
    25.12 µg
  • Vitaminer
    B12
    0 µg
    C-vitamin
    3.53 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer