Rödbets- och Mungbönsbiffar med rostad klyftpotatis

Barn älskar dessa färgglada biffar. Variera med andra tillbehör och smaksättningar.

Orkla FoodSolutions
Företagsvän till Frisk Mat, Orkla FoodSolutions
Tillagningstid: 50 min
Förberedelsetid: 1 tim
  • Allergener: 
  • Citronsyra , 
  • Gluten , 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein

Ingredienser

portioner

Rödbets- och Mungbönsbiffar

  • 1.6 kg hirs
  • 10 l vatten, till första uppkoket
  • 4 l vatten
  • 200 g grönsaksbuljong, granulat
  • 70 g salt
  • 6 kg klyftade rödbetor (FELIX)
  • 2 kg mungbönsfärs EKO
  • 300 g limejuice
  • 20 g chiliflakes
  • 500 g grönsaksbuljong, granulat
  • 200 g majsstärkelse
  • 50 g salt

Rostad klyftpotatis

  • 15 kg potatis, tvättad
  • 500 g matolja
  • 30 g salt

Yoghurtsås

  • 4 kg yoghurt naturell 3% fett
  • 400 g smörgåskrasse
  • 200 g gräslök, skuren
  • 200 g persilja
  • 150 g citronjuice
  • 100 g honung, flytande
  • 80 g salt
  • 30 g svartpeppar

Gör så här

  • Tillagningsanvisning rödbets- och mungbönsbiffar:

    1. Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
    2. Koka upp hirsen och häll sedan av vattnet. Detta gör man för att skölja bort den bittra smaken.
    3. Koka upp den sköljda hirsen tillsammans med grönsaksbuljong och salt.
    4. Koka under lock i 10 minuter på medelvärme.
    5. Låt sedan hirsen svälla i 15 minuter under lock. Låt svalna i kylen tills den är helt kall innan den blandas med Mungbönsfärsen
    6. Tina de klyftade rödbetorna och mixa till små bitar.
    7. Blanda de mixade rödbetorna med majsstärkelse, den kokta kalla hirsen och Mungbönsfärsen.
    8. Tillsätt limejuice, buljonggranulatet och chiliflakes.
    9. Smaka av med salt.
    10. Forma som biffar i färsformmaskin eller för hand, stek gyllene i rapsolja på hög värme.
    11. Baka färdiga i ugn på 175°C i ca 10 minuter eller tills en innertemperatur av 72°C.
  • Tillagningsanvisning rostad klyftpotatis:

    1. Klyfta den tvättade potatisen och lägg i kallt vatten.
    2. Låt sedan allt vatten rinna av.
    3. Tillsätt olja och salt på klyftorna och lägg i bleck.
    4. Baka av på 180°C i ca 30 minuter tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.
  • Tillagningsanvisning yoghurtssås:

    1. Rensa, klipp, skär och hacka de färska örterna.
    2. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av.
    3. Serveras kall.
Näringsberäkning
  • Energi: 14 098.13 kJ
  • Kolhydrater: 478.99 g
  • Protein: 111.9 g
  • Fett: 94.23 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Citronsyra, Gluten, Laktos och Mjölkprotein

Utan Gluten: Anamma formbar soja- eller ärtfärs

Utan Laktos: laktosfria eller veganprodukter

Utan Mjölkprotein: Ersätt med veganprodukter


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    14 098.13 kJ
    kcal
    3 304.65 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    478.99 g
    Protein
    111.9 g
    Fett
    94.23 g
    Mättat fett
    16.45 g
    Enkelomättat fett
    33.12 g
    Fleromättat fett
    37.74 g
    Fibrer
    69.99 g
    Salt
    27.05 g
    Sockerarter
    90.52 g
    Järn
    25.21 mg
    Folat
    1 101.11 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.84 µg
    C-vitamin
    455.42 mg
    D-vitamin
    4 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer