Root stroganoff

Barnen på förskolan gillar när maten är separerad. Så att det är lättare att se varje komponent.
När rotfrukterna rostas på hög värme kommer mer smak fram. Mycket av smaken finns också i skalet, som kan vara kvar när de rostas i ugnen.

Johan Engman
Kock, Förskolan Pärlan, Norlandia Vårby
Tillagningstid: 1 tim 15 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Middag , 
  • Lunch , 
  • Huvudrätt , 
  • Vegetarisk , 
  • Vegansk
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Senap

Det här receptet är en remix av:

Korvstroganoff

Ingredienser

portioner
  • 1 st gul lök, skivad
  • 500 g rotselleri
  • 5 msk rapsolja
  • 1.3 kg krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk oregano
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl imat
  • g salt
  • dl peppar
  • 350 g havreris
  • 200 g palsternacka
  • 200 g morot
  • 31/3 msk solrosfrön
  • 11/2 tsk torkad timjan

Gör så här

    1. Skiva löken. Stek i oljan tills den får lite färg.
    2. Sänk värmen en aning, rör ner tomatkrosset, tomatpuré, oregano, senap och Imat. Låt det puttra i ca 20 minuter.
    3. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skär rotselleri, palsternacka och morötter i jämna stavar. Lämna skalet på. Lägg var för sig på tre olika bleck med bakplåtspapper. Strö över rapsolja, salt och torkad timjan.
    5. Rosta rotfrukterna i varmluftsugn, 230 grader, ca 10-15 min. Rotsellerin tar lite längre tid.
    6. Koka havreriset enligt instruktioner på påsen.
    7. Lägg solrosfrön på bleck med bakplåtspapper. Strö över rapsolja och salt. Rosta i ugnen, 150 grader, ca 20 min.

Kommentar från författaren

Hej alla kreativa kockar och matlagare där ute! Det här är ett av grundrecepten i vår remixtävling.

Så här gör du för att vara med och tävla om en utbildning i hållbar matlagning från Martin & Serveras Gastromerit:

  1. Skapa din egen remix: Din uppgift är att göra det här receptet på korvstroganoff bättre för både hälsa och klimat. Du kan till exempel minska korvmängden, eller byta ut andra ingredienser mot klimatsmarta, hälsosamma – och goda – alternativ. Låt kreativiteten få fritt spelrum!

  2. Dokumentera ditt kulinariska experiment: Ta bilder, skriv ner ditt recept och hur du gick tillväga för att göra din valda rätt mer klimatsmart, hälsosam och inte minst smakfull!

  3. Skicka in ditt bidrag: Dela ditt nya recept som en remix genom att trycka på knappen “Skapa en Remix” här nedanför! För att delta i tävlingen behöver du ha en medlemsprofil på friskmat.se. När du har skickat in ditt remixade recept är du med i tävlingen.

Näringsberäkning

Det saknas värden för flera ingredienser

  • Energi: 679.93 kJ
  • Kolhydrater: 11.39 g
  • Protein: 2.74 g
  • Fett: 10.85 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten och Senap

Utan Gluten: Imat kan uteslutas.


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Servering och upplägg

Lägg tomatsåsen i botten. Lägg rotfrukter och havreris på sidan. Strö rostade solrosfrön över.

Receptkommentarer

Inga kommentarer