Surdegsbröd 1 st

Frasigt och mycket gott surdegsbröd. Passar till soppa, frukost och mellanmål.

Lena Ryhnell
Kock, Hagvidson Talento
  • Allergener: 
  • Gluten

Ingredienser

portioner
  • 20 g havregryn, (1/2 dl)
  • 200 g kokande vatten
  • 220 g vatten
  • 200 g aktiv surdeg
  • 350 g vetemjöl special
  • 200 g rågmjöl
  • 15 g salt, Gärna havssalt

Gör så här

    1. Lägg havregrynen I en skål och häll 200 g kokande vattnet över grynen. Rör om och låt svalna i rumstemperatur.
    2. Lägg havregrynsblandningen, surdeg, vetemjöl och rågmjöl i bunken till assistenten.
    3. Blanda snabbt ihop, plasta och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
    4. Arbeta degen på låg hastighet i 15 minuter.
    5. Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
    6. Olja in en bunke eller plastlåda med lock och häll ner degen, sätt på locket eller plasta.
    7. Låt stå framme i rumstemperatur ca 3-4 timmar.
    8. Vik degen 3-4 gånger under den tiden genom att dra/ stretcha degens ytterkanter in mot mitten flera gånger runt om samt vända runt degen. Ställ in bunken/ lådan I kylen till nästa dag.
    9. Häll ut degen på lätt mjölad bänk.
    10. Forma degen genom att dra degens ytterkanter in mot mitten och vänd runt till en spänd bulle.
    11. Mjöla lite över bullen och lägg ner med mjölsidan ner I en mjölad jäskorg eller en skål klädd med en mjölad bakduk.
    12. Lädd dubbla bakdukar över och ställ in I kylen.
    13. Värm upp ugnen till 250° varmluft med 20% ånga.
    14. Stjälp upp brödet på ett bakplåtspapper.
    15. Vill man göra brödet med pumpaform som på bilden så läggs 4 st snören under degen och knyts runt , video hur jag gör finns på mitt instagram och min You Tubekanal.
    16. Snitta brödet med en snittkniv eller rakblad.
    17. Sätt in brödet I ugnen och grädda 10 minuter, sänk därefter till 210° varmluft och grädda ca 30 minuter till. Brödets innertemperatur ska vara 96-98 grader.
    18. Låt bröden svalna på galler UTAN bakduk.
    19. Ta bort snörena om du valt den och sätt en bit hel kanel som skaft.
    20. Vänta minst 45 minuter innan brödet skärs upp.

Kommentar från författaren

Frasigt och mycket gott surdegsbröd. Video på mitt intagram och YouTubekanal bonsmammansbak

Näringsberäkning
  • Energi: 818.73 kJ
  • Kolhydrater: 38.48 g
  • Protein: 4.77 g
  • Fett: 1.14 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    818.73 kJ
    kcal
    195.7 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    38.48 g
    Protein
    4.77 g
    Fett
    1.14 g
    Mättat fett
    0.17 g
    Enkelomättat fett
    0.14 g
    Fleromättat fett
    0.49 g
    Fibrer
    5.17 g
    Salt
    1.99 g
    Sockerarter
    0.97 g
    Järn
    0.85 mg
    Folat
    22.18 µg
  • Vitaminer
    B12
    0 µg
    C-vitamin
    0.81 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Fantastiskt