Surdegsbröd 1 st
Frasigt och mycket gott surdegsbröd. Passar till soppa, frukost och mellanmål.
- Allergener:
- Gluten
Ingredienser
portioner
- 20 g havregryn, (1/2 dl)
- 200 g kokande vatten
- 220 g vatten
- 200 g aktiv surdeg
- 350 g vetemjöl special
- 200 g rågmjöl
- 15 g salt, Gärna havssalt
Gör så här
- Lägg havregrynen I en skål och häll 200 g kokande vattnet över grynen. Rör om och låt svalna i rumstemperatur.
- Lägg havregrynsblandningen, surdeg, vetemjöl och rågmjöl i bunken till assistenten.
- Blanda snabbt ihop, plasta och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
- Arbeta degen på låg hastighet i 15 minuter.
- Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
- Olja in en bunke eller plastlåda med lock och häll ner degen, sätt på locket eller plasta.
- Låt stå framme i rumstemperatur ca 3-4 timmar.
- Vik degen 3-4 gånger under den tiden genom att dra/ stretcha degens ytterkanter in mot mitten flera gånger runt om samt vända runt degen. Ställ in bunken/ lådan I kylen till nästa dag.
- Häll ut degen på lätt mjölad bänk.
- Forma degen genom att dra degens ytterkanter in mot mitten och vänd runt till en spänd bulle.
- Mjöla lite över bullen och lägg ner med mjölsidan ner I en mjölad jäskorg eller en skål klädd med en mjölad bakduk.
- Lädd dubbla bakdukar över och ställ in I kylen.
- Värm upp ugnen till 250° varmluft med 20% ånga.
- Stjälp upp brödet på ett bakplåtspapper.
- Vill man göra brödet med pumpaform som på bilden så läggs 4 st snören under degen och knyts runt , video hur jag gör finns på mitt instagram och min You Tubekanal.
- Snitta brödet med en snittkniv eller rakblad.
- Sätt in brödet I ugnen och grädda 10 minuter, sänk därefter till 210° varmluft och grädda ca 30 minuter till. Brödets innertemperatur ska vara 96-98 grader.
- Låt bröden svalna på galler UTAN bakduk.
- Ta bort snörena om du valt den och sätt en bit hel kanel som skaft.
- Vänta minst 45 minuter innan brödet skärs upp.
Kommentar från författaren
Frasigt och mycket gott surdegsbröd. Video på mitt intagram och YouTubekanal bonsmammansbak
- Näringsberäkning
- Energi: 818.73 kJ
- Kolhydrater: 38.48 g
- Protein: 4.77 g
- Fett: 1.14 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Gluten
Receptkommentarer
Fantastiskt